Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ύστερα από κοινή απόφαση του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και των Σωματείων των εργοστασίων της Εύβοιας, στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακης Ενότητας Ευβοίας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη εδώ και δυο εβδομάδες. Βασικός γνώμονας της σημερινής συνάντησης ήταν η εντατικοποίηση των προσπαθειών μέχρι η πολιτεία να δώσει ξεκάθαρες και χειροπιαστές λύσεις.
Συνεχίζεται επ΄αόριστον η κατάληψη της Νομαρχίας Ευβοίας
Συνεχίζεται επ΄αόριστον η κατάληψη της Νομαρχίας Ευβοίας

Στη σημερινή συνάντηση το λόγο έλαβαν οι κ.κ. Στέφανος Μπασινάς, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, ο κ. Ηλίας Κούκουρας, Πρόεδρος του Σωματείου Τσιμέντων Χαλκίδας, Θανάσης Γιαπλές, Πρόεδρος του Σωματείου της Ιντερκέμ, Θανάσης Δεμερούτης, Πρόεδρος του Σωματείου της Σέλμαν και Γιάννης Χρυσάγης, Πρόεδρος του Σωματείου της ΝΕΟΣΕΤ. Χαρακτηριστικό σημείο όλων όσων πήραν το λόγο ήταν η συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι όσο μπορούν και όσο αντέξουν, με μοναδικό σκοπό τη δικαίωση τους.

Την έναρξη των ομιλιών έκανε ο κ. Στέφανος Μπασινάς, ο οποίος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Το θέμα της συνέλευσης μας είναι η συνέχιση της κατάληψης γιατί δεν υπάρχει χειροπιαστή απάντηση. Χθες, ενώ βρισκόμουν στο Μαρτίνο, είχα επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη, και μου είπε ότι δεν υπήρχε κάποια απάντηση από πλευράς των Υπουργείων για αυτή τη συνάντηση που έχουμε ζητήσει ανάμεσα στους εργοδότες, τα Σωματεία, την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια, το Δήμαρχο. Από τη στιγμή που υπήρχε αυτή η απάντηση, υπήρξε και η πρόθεση από μέρους μας για συνέχιση της κατάληψης. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι πολιτικό. Προσπάθησαν να το πάνε στο προσωπικό, ότι είναι θέμα του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη, ότι είναι τοπικό. Καμία σχέση. Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε πηγαίναμε μεμονωμένα σε κάθε χώρο και είπαμε είμαστε εδώ μέχρι να βρεθεί λύση. Από ψηφίσματα διαμαρτυρίας και συμπάθειας έχουμε χορτάσει. Είναι αξιοθαύμαστο πως έχει κρατηθεί και ο χώρος και η περιφρούρηση από τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να συσπειρωθούμε όμως περισσότερο. Θα πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από αυτούς. Ζούμε σε μια κυβέρνηση κατοχής. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε. Εδώ στην τρίτη εβδομάδα βλέπουμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι όχι. Ήμασταν όλοι στη σύσκεψη τότε στο Δημαρχείο και είδατε τι έλεγαν. Θα κάνουμε θα δείξουμε και δεν έγινε τίποτα από αυτά. Είμαστε στην τρίτη εβδομάδα και δεν έχει πατήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανείς. Ούτε ο Δήμαρχος, ούτε φορείς, ούτε άνθρωποι που ήταν “γιούργα πάνω το μαχαίρι”. Αυτοί που τη στηρίζουν είναι εργαζόμενοι και απλοί πολίτες. Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε μέχρι το τέλος. Ζητάμε συμπαράσταση. Πρέπει στα χέρια μας να το πάρουμε εμείς. Εμείς πρέπει να το ανατρέψουμε. Όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά όλες οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται και θα αφανιστούν. Η μεσαία τάξη πλήττεται».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Γιάννης Χρυσάγης, ο οποίος αρκέστηκε στο να δηλώσει: «Πιστεύω ότι πρέπει να μαζευτούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας από όλους τους φορείς πλέον. Το θα και το θα το έχουμε ζήσει εδώ και 2 εβδομάδες από όλους, Αντιπεριφερειάρχη, Περιφερειάρχη. Εμείς σαν σωματείο Νεοσέτ δεν κάνουμε πίσω. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας».

Έπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Θανάσης Δεμερούτης, ο οποίος ξεκαθάρισε το θέμα της “ρετσινιάς” που έχει προκύψει αναφορικά με την κατάληψη, ότι δηλαδή ξεκίνησε μεμονωμένα από κάποια άτομα λέγοντας: «Να πάψει η ρετσινιά ότι το ξεκίνησαν κάποια άτομα. Αυτό ήταν ένα συλλογικό όλων των σωματείων. Ενωθήκαμε και ζητήσαμε βοήθεια από το Σωματείο των Τσιμέντων. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρει εις πέρας η κεφαλή του τόπου λύσεις, όπως είχαμε πει το καθένα ένα σωματείο ξεχωριστά και το Εργατικό: Κύριε Αντιπεριφερειάρχα πάρε το Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές και πήγαινε κάτω στα Υπουργεία και πες ότι υπάρχει μαρασμός στο νομό μας. Θέλουμε λύση. Έχουν κλείσει τα πάντα από εργοστάσια. Αν δεν βρεις λύση έλα εδώ να πάμε όλοι μαζί να μιλήσουμε στα Υπουργεία. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Έτσι γίναμε μια γροθιά. Προτιμήσαμε εδώ γιατί εδώ είναι όλες οι υπηρεσίες. Δεν είναι θέμα προσωπικό, προς τον Περιφερειάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη. Απλά εδώ είναι όλες οι υπηρεσίες και είναι ο καλύτερος μοχλός πίεσης. Είμαστε αποφασισμένοι αν δεν φέρει εις πέρας έμπρακτα αποτελέσματα η κεφαλή του τόπου μαζί με τους φορείς και τους βουλευτές που είναι υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι, που έχει φτάσει το πράγμα στο απροχώρητο, δεν θα σταματήσουμε. Θα μείνουμε για πάντα εδώ».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Ηλίας Κούκουρας, ο οποίος σε οξύ τόνο δήλωσε: «Ήθελα να δώσω μια άλλη διάσταση. Δηλώνω δημόσια και στους υπεύθυνους του κτιρίου, ότι είμαστε σε πλήρη επίγνωση ότι έχουμε διαπράξει ποινικά κολάσιμη πράξη, που δεν είναι ανεκτή. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε όλοι είναι ότι η πράξη δεν είναι ανήθικη. Φαίνεται γιατί υπάρχει η στήριξη από την κοινωνία. Διαλέξαμε αυτό το κτίριο γιατί εδώ μας έχει φέρει η αγανάκτηση, η οργή, ο θυμός. Μας έχουν καταστρέψει τη ζωή. Με διάφορες παραλλαγές οι εργοδότες μας λένε ότι είναι κλειστά τα εργοστάσια. Είναι ψέμα. Κανένα από τα 4 εργοστάσια δεν έχει κλείσει με την έννοια του λουκέτου. Ζητήσαμε να τους αφαιρέσουν τις άδειες. Ας τα κάνουν οικόπεδα. Για να μιλήσουμε με τον κ. Βενιζέλο, αν σηκώσω το τηλέφωνο θα φτάσω μέχρι τη γραμματεία και δεν θα μιλήσω ποτέ. Με την κατάληψη αυτή θα μπορούσε να γίνει γνωστό, στον Περιφερειάρχη, στον Αντιπεριφερειάρχη και στο Δήμαρχο ότι σαν τοπικοί άρχοντες που εμείς τους εκλέξαμε, χρησιμοποιώντας την πολιτική τους υπόσταση μαζί με τους βουλευτές που εμείς οι ίδιοι τους εκλέξαμε, ότι είμαστε πολίτες αυτής της πόλης και ζητάμε από αυτούς που μας κυβερνάμε σε τοπικό επίπεδο, να μας προσεγγίσουν και να σκύψουν στο πρόβλημα μας να βρουν λύση. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, να πάνε σπίτια τους. Δεν θέλουμε τέτοιες αρχές που να μη νοιάζονται για τον τόπο τους. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κατάληψης; Θα μας πετάξουν έξω. Το γνωρίζουμε. Ας βάψουν τα χέρια τους και με αίμα. Ας το κάνουν. Ας έρθουν και αύριο να μας ζητήσουν τη ψήφο μας. Δεν κάνουμε χαβαλέ εδώ. Υπάρχουν άνθρωποι από πίσω που πεινάνε, οικογένειες που πεινάνε, παιδιά που παράτησαν τις σπουδές τους, οικογένειες που πάνε σε συσσίτια. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι...άνθρωποι! Συμφωνήσαμε λοιπόν ή εμείς ή αυτοί. Συνεχίζουμε την κατάληψη και ας έρθουν να μας βγάλουν σηκωτούς από εδώ».

Κλείνοντας, τις ομιλίες των Προέδρων των Σωματείων, το λόγο έλαβε ο κ. Θανάσης Γιαπλές, ο οποίος δήλωσε: «Συμφωνούμε με την πρόταση συνέχισης της κατάληψης, αφού δεν υπάρχει λύση. Ο περιφερειάρχης εδώ και 2 χρόνια δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Δεν είναι τυχαίο που δεν βρίσκεται κανείς εδώ. Να έρθουν να μας πουν τι; Ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι που σας κοροϊδεύουμε; Οφείλω όμως να πω συγχαρητήρια και στον κόσμο που μας στηρίζει. Δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει κανένας. Στην Ιντερκέμ δεν φτάνει που είμαστε 17 μήνες απλήρωτοι, 9 μήνες ανασφάλιστοι κρατάνε την άδεια λειτουργίας του εργοστασιου, κρατάνε την άδεια του λιμανιού. Αν εμείς είμαστε μια φορά παράνομοι, αυτοί είναι 10! Επειδή μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα κατάληψης, και επειδή είναι ο κ. Μητρόπουλος εδώ να το ανεβάσετε στα κανάλια. Όπου και αν πηγαίνετε να το βγάζετε προς τα έξω. Τι πρέπει να γίνει για να βγει προς τα έξω;ότι έγινε στη ΛΑΡΚΟ; ή να πέσει κανείς απελπισμένος για να μαζευτούν όλα τα κανάλια εδώ; Συνεχίζουμε και όποιος θέλει λύση ας έρθει να την προτείνει».

Στη σημερινή συνάντηση των σωματείων παρευρέθη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος με λιτό και περιεκτικό λόγο δήλωσε: «Είμαι εδώ μετά από παρότρυνση του Δημήτρη του  Βίτσα και του Θεόδωρου Ρουμελιωτάκη για να ακούσουμε και να συμπαρασταθούμε. Αυτό το να καταρρέει ολόκληρος ο νομός, όλες οι επιχειρήσεις που στηρίζουν τους μισθούς, τους εργαζόμενους είναι πρωτόγνωρο. Η πατρίδα μας καταρρέει συνολικά. Αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες στο χώρο σας και σας το λέω εγώ που είμαι γιος εργάτη και είχα φυλακιστεί στα 16 μου, επειδή είχαν απολύσει το πατέρα μου το 1968. Με είχαν μάλιστα οι γερμανικές πολιτικές εφημερίδες τότε ως τον μικρότερο πολιτικό κρατούμενο. Είμαστε στο πλευρό σας αλλά ξέρω ότι δεν σας αρκεί. Αν δεν σηκωθεί το θέμα στα κανάλια, όπως είπε και ο τελευταίος ομιλητής, αλλά τα κανάλια, δεν παίζουν τις ειδήσεις. Αν αρχίζεις να τις παίζεις σε κόβουν. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός στο νομό σας με πρωτοβουλίες ενωτικές, με υπογραφές, με συνεντεύξεις να δεσμευτούν οι ηγεσίες σε ένα νομό που έχει πληγεί συνολικά  ο παραγωγικός ιστός. Είμαστε στο πλευρό σας, με αγώνα ενωτικό και συμπαράσταση. Όχι μόνο λόγια, αλλά έργα. Θα σας  παρακολουθήσουμε και θα σας στηρίξουμε σε ότι χρειαστείτε. Αυτά μόνο ταπεινός και σεβόμενος σας».

Σημαντικό στοιχείο της σημερινής συνέλευσης ήταν και η αναφορά στον άδικο χαμό του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής με τον κ. Στέφανο Μπασινά να διαμηνύει σε οξύ τόνο τα ακόλουθα: «Ο άνθρωπος αυτός είχε αφήσει το στίγμα του για το ποιος ήταν μέσα από τα τραγούδια του και μέσα από τη στάση της ζωής του. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι και αυτό να ζητάμε από τους συμπολίτες μας. Μέσα από τη στάση ζωής μας να αφήνουμε έξω μορφώματα φασιστικά. Δυστυχώς έχουν εκμεταλλευτεί την κρίση και έχουν ανέβει τα φασιστικά φαινόμενα. Δεν είναι λύσεις. Τα φασιστικά φαινόμενα, εξυπηρετούν το σύστημα, είναι το σύστημα και προωθούνται από το σύστημα» και όλους τους παριστάμενους να κρατούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παύλου.

Ακολούθησε ψηφοφορία με ανάταση χεριού, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα συνέχιση της κατάληψης μέχρι τη δικαίωση του αγώνα τους. Μέχρι η πολιτεία να ενδιαφερθεί και να σκύψει πάνω από τα πραγματικά προβλήματα που βασανίζουν τον τόπο και τους ανθρώπους του, όχι με λόγια, αλλά με έργα τα οποία θα δώσουν ένα τέλος στην εξαθλίωση που υφίσταται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως δήλωσαν όλοι οι παριστάμενοι. Τέλος, σημαντική είναι και η ανάγκη στήριξης όλης της κοινωνίας, γιατί ο ατομικισμός πρέπει να πάψει να υπάρχει πλέον και η συλλογικότητα πρέπει να αρχίσει να μπαίνει μπροστά, αφού τα προβλήματα είναι ίδια για όλους, ανεξαρτήτως μεγέθους ή προέλευσης.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας