Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Διεύθυνση Αλιείας της Ν. Α. Ευβοίας, ενημερώνει τους αλιείς επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αλλά και το ευρύτερο κοινό ότι αλιεύτηκε και στη θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας (Νότιο Ευβοϊκό και Δίαυλο Ωρεών) είδος ψαριού, που είναι τοξικό και υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης εάν καταναλωθεί.
Lagocephalus (Tetraodontidae) - Λαγοκέφαλος.
Lagocephalus (Tetraodontidae) - Λαγοκέφαλος.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού είναι της οικογένειας Tetraοdontidae, κοινώς γνωστό ως Λαγοκέφαλος ή Κουνέλι (Lagocephalus sp.) φτάνει σε μήκος από 2 έως 60 εκατοστά. Τα άτομα που αλιεύτηκαν στην θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας είχαν μήκος 10-15 εκατ.

Η κατανάλωση του ψαριού αυτού και ειδικότερα της τετροδοτοξίνης που υπάρχει στο σώμα του επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο από πνευμονική ανεπάρκεια. Η ποσότητα τετροδοτοξίνης που ευρίσκεται στο ψάρι αυτό ποικίλει και εξαρτάται από την εποχή του έτους και την περιοχή αλίευσής του. Δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη.

Η Δ/νση Αλιείας της Ν.Α. Ευβοίας από τον Οκτώβριο του 2007 έχει ενημερώσει την αλιευτική κοινότητα, τα Λιμεναρχεία και τους Δήμους για το εν λόγω ψάρι και έχει ήδη προειδοποιήσει να μη διοχετεύεται στην αγορά. Υπογραμμίζεται ότι δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία περίπτωση η πώληση τέτοιου ψαριού στην αγορά και ούτε υπήρξε κρούσμα δηλητηρίασης από κατανάλωσή του στην Ελλάδα.

Επαναλαμβάνεται η προειδοποίηση προς το ευρύ κοινό να μην καταναλώνει το ψάρι αυτό και διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται τόσο η διάθεση προς πώληση όσο και η δωρεάν προμήθεια προς κατανάλωση.

Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες. Δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος. Τα μάτια τους είναι μεγάλα ανοιχτόχρωμα, με μαύρη κόρη και μπροστά τους υπάρχει κηλίδα χρώματος ασημί.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί το παραπάνω είδος, θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Αλιείας, Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Λιμεναρχεία κλπ).

 
Δημοφιλή σήμερα

Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

10/12/2018
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 15 ...
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

10/12/2018
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, συνεπής στη δέσμευσή του να θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την Υγεία & Ασφάλεια, προχώρησε σε ...
Christmas Shopping στο Sugarfree στην Χαλκίδα

Christmas Shopping στο Sugarfree στην Χαλκίδα

11/12/2018
Δεν έχετε βρει τι δώρα θα κάνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα; Μην σας απασχολεί τα βρήκαμε εμείς για εσάς....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας