Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, επισημαίνει την ανεξήγητη και ακατανόητη ολιγωρία, το σκεπτικισμό και τις αντιφατικές δηλώσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμα, κάνει λόγο για απώλεια δημοσιονομικών εσόδων 300 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η εξομοίωση δεν αποτελεί υποχρέωση του μνημονίου και ζητά άμεση μείωση του φόρου στα επίπεδα του 2011, με κύριο στόχο την αύξηση των εσόδων.
Μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η Π.Ο.Π.Ε.Κ.
Μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η Π.Ο.Π.Ε.Κ.

Η ανακοίνωση τους είναι η ακόλουθη:

Είναι ανεξήγητη και ακατανόητη η ολιγωρία, ο σκεπτικισμός και οι αντιφατικές δηλώσεις των επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών για τις αποφάσεις τους στη μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του Υπ. Οικονομικών.

Αν και γνωρίζουν, αφού προκύπτει από τα δικά τους στοιχεία την αποτυχία του μέτρου εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την πάταξη της λαθρεμπορίας και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ, αυξημένου κατά 440%,την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013, έναντι της προηγούμενης περιόδου, επιβάρυνε την τιμή λιανικής ανά λίτρο κατά 35% περίπου, φέρει δε τα εξής χαρακτηριστικά αποτυχίας:

  • Μείωση των δημοσίων εσόδων άνω των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (300 εκατ.€) χωρίς να συνυπολογισθεί η απώλεια φόρου εισοδήματος από τον μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων κατά 70%, που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης απέτυχε. Αυτό ομολογείται και επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών εκροών (χωρίς τεχνικές προδιαγραφές!!) στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης.

Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο στοιχείο ο ισχυρισμός τους, ότι το μέτρο το επέβαλε η τρόικα. Αντιθέτως η τρόικα  παρεμβαίνει όπως όλοι γνωρίζουμε στην λήψη μέτρων που αποφέρουν αυξημένα δημόσια έσοδα. Τα οικονομικά στοιχεία του Υπ. Οικονομικών αποδεικνύουν την μείωση των δημοσίων εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου και καταρρίπτουν τους αίολους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων της τρόϊκα.

Διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ η μεγάλη ατμοσφαιρική επιβάρυνση από την καύση ακατάλληλων υλικών, η οποία οφείλεται στην ριζική αλλαγή του προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αυξημένης λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, από την αύξηση του Ε.Φ.Κατανάλωσης. Επισημαίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ ότι, «η καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον».

Όσο για το μέτρο επιστροφής Ε.Φ.Κ σε μικρή ομάδα καταναλωτών με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, απέτυχε αφού απορρόφησε μόνον το 30% του κονδυλίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) προτείνει στο Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην λήψη σχετικών αποφάσεων για την μείωση του Ε.Φ.Κ, προκειμένου οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να επανέλθουν στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012.

Η μείωση του Ε.Φ.Κ θα ομαλοποιήσει την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες δίνοντας την δυνατότητα στους εξαθλιωμένους οικονομικά Έλληνες να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται με στοιχειώδη τουλάχιστον ζεστασιά και να εξαφανίσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του αποτυχημένου μέτρου.

Στην προσπάθεια μας αυτή, ζητάμε την συνδρομή όλων των καταναλωτικών και επαγγελματικών οργανώσεων και όλων των οργανώσεων που εκπροσωπούν ιδιαιτέρως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πολιτών.  
Δημοφιλή σήμερα

Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο «Όλη η πόλη μια μουσική» των Μουσικών Συνόλων της Χαλκίδας

Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο «Όλη η πόλη μια μουσική» των Μουσικών Συνόλων της Χαλκίδας

7/12/2018
Το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο των Μουσικών Συνόλων του ΔΟΑΠΠΕΧ, θα π...
Θεατρική παράσταση «το παραμυθοχωριό θέλει να πάει θτο θχολειό» στη Χαλκίδα

Θεατρική παράσταση «το παραμυθοχωριό θέλει να πάει θτο θχολειό» στη Χαλκίδα

7/12/2018
Η θεατρική ομάδα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας “...
Θρησκευτική εορτή Αγίου Ελευθερίου στη Χαλκίδα

Θρησκευτική εορτή Αγίου Ελευθερίου στη Χαλκίδα

7/12/2018
Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, Επισκόπου Ιλλυρικού, εντός του προαυλίου χώρου του 1...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
ΤΕΡΕΖΑ (22/9/2013 7:44:18 μμ)
ΟΤΑΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΦΠΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ-ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΦΠΑ , ΟΤΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ , ΕΧΟΥΝ ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΑΥΡΗ-ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ-ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΗ-ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας