Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΗΈνωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών νομού Ευβοίας, απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών με θέμα την υποβολή των εμπρόθεσμων ΔΦΕ και Ε9.
Επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε. Ευβοίας στο Υπουργείο Οικονομικών για εμπρόθεσμα ΔΦΕ και Ε9
Επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε. Ευβοίας στο Υπουργείο Οικονομικών για εμπρόθεσμα ΔΦΕ και Ε9

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα
Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη
Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη

Θέμα: Υποβολή εμπροθέσμων ΔΦΕ και Ε9

Κύριε Υπουργέ,

Η στάση του Υπουργείου και των αρμοδίων υπηρεσιών του κατά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Διά στόματος του κ. Χάρη Θεοχάρη στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 μάθαμε ότι η υποβολή των δηλώσεων οικονομικού έτους 2013 θα πραγματοποιείτο κατά το χρονικό διάστημα από 1/2/2013 έως 30/6/2013 χωρίς ούτε μέρα παράτασης λόγω του ότι εντός του Ιουλίου θα έπρεπε να έχουν εκκαθαρισθεί όλες οι δηλώσεις.

Θεωρήσαμε εύλογο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Α) Οι βεβαιώσεις όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων να έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους εντός του Φεβρουαρίου.

Β) Να έχει εκδοθεί κάθε αναγκαία  εγκύκλιος και να έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις για την υποβολή των δηλώσεων.

Γ) Την απρόσκοπτη λειτουργία του TAXIS.

Με το άρθρο 62 του Κ.Φ.Ε. που προέβλεπε την πεντάμηνη διάρκεια υποβολής ΔΦΕ από 1/2 έως 30/6 εκάστου έτους πιστέψαμε ότι επιτέλους κάτι αλλάζει στο Υπουργείο.

Η συνέχεια όμως ήταν πολύ διαφορετική.

Α) Το TAXIS άνοιξε με καθυστέρηση τεσσάρων (4) !!!! μηνών στα τέλη Μαΐου. Κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο κάθε δεύτερο απόγευμα από τις 16.00 έως τις 21.00 (που συνήθως επεκτεινόταν), το σύστημα δεν λειτουργούσε ή υπολειτουργούσε λόγω προγραμματισμένων !!!!! εργασιών συντήρησης.

Β) Η αποστολή των βεβαιώσεων ξεκίνησε προς τα τέλη Ιουνίου και ενώ βεβαίως υπήρξε και το σχετικό αλαλούμ (θα τις εκδώσουν οι λογιστές!!!! – όχι θα εκδώσουν μόνο τις βεβαιώσεις των επικουρικών των δημοσίων υπαλλήλων – ανοίγει το site για έκδοση βεβαιώσεων ΙΚΑ – ΟΑΕΕ την Δευτέρα – όχι θα ανοίξει την άλλη Τρίτη κλπ)

Γ) Ο μεγάλος εμπαιγμός σχετικά με τους τόκους των Τραπεζών. Ποιος θα τους δηλώσει; Πάνω από ποιο ποσό;  Αρκετό καιρό περιμέναμε τις περιβόητες διευκρινήσεις. Αλλά ευτυχώς αργότερα για να διευκολυνθούμε εμείς, οι φορολογούμενοι και οι Τράπεζες θα έμπαιναν τα στοιχεία των τόκων αυτόματα στο TAXIS. Αλήθεια πόσες φορές κύριε Υπουργέ στελέχη σας μετέθεταν την ημερομηνία που θα φαίνονταν επιτέλους (για διευκόλυνσή μας !!!!!)  τα ποσά των τόκων στο σύστημα; Η αλήθεια είναι ότι δεν τις καταγράψαμε…. Γνωρίζουμε όμως ότι τελικά εμφανίσθηκαν (και φυσικά με πάμπολλα λάθη και διαφορές) στα τέλη Ιουλίου

Δ) Βέβαια διευκολυνθήκαμε με το να ψάχνουμε το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων αλλά και των συζύγων τους για να καταλάβουμε μέχρι πότε τελικά θα μπορούμε να υποβάλλουμε εμπρόθεσμα την δήλωση του κάθε φορολογούμενου.

Ε) Τους καυτούς (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μήνες του καλοκαιριού αποφασίσατε αιφνιδίως και την συρρίκνωση του χρόνου υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα στο ήδη βεβαρημένο έργο μας με την συλλογή νέων στοιχείων για τις ΔΦΕ και την υποβολή νέων εντύπων – Α21). Αυτό βέβαια δεν ήταν τίποτα μπροστά στις τρικλοποδιές που ακολούθησαν αργότερα, με την υποβολή για πρώτη φορά των στοιχείων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για ρυθμίσεις, την έκδοση από μέρους μας ταυτοτήτων πληρωμής για βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου όταν παρέλασαν έντρομοι οι πελάτες μας από τα γραφεία μας ζητώντας επιτακτικά να τους εκδώσουμε τα περιβόητα εκκαθαριστικά των ΦΑΠ και των ΔΦΕ για να προλάβουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα (όχι βέβαια εμάς….) τις υποχρεώσεις τους, επειδή το Υπουργείο καθυστέρησε την αποστολή των εν λόγω εκκαθαριστικών.

Τέλος ερχόμαστε στο θέμα υποβολής του Ε9, ή σωστότερα επανυποβολής του, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15/9. Πως θα σας φαινόταν κύριε Υπουργέ αν οι δανειστές μας σας έλεγαν να αποπληρώσετε το χρέος της χώρας μέχρι το τέλος του έτους; Ασφαλώς θα το εκλαμβάνατε ως κακόγουστο ανέκδοτο και θα απαξιώνατε την όποια συζήτηση. Το ίδιο κάνουμε και εμείς για την υποβολή του Ε9 έως 15/9.

Για όλα τα ανωτέρω όπως άλλωστε και σε προηγούμενες επιστολές μας ζητάμε άμεσα:

Α) την εμπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή των ΔΦΕ τηρώντας την διάρκεια του  πενταμήνου λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την φετινή ημερομηνία έναρξης του TAXIS, όπως ορίζει ο Νόμος (άρθρο 62 ΚΦΕ) που εσείς ψηφίσατε.

Β) Υποβολή του Ε9 ΜΟΝΟ για τυχόν αλλαγές εντός του 2012 και χωρίς να ζητούνται από την εφαρμογή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία ή διορθώσεις μέχρι 31/10/2013. Λοιπά στοιχεία ακινήτων (ΚΑΕΚ, προσόψεις, αριθμοί παροχών κλπ) καθώς και οποιεσδήποτε διορθώσεις να υποβληθούν έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων οικονομικού έτους 2014. Δηλαδή καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

Ακούσαμε Κύριε Υπουργέ ότι μέχρι τις 14/12/2013 η Γ.Γ.Π.Σ. θα γνωστοποιήσει τον προγραμματισμό λειτουργίας των διαφόρων εφαρμογών της για το 2014. Σας ερωτούμε ευθέως: Θέλουμε αλλά πως νομιμοποιούμεθα να τον πιστέψουμε;
 
Κύριε Υπουργέ δεν αρνούμαστε τις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας για λογαριασμό των πελατών μας. Απαιτούμε όμως τον έγκαιρο προγραμματισμό τους και την διάθεση εύλογου χρονικού διαστήματος για την σωστή και υπεύθυνη διεκπεραίωσή τους.

Με τιμή για την

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Σταμάτης Δ. Σπύρου                                                           Γιώργος   Χρ. Λάμπρου
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

12/04/2018
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα»...
Μουσική θεατρική παράσταση ετοιμάζουν οι μαθητές του μουσικού γυμνασίου Χαλκίδας

Μουσική θεατρική παράσταση ετοιμάζουν οι μαθητές του μουσικού γυμνασίου Χαλκίδας

17/04/2018
Μαθητές της Α Λυκείου του Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας», ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας