Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί τη μεταρρύθμιση της Δευτεροβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης βασικό πυλώνα, για τη συνολική μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης ως μοχλού για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την πρόοδο. Οι μαθητές της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Η χώρα μας οφείλει να επενδύσει στη Δευτεροβάθμια Δημόσια Τεχνολογική Εκπαίδευση αν θέλει να συνδέσει την εκπαίδευση με την ανάπτυξη.
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ δίνει στην δημοσιότητα σήμερα βασικά στοιχεία της πρότασής της για την αναβάθμιση της Β/θμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Προτείνουμε ένα ενιαίο τύπο Τεχνολογικού Λυκείου.

Πιστεύουμε στο διττό χαρακτήρα του, αφενός ως φορέα παροχής βασικών γνώσεων και διαμόρφωσης του πολίτη αφετέρου ως χώρου επαγγελματικής εκπαίδευσης που οδηγεί κάτω από προϋποθέσεις στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Η εισαγωγή ενός επιπλέον 4ου έτους εξειδίκευσης, παροχής δηλαδή προχωρημένων θεωρητικών γνώσεων και δεξιοτήτων που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση σε μία ειδικότητα, προτείνεται προκειμένου να εξασφαλίσει επαγγελματική επάρκεια και αυτοτέλεια στους/στις αποφοίτους των ΤΕΛ.

Η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη κατάργηση βασικών ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και μάλιστα πριν συζητηθεί η μεταρρύθμιση του επαγγελματικού λυκείου. Σταθερή στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, είναι προφανές ότι δεν αρκείται στην έκφραση της αντίθεσής της στις εκάστοτε κυβερνητικές ρυθμίσεις, αλλά επιμένει στην έκφραση  προγραμματικού πολιτικού λόγου. 

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

1. Έναν τύπο Λυκείου: Το Τεχνολογικό Λύκειο [ΤΕΛ] με δυνατότητα απόκτησης δύο τίτλων: το Εθνικό Απολυτήριο και το Πτυχίο Ειδικότητας, τίτλοι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον

Οι ΕΠΑΣ που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας ενοποιούνται με τις ΕΠΑΣ του Υπουργείου Εργασίας και υπάγονται στον ΟΑΕΔ.

2. Το Τεχνολογικό Λύκειο αποτελείται από 3 έτη σπουδών για το Εθνικό Απολυτήριο. Το α’ έτος είναι γενικής παιδείας κοινό με το Γενικό Λύκειο, το β’ έτος έχει τομείς και το γ’ έτος ειδικότητες.

3. Ο/Η απόφοιτος/η του ΤΕΛ παίρνει Εθνικό Απολυτήριο μετά από Πανελλαδικές εξετάσεις σε 6 μαθήματα (3 γενικής Παιδείας και 3 (ή 2)  ειδικότητας). Με το Εθνικό Απολυτήριο έχει πρόσβαση στα ΑΕΙ (ΤΕΙ και Πανεπιστήμια).

4. Ο/Η απόφοιτος/η του ΤΕΛ λαμβάνει Πτυχίο ειδικότητας (επίπεδο προσόντων 3) μετά από νομαρχιακές εξετάσεις σε θεωρία και εργαστήρια στα μαθήματα ειδικότητας. Για όσα μαθήματα ειδικότητας δίνονται για τη λήψη του εθνικού Απολυτηρίου (θεωρία) ισχύει ο βαθμός που έγραψε ο μαθητής στις πανελλαδικές (δεν εξετάζονται δυο φορές, προφανώς).

Στη Β’ και Γ’ τάξη του ΤΕΛ αναμορφώνονται τα αναλυτικά προγράμματα και γράφονται νέα σχολικά βιβλία. Επικαιροποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις. Καθιερώνεται η πρακτική άσκηση-μαθητεία.

Στα μαθήματα γενικής παιδείας (Γλώσσα, Ιστορία, Φυσικές επιστήμες, Μαθηματικά, Αγγλικά κλπ) διαμορφώνεται νέο αναλυτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης έτσι ώστε να καλύπτονται και όσοι (όσες) θα συνεχίσουν στα ΑΕΙ.

Προβλέπεται αυξημένο ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων του ΤΕΛ  στα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Τέλος προτείνεται για όσους επιθυμούν Πτυχίο Εξειδίκευσης μετά την τριετή φοίτηση. Για το σκοπό αυτό ιδρύονται Τμήματα εξειδίκευσης διάρκειας ενός (1) έτους.

  • Ιδρύονται και λειτουργούν τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. (Ε.Τ.Ε.Ε.). Στα τμήματα αυτά έχουν δικαίωμα εγγραφής χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι του Τεχνολογικού Λυκείου ή οι κάτοχοι άλλων ισότιμων τίτλων σπουδών, σε αντίστοιχη ειδικότητα.
  • Οι απόφοιτοι των τμημάτων Ε.Τ.Ε.Ε. μπορούν να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης, σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο για απόκτηση Πτυχίου και Πιστοποίηση επιπέδου προσόντων 4 σύμφωνα  με το νέο εθνικό σύστημα προσόντων.Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας