Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Χθες Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη των σωματείων του νομού Ευβοίας, ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού κέντρου Ευβοίας, για ενίσχυση και συντονισμό των δράσεων, στο υπό κατάληψη κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Η κ. Όλγα Κολιού, η κ. Μαρία Γιαμά, ο κ. Στέφανος Μπασινάς και η κ. Μαρία Σμυρναίου
Η κ. Όλγα Κολιού, η κ. Μαρία Γιαμά, ο κ. Στέφανος Μπασινάς και η κ. Μαρία Σμυρναίου

Στη σύσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι από την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, τα Σωματεία Τσιμέντων, Σέλμαν, Ιντερκέμ, Νεοσέτ, Λάρκο, την ΕΛΜΕ Ευβοίας, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ευβοίας, το Σωματείο των Νοσοκομειακών Γιατρών νομού Ευβοίας, το Σωματείο των Εφοριακών Υπαλλήλων, του ΠΑΜΕ κ.α.

Βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν ο κοινός συντονισμός των δράσεων και η συσπείρωση όλων των σωματείων με κύριο στόχο την ενδυνάμωση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για απελευθέρωση όλων από τα δεσμά της ομηρίας των κλειστών εργοστασίων, με την κατάληψη της Νομαρχίας Χαλκίδας. Τη συζήτηση συντόνιζαν ο κ. Στέφανος Μπασινάς, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και η κ. Μαρία Γιαμά, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Στην ομιλία του ο κ. Στέφανος Μπασινάς έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη από όλους στην κατάληψη, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάκληση από το Υπουργείο Ναυτιλίας της άδειας του ΑΗΣ Αλιβερίου. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί και στη σημερινή συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Στερεάς κ. Κλέαρχο Περγαντά, ενώ εξαπέλυσε πυρά εναντίον 2 βουλευτών του νομού λέγοντας πως αυτοί είναι που έχουν την ευθύνη για όλα αυτά, αφού είναι εκείνοι που «σηκώνουν τα χέρια και τα ψηφίζουν».

Από την άλλη η κ. Μαρία Γιαμά, ζήτησε τη κοινή συστράτευση όλων, αφού η μαζικότητα θα δώσει λύσεις, ενώ διαμήνυσε πως πρέπει όλοι να «είμαστε έτοιμοι για τη συνέχεια». Στο σύντομο λόγο του ο Τάσος Θωμάς, Πρόεδρος του Σωματείου της Λάρκο, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Λάρκο τονίζοντας ότι: «Η Λάρκο δεν χρωστάει ούτε 1€ στον Έλληνα φορολογούμενο. Χρωστάει μόνο σε ιδιώτες και στη ΔΕΗ, διαμηνύωντας ότι: «Η Α΄φάση του αγώνα τελείωσε χθες με το Παναττικό Συλλαλητήριο. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Ο αγώνας μας θα γίνει πιο δυναμικός από εδώ και μπρος και ζητάμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Όλγα Κολιού, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευβοίας δήλωσε τη στήριξη της ΕΛΜΕ στον αγώνα των συνδικάτων, ενώ ζήτησε και τη στήριξη των σωματείων στις απεργίες που ξεκινάνε οι καθηγητές από Δευτέρα, ενάντια στη «χυδαιότητα των ΜΜΕ», που λασπολογούν απέναντι στους καθηγητές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς στηρίζουμε το Δημόσιο Σχολείο. Δεν έχουμε περιουσία, έχουμε όμως χιλιάδες ανθρώπινες νεανικές ψυχές. Στηρίζοντας τον αγώνα των εκπαιδευτικών στηρίζει ο καθένας/μια από εσάς τον αγώνα του παιδιού του. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον αυτής της χώρας».

Έπειτα το λόγο πήραν οι κ. κ. Ηλίας Κούκουρας, Πρόεδρος του Σωματείου Τσιμέντων Χαλκίδας, Θανάσης Δεμερούτης, Πρόεδρος του Σωματείου της Σέλμαν, Γιάννης Χρυσάγης, Πρόεδρος του Σωματείου της Νεοσέτ, Θανάσης Γιαπλές, Πρόεδρος του Σωματείου της Ιντερκέμ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην επιβεβλημένη ανάγκη για ομαδικό αγώνα, ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν τη δυσκολία που έχει αυτός ο αγώνας (σ.σ. Κατάληψη Νομαρχίας), μιας και είναι συνεχώς στο κτίριο προστατευόντας το από τις προβοκατόρικες ενέργειες, δηλώνοντας όμως ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Εξέφρασαν μάλιστα τη θέληση τους να μεγαλώσει το κίνημα και να υπάρχει και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αφού έχει φτάσει πια η ώρα της ανατροπής αυτής της κυβερνητικής λαίλαπας που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα της.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των σωματείων από τα ξενοδοχεία του νομού Ευβοίας, από τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χαλκίδας, από τους γιατρούς και από τους εφοριακούς, οι οποίοι αφού αναφέρθηκαν με συντομία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους, εξέφρασαν τη στήριξη τους τόσο στον αγώνα που έχει ξεκινήσει στη Νομαρχία όσο και στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις 18 και 19 του μήνα.

Στη σύντομη ομιλία του ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου διαμήνυσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγώνες του Εργατικού και των Σωματείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρώτος στόχος μας είναι η ανατροπή της συγκυβέρνησης του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους όλης της χώρας, που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δίκαιά τους, αλλά και μία άλλη πορεία για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την αναγέννηση της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την κατάληψη του Διοικητηρίου Ευβοίας και τη δημιουργία ευρύτατου μετώπου αντίστασης και ανατροπής».

Σκληρός αλλά αποφασιστικός ήταν και ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Δήμο Χαλκιδέων κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο οποίος αφού μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης στην κατάληψη, διαμήνυσε πως: «Η φωτιά της ανατροπής άναψε στη Χαλκίδα» για να συνεχίσει λέγοντας: «Σήμερα είμαστε πολλοί γιατί δεν έχουμε άλλες αντοχές. Όλοι αισθανόμαστε ότι αυτή η μάχη είναι η μητέρα των μαχών και πρέπει να τη βγάλουμε προς τα έξω. Αυτό που ξεκίνησε από τη Χαλκίδα, ας επεκταθεί και σε άλλες πόλεις. Μπορεί αυτό να γίνει η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του μνημονίου και της υποταγής. Δεν μας χωρίζει τίποτα με τους απολυμένους των εργοστασίων, για αυτό όλες οι δράσεις μας πρέπει να έχουν κοινό σημείο αναφοράς τη Νομαρχία».

Η σύσκεψη κράτησε περίπου δυο ώρες με όλους τους παριστάμενους να δηλώνουν ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει και δεν θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθούν. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν οι εξής:

1) Η στήριξη και ενίσχυση από όλους της κατάληψης του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

2) Δημιουργία μεικτών κλιμακίων, που θα αποτελούνται από εκπροσώπους Σωματείων του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, που θα επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες τους χώρους δουλειάς και τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και τη στήριξη των κινητοποιήσεων

3) Προσυγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ (Τετάρτη 18/9/13) και κατόπιν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στις 11 το πρωί.

Τέλος, σήμερα το πρωί, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση σωματείων με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων διαμηνύοντας την πρόθεση του να έρθουν σε επαφή τα σωματεία με τους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ οι κ. κ. Στέφανος Μπασινάς και Ηλίας Κούκουρας δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι να δοθούν πρακτικές λύσεις και να ξεκαθαρίσουν οι αρμόδιοι των εργοστασίων τι προτίθενται να κάνουν.

Ένας αγώνας που ξεκίνησε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση. Ένας αγώνας που δεν χρειάζεται άλλα λόγια, αλλά πράξεις και χειροπιαστά αποτελέσματα για τη δικαίωση και την αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για αυτό παλεύουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του νομού Ευβοίας τόσο καιρό, για αυτό θα συνεχίσουν να παλεύουν και μέχρι το τέλος!

Αναλυτικά οι ομιλίες στο βίντεο που ακολουθεί:
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας