Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος κεδίκογλου στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και στους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Ντόρα Κουτροκόη.
Σίμος Κεδίκογλου
Σίμος Κεδίκογλου

Ολόκληρη η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Καλημέρα σας, κύριε εκπρόσωπε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα σας.

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ακούσατε τον πατέρα του παιδιού…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου. Θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του ανθρώπους. Ήταν πραγματικά ένα τραγικότατο συμβάν.

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, αυτό όμως ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση, με αφορμή αυτό το συμβάν για το τελικά τι γίνεται στην Ελλάδα με τη Δημοκρατία, τι γίνεται με το φασισμό και τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία για να μη θρηνήσουμε άλλα τέτοια θύματα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πλέον σημαντικό είναι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία μας, να προασπίσουμε την κοινωνία μας από όλα αυτά τα φαινόμενα. Είναι η ευθύνη όλων μας να υψώσουμε ένα φραγμό σε όσους θέλουν να μας βυθίσουν σε ένα φαύλο κύκλο έντασης και βίας. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και βέβαια πρέπει να υπάρξει μια δραστική αντιμετώπιση των νεοναζί. Ακούσατε χθες τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ήδη κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση για να εξοπλίσουμε νομοθετικά την Πολιτεία ακόμη αποτελεσματικότερα απέναντι σε μια εγκληματική οργάνωση, όπως αποδεικνύεται. Και θέλω να επισημάνω ότι πέρα από τον φυσικό αυτουργό πρέπει να δούμε και το θέμα των ηθικών αυτουργών. 

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Τι εννοείτε κύριε εκπρόσωπε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Εννοούμε ότι ο δράστης κινήθηκε μέσα σε μια λογική την οποία πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή, το να εξουδετερώνεται ο αντίπαλος.

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Πάντως δεν θα μπορούσαμε να μη σας ρωτήσουμε, δεδομένου ότι λίγο νωρίτερα είχαμε τον πατέρα του παιδιού εδώ, για τη στάση, αν θέλετε, της Αστυνομίας εκείνη τη στιγμή. Διότι όταν ο ίδιος ο πατέρας και οι φίλοι του θύματος λένε ότι υπήρξαν εκεί αστυνομικοί της ομάδας Δίας και αποδείχθηκε ότι υπήρξαν γιατί ήταν και γυναίκα εκείνη η οποία έκανε και τη σύλληψη του 45χρονου δράστη. Βρίσκονταν εκεί, ήταν 30 μέλη της Χρυσής Αυγής να προσεγγίζουν τους νεαρούς και παρ’ όλα αυτά το μόνο που τους είπαν ήταν, όχι και μαχαίρια.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα διερευνηθούν πλήρως όλες οι συνθήκες πριν και μετά του τραγικού συμβάντος. Για το ασθενοφόρο για παράδειγμα, το ΕΚΑΒ δίνει άλλη εικόνα. Δεν είναι η ώρα τώρα να μπούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Πρωτεύει το να φροντίσουμε να μην υπάρξει συνέχεια. Να εξουδετερώσουμε πρώτα απ’ όλα τους νεοναζί. Να εξουδετερώσουμε την απειλή στην κοινωνία μας, στη Δημοκρατία μας.

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Όφειλα να σας ρωτήσω γιατί αυτό ήταν και αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή πονάει αν θέλετε και είναι και η απορία του πατέρα οπότε θα έπρεπε να το μεταφέρουμε το ερώτημα αυτό.
 
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Απλώς μια ημέρα και λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν δεν έχουμε την πλήρη εικόνα. Θα την έχουμε όμως.

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Τώρα, κ. εκπρόσωπε, σίγουρα αυτού του είδους τα φαινόμενα προφανώς είναι και τα απόνερα αυτής της, αν θέλετε, οικονομικής, κοινωνικής κρίσης που περνάει η χώρα. Ξέρετε αυτές οι αντιδράσεις πολλές φορές να που ξεφεύγουν.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε έναν φόνο εξαιτίας της κρίσης. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική. Είναι δύσκολες οι ώρες για την κοινωνίας μας, για τη χώρα μας. Περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με βάρη που έχουν κατανεμηθεί στο σύνολο σχεδόν της κοινωνίας μας, αλλά από εκεί μέχρι την εν ψυχρώ δολοφονία, συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να βρω σχέση.
 
ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Πάντως βλέπουμε και τις έντονες αντιδράσεις και την κόντρα, αν θέλετε, που έχει ξεσπάσει και μεταξύ των κομμάτων και δεν μπορούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο. Από την κυβέρνηση και από τη Ν.Δ. ακούμε ότι πρέπει να τεθεί εκτός συνταγματικού τόξου ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραδείγματος χάρη, λέμε για τη δήλωση του κ. Λαζαρίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση και την απομάκρυνση του κ. Λαζαρίδη.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν θέλετε ανατρέξτε στη χθεσινή μου δήλωση, το πιο σημαντικό είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να υψώσουμε φραγμό στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι. Η Δημοκρατία χρειάζεται σταθερότητα, σύνεση και υπευθυνότητα από όλους.

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Δεν βλέπουμε αυτή την κοινή γραμμή όμως. Δεν βλέπουμε αυτή τη σύνεση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι το πώς φθάσαμε σε τέτοιο σημείο. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες από την καλλιέργεια ενός κλίματος έντασης. Ξέρετε, από τη ρητορική της βίας και την πολιτική της έντασης, δυστυχώς τροφοδοτείται ένα τέτοιο κλίμα στην κοινωνία. Πρέπει να προσέξουμε όλοι πάρα πολύ. Θυμηθείτε σε προηγούμενες συνεντεύξεις, πριν από λίγους μήνες, όταν καλούσα να φροντίσουμε όλοι να προασπίσουμε την κοινωνία μας. Ότι δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Δεν υπάρχει νόμιμη ή δικαιολογημένη  βία. Δεν είναι άλλοθι η βία  στη βία της εξουσίας, για παράδειγμα. Και πριν από δύο μήνες μόλις στη Βουλή είχα απευθύνει έκκληση προειδοποιώντας ότι τα εμπρηστικά λόγια μπορούν να ανάψουν φωτιές. Και δυστυχώς εμπρηστικά λόγια ακούγονταν πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα.

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Απλώς είχαμε πολλά περιστατικά. Μπορεί να μην είχαμε νεκρούς, είχαμε όμως πολλά περιστατικά και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες και φθάσαμε μόλις χθες μετά την απώλεια ανθρώπινης ζωής να ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το φασισμό, τη ναζιστική αυτή οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή, ανοιχτά από όλα τα κόμματα.

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Που και εδώ, ξέρετε πολύ καλύτερα από εμάς κ. εκπρόσωπε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, να μην έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Μήπως αργήσαμε λοιπόν; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Η ουσία είναι ότι τώρα έχουμε γίνει όλοι σοφότεροι, τώρα οι νεοναζί έχουν αποκαλυφθεί. Τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν και νομίζω όσοι πολίτες είχαν πιστέψει – γιατί έτσι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις- ότι μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελεί λύση, πιστεύω ότι οι μάσκες έπεσαν.

ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, θα θέλαμε μια τοποθέτηση και από εσάς, επισήμως, γι` αυτό που είδαμε χθες, δηλαδή τον προπηλακισμό του κ. Καμμένου από ομάδα νεαρών.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι απολύτως καταδικαστέο. Είναι άλλο ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο, αρχηγός ενός κοινοβουλευτικού κόμματος να προπηλακίζεται, να δέχεται επίθεση. Είναι δυστυχώς μια ακόμη συνέπεια των εμπρηστικών λόγων. Πρέπει να προσπαθήσουμε νηφάλια και με διάλογο να βρούμε όλες εκείνες τις απαντήσεις που θα θωρακίσουν τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία μας.

ΡΟΓΚΑΚΟΣ:  Κύριε εκπρόσωπε ευχαριστούμε θερμά που κάνατε την παρέμβασή σας στο «Πρωινό ΑΝΤ1». Να είστε καλά.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γεια σας.
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

20/04/2018
Ο νομός Εύβοιας και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της εκπομπής του STAR Channel «Γυρίσματα στην...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας