Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Λίγες ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι, το Υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει τα σχολεία του νομού Εύβοιας χωρίς καθαρίστριες. Η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Χαλκιδέων (7η πανελλαδικά σε δυναμικότητα, με 57 Νηπιαγωγεία, 48 Δημοτικά Σχολεία, 18 Γυμνάσια και 14 Λύκεια) έχει, από πλευράς της και παρά τη δυσμενή συγκυρία, έτοιμες τις σχολικές μονάδες σε επίπεδο υποδομής για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Χωρίς καθαρίστριες τα σχολεία
Χωρίς καθαρίστριες τα σχολεία

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν πολλά.

  1. Οι 23 Σχολικοί Φύλακες, που υπηρετούσαν σε Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, αποτελούν παρελθόν από τα τέλη Ιουνίου μετά την Κυβερνητική απόφαση να τεθεί το σύνολο του κλάδου σε διαθεσιμότητα… 
  2. Η τύχη των 21 Σχολικών Τροχονόμων, που απασχολούνταν σε Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, παραμένει άγνωστη αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ενημερώσει εάν προτίθεται να συνεχίσει τη σχετική χρηματοδότηση…
  3. Όπως, λίγες ημέρες προτού ξεκινήσουν τα σχολεία, άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί με τις 80 (56 στα Νηπιαγωγεία-Δημοτικά Σχολεία και 24 στα Γυμνάσια-Λύκεια) συμβασιούχες Σχολικές Καθαρίστριες…

Από το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει γίνει καμία ενέργεια στην κατεύθυνση της ανανέωσης των συμβάσεων μίσθωσης έργου (που υπογράφονται από 1η Σεπτεμβρίου έως και 30η Ιουνίου κάθε σχολικού έτους) καθαριότητας των σχολείων.

Η γενικολογία ακόμη και τώρα από πλευράς Υπουργείου, καθιστά προφανές πως δεν υπάρχει προς εφαρμογή κάποιος σχεδιασμός και πως παρουσιάζεται αδυναμία επίλυσης ακόμη και αυτού του τόσο στοιχειώδους θέματος.

Και μπορεί από το Υπουργείο Παιδείας για όλα αυτά που συμβαίνουν κανένας να μην ανησυχεί και κανένας να μην αναλαμβάνει την ευθύνη. Όμως, η Δημοτική Σχολική Επιτροπή αναγνωρίζει το πρόβλημα ως υψηλής σπουδαιότητας, αφού:

α) η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών υγιεινής στα σχολεία συνεπάγεται αύξηση επιδημιών και ξεχασμένων ασθενειών, ενώ οι κίνδυνοι για την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής που διατρέχουν μαθητές και δάσκαλοι είναι σοβαροί και μεγάλοι

β) η υγιεινή και η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών αλλά και όλης της κοινωνίας

γ) σ΄αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, η εκπαίδευση των παιδιών μας μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον είναι το μοναδικό, ίσως, στήριγμα στο οποίο μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο. Και ανησυχεί από την αναβλητικότητα του Υπουργείου.

Από πλευράς της, η Δημοτική Σχολική Επιτροπή, σε συνεργασία με τις εναπομείνασες 32 (26 στα Νηπιαγωγεία-Δημοτικά Σχολεία και 18 στα Γυμνάσια-Λύκεια) αορίστου χρόνου Σχολικές Καθαρίστριες, κατόρθωσε το σύνολο των σχολικών μονάδων της περιοχής να είναι καθαρά εν όψει της έναρξης των μαθημάτων.

Πρακτική που όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε διάρκεια.

Η δημόσια υγιεινή και υγεία στα σχολεία, οφείλεται να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα υψηλής σπουδαιότητας που αφορά στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Και δεν επιτρέπει παιχνίδια ανακύκλωσης της ανεργίας και διαμοίρασης της φτώχειας, πίεσης και ομηρίας σε εργαζόμενες που αμείβονται με ποσά των 200-300 ευρώ τον μήνα ως  μοναδικό τους εισόδημα ενώ πολλές από αυτές ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και έχουν παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα.

Η Δημοτική Σχολική Επιτροπή, που ζει από κοντά και καθημερινά την κατάσταση και νιώθει την αγωνία των γονέων και των εκπαιδευτικών για την προστασία της υγείας των μαθητών, απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας άμεση και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης καθαριστριών στα σχολεία.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας