Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με ψήφισμα της η ΕΛΜΕ Ευβοίας λέει όχι στην κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, όχι στην κατέργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να μένει έξω από το δημόσιο σχολείο κανένας μαθητής και εκπαιδευτικός.
ΕΛΜΕ Ευβοίας
ΕΛΜΕ Ευβοίας

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με ένα Δημόσιο Σχολείο πληγωμένο ανεπανόρθωτα και μια σωρεία προβλημάτων και απαράδεκτων καθυστερήσεων που κινδυνεύουν να τινάξουν τις  όποιες εναπομείνασες δομές δημόσιας εκπαίδευσης κυριολεκτικά στον αέρα. Παρά τις απονενοημένες διαβεβαιώσεις και τα αμήχανα δελτία τύπου που εκδίδει η κυβέρνηση η κατάσταση στην εκπαίδευση παραμένει εκρηκτική.

Κανένα σχολείο δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει, μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στα σχολεία τους, οι σχολικοί φύλακες, αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής λειτουργίας, βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα, το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, ενώ θα ζητηθεί να εφαρμοστεί από τις 11 του μηνός «στου κασίδη το κεφάλι», οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια, όμως τα ονόματα των αποσπασμένων κυκλοφορούν άτυπος από χτες στο διαδίκτυο, Γυμνάσιο με νέα ωρολόγια προγράμματα υπό μορφήν κοπτοραπτικής και άλλα τραγελαφικά που υποβαθμίζουν σταθερά τη λειτουργία και απαξιώνουν το ρόλο του Δημόσιου σχολείου.

Ειδικότερα για την Τεχνική εκπαίδευση που δέχτηκε πρώτη τα πλήγματα αυτής της επίθεσης αναφέρουμε:

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της τρόικας κατάργησαν εν μια νυκτί 52 από τις 110 ειδικότητες της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) πλήττοντας θανάσιμα ιδίως εκείνο τον τομέα της εκπαίδευσης, στον οποίο προσφεύγουν τα παιδιά των πιο αδύναμων και φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, επιζητώντας γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση.

Συνολικά στην Εύβοια 29 μόνιμοι καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων οδηγούνται σε διαθεσιμότητα-απόλυση (η κινητικότητα είναι παραπλάνηση), πάνω από 250 μαθητές και μαθήτριες μένουν χωρίς ειδικότητα ενώ σε δεύτερη φάση λόγω συρρίκνωσης του μαθητικού δυναμικού και άλλες ειδικότητες γενικής παιδείας θα εκδιωχθούν από τα σχολεία αυτά, τα οποία οδηγούνται σε εξαφάνιση.

Κτίρια ή εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα, κινδυνεύουν να μείνουν ανενεργά και να εκποιηθούν όπως όλος ο Δημόσιος πλούτος αυτής της χώρας.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή

Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας, εργαζόμενοι και άνεργοι, μαθητές και γονείς, νεολαίοι και ηλικιωμένοι, σε ένα αποφασιστικό και συντονισμένο αγώνα για

Μόρφωση – εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν!

 • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αντιδραστική «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης, γενικής και τεχνικής. Όχι στο σχολείο της αγοράς ( όχι στον εξεταστικό μαραθώνιο, στη μαθητεία, στην ιδιωτικοποίηση και στην πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο).
 • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία.
 • Ουσιαστική στήριξη της ειδικής αγωγής
 • Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου!
 • Ανώτερο όριο 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Αύξηση  των δαπανών για την εκπαίδευση.
 • Απόσυρση του ΠΔ για την αξιολόγηση και του νόμου 4142/13 για τη  Αρχή Διασφάλισης  Ποιότητας.
 • Ενιαίο 12χρονο σχολείο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά. Ουσιαστική στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης κατά τη μεταβατική περίοδο.

Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά,

 • Παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ρεύμα και νερό για όλο το λαό!
 • Όχι στη διάλυση – συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.
 • Άμεσα μέτρα ανακούφισης για την ανεργία, την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχεια.

Ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα στα σχολεία και στους τόπους εργασίας

 • Να καταργηθεί το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης απεργών.
 • Σταμάτημα κάθε συνδικαλιστικής δίωξης.
 • Καμιά δίωξη ενάντια στους αγωνιζόμενους.
 • Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12).

Να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου - ΕΕ – ΔΝΤ  με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες. Και κάθε άλλη κυβέρνηση που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλου του νομικού τους οπλοστασίου, που διαλύουν το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους.

Να ενταθεί η πάλη ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας που επιβάλει η ΕΕ.

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν το πληρώνουμε!
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας