Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στη Χαλκίδα, από εκπροσώπους Σωματείων των εργοστασίων της Εύβοιας, αναφορικά με την κατάληψη που έχει ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας στη Λεωφόρο Χαϊνά στη Χαλκίδα.
Κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
Κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας

Το λόγο έλαβαν οι: Στέφανος Μπασινάς, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, Βαγγέλης Σταματούκος, Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, Ηλίας Κούκουρας, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, Θανάσης Γιαπλές, Πρόεδρος του Σωματείου της Ιντερκέμ, Θανάσης Δεμερούτης, Πρόεδρος του Σωματείου της Σέλμαν, Γιάννης Χρυσάγης, Πρόεδρος του Σωματείου της Νεοσέτ, Χαρά Νίκα Γραμματέας της ΕΛΜΕ Ευβοίας και Κώστας Κουλουρίδης, μέλος του Περιφερερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Όλοι όσοι εκ των παριστάμενων πήραν το λόγο δήλωσαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να βρεθεί μια λύση σε όλο αυτό το καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν περιέλθει από το κλείσιμο των εργοστασίων. Γιατί όλα τα εργοστάσια αν και έχουν κλείσει, δεν έχουν παραδώσει τις άδειες λειτουργίας τους, ενώ οι εγαζόμενοι έχουν φτάσει σε σημείο τόσο οικονομικής όσο και ηθικής εξαθλίωσης. Με βασικό σύνθημα τους λοιπόν το: “Δεν πάει άλλο. Ζητάμε λύσεις στην πράξη. Λύσεις με αποτέλεσμα και όχι λόγια. Από αυτά έχουμε πλέον χορτάσει. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία”, αποφάσισαν την κατάληψη διαρκείας του Διοικητηρίου.

Όσον αφορά την επιλογή του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας για την κατάληψη μόνο τυχαία δεν είναι καθώς όπως δήλωσε η πλειοψηφία όσων πήραν το λόγο είναι ότι: “Το Μέγαρο της Αντιπεριφέρειας είναι το κυβερνείο του νομού. Από εκεί λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, από εκεί παραδίνονται οι άδειες λειτουργίας των εργοστασίων”. Μάλιστα, δεν δίστασαν και ορισμένοι εκ των ομιλητών να θέσουν και το θέμα των “φαντασμάτων” διευθυντών εργοστασίων, οι οποίοι είναι μεν άφαντοι, οι άδειες 'όμως παραμένουν στα χέρια τους και οι αρμόδιοι εκπρόσωποι “νίπτουν τας χείρας τους” με πιο χαρακτηριστική φράση: “Είναι ντροπή για την Περιφέρεια και την Αντιπεριφερεια να μη γνωρίζουν σε ποιον παραδίδουν τις άδειες και ποιος λειτουργεί το εργοστάσιο”.

Στη σημερινή συνέντευξη το λόγο έλαβε και η κ. Χαρά Νίκα, ως εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ευβοίας, η οποία χαιρέτισε τη συγκέντρωση και διεμήνυσε ότι θα εκδοθεί και ψήφισμα συμπαράστασης από το ΔΣ της ΕΛΜΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πλέον εργαζόμενοι και μη των εργοστασίων που έχουν κλείσει, να μην μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους ούτε στον αγιασμό! Τέλος, αναφέρθηκε και στο πλήγμα που δέχεται το δημόσιο σχολείο και στην απόφαση που πάρθηκε για πενθήμερες απεργίες.

Τη συμπαράσταση και στήριξη στον αγώνα δήλωσε και ο κ. Κώστας Κουλουρίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος μάχεται υπέρ των κινητοποιήσεων, απαιτώντας παράλληλα την άμεση λειτουργία των εργοστασίων ακόμα και αύριο, αλλιώς ας παραδώσουν τις άδειες και να φύγουν. Ζήτησε μάλιστα από όλους, να κάνουν και ακόμα χειρότερες κινητοποιήσεις για αυτούς (σ.σ. αυτοί που έχουν την εξουσία), μέχρι να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τέλος σημαντικό στοιχείο της κατάληψης είναι ότι όλα τα σωματεία έχουν κανονίσει τις βάρδιες περιφρούρησης του κτιρίου της Νομαρχίας, με σκοπό να αποφευχθούν οι προβοκατόρικες ενέργειες που σαν σκοπό θα έχουν να βλάψουν το εργατικό κίνημα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ενώ ο κ. Στέφανος Μπασινάς απάντησε με απλό και κατανοητό τρόπο για την κατάσταση που επικρατεί στα Σουπερμάρκετ “Γαληνός” και στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης, ενώ δήλωσε ότι στην κατάληψη θα συμμετέχουν από αύριο και οι εργαζόμενοι της Λάρκο.

Μία νέα συλλογική και ομαδική κίνηση, που φαίνεται ως ύστατη λύση σωτηρίας. Η λύση για να μπορέσουν όλοι οι εργαζόμενοι και μη να απελευθερωθούν από τα δεσμά της ομηρίας, να ζήσουν αξιοπρεπώς και κυρίως να δώσουν ένα μήνυμα σε αυτούς που τους έφεραν σε αυτή την κατάσταση ότι δεν επαιτούν -δεν έχουν ανάγκη την επαιτεία- απαιτούν όμως το δικαίωμα τους στη ζωή και στην αξιοπρέπεια τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους.

Ένας αγώνας, που μόλις άρχισε και θα συνεχίσει μέχρι όσο μπορέσουν και αντέξουν όλοι, με μοναδικό σκοπό τη “σωτηρία” τους. Γιατί μόνο με τη συλλογικότητα και την ενότητα μπορούν να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Παρακολουθήστε αναλυτικά τις ομιλίες στο βίντεο που ακολουθεί:
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας