Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Εστία Γνώσης Χαλκίδας κάνει γνωστό ότι, στα πλαίσια της προώθησης της επιστήμης και της γνώσης, συνεχίζει τις επιστημονικές και διδακτικές της δραστηριότητες και για το σχολικό έτος 2013-2014.
Έναρξη εργασιών για την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού στη Χαλκίδα
Έναρξη εργασιών για την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού στη Χαλκίδα

Οι δραστηριότητες αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με το χώρο της Αστροφυσικής- Αστρονομίας των Μαθηματικών και της Πληροφορικής. Έτσι, οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα, παράλληλα με το διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των μαθηματικών εννοιών και εννοιών της Πληροφορικής, να γνωρίσουν και ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των εννοιών και των νόμων που διέπουν το Σύμπαν.

Τη χρονιά αυτή και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας δημιουργείται μια νέα προαιρετική ενότητα με τίτλο «Μαθήματα Ζωής». Αντικείμενο προς συζήτηση του κύκλου αυτού είναι «Η βία στα χρόνια του σχολείου». Σε προαιρετική, επίσης βάση, παρουσιάζεται το θέμα «Ένα ταξίδι στην Χαλκίδα του 19ου αιώνα» ή εναλλακτικά «Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου»

Το πρόγραμμα «ΤηλΕστια»

Συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα «ΤηλΕστια». Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόσθηκε κατά τα τρία προηγούμενα σχολικά έτη και συμμετείχαν περί τα 50 σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας που για πρώτη φορά λειτουργεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό δύο αιθουσών (η μία στο Κόκκινο Σπίτι και η άλλη πολλά χιλιόμετρα μακριά) να λειτουργούν σα να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων.

Το πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη»

Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2012-2013 τέθηκε σε πειραματική εφαρμογή το πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη». Επρόκειτο για την σε μόνιμη βάση διδασκαλία  των μαθημάτων «Αγγλικά» και «Πληροφορική» από την έδρα της Εστίας στη Χαλκίδα στο μονοθέσιο, με τρεις μαθητές, Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας (νησί στα βόρεια της Κέρκυρας)

Μετά την εξαιρετική επιτυχία του εγχειρήματος, το πρόγραμμα αυτό κατά το νέο σχολικό έτος 2013-2014 και σε συνεργασία με τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επεκτείνεται σε 11 (τόσα είμαστε σε θέση προς το παρόν να καλύψουμε) ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία της χώρας. Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία Βροντού Νευροκοπίου, Τορώνης Χαλκιδικής, νήσου Αμουλιανής, Καρκιναγρίου Ικαρίας, Χρυσομηλιάς Φούρνων,  Αγίου Γεωργίου Τροιζηνίας, Στενώματος Ευρυτανίας, Τυμφρηστού Φθιώτιδας, Αγράφων Ευρυτανίας, Καλάμου Λευκάδας και Ερείκουσας Κερκύρας.

Η επιλογή των παραπάνω σχολείων έγινε μεταξύ δεκάδων που είχαν υποβάλλει αίτηση στις αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα  διαθέσιμο από την πλευρά τους internet, αριθμός παιδιών, απόσταση από κοντινή μεγάλη πόλη αλλά και με την απόλυτα απαραίτητη προϋπόθεση να είναι παντελώς αδύνατη η φυσική παρουσία καθηγητή σε αυτά.

Σημειώνεται, επίσης ότι τόσο πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη» όσο και το όλο πρόγραμμα της Εστίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας καθώς και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός του εν λόγω προγράμματος είναι δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η Εστία Γνώσης στηρίζεται και στον εθελοντισμό

Κατά τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά άξιων συνεργατών της Εστίας προσέφερε, προσφέρει και θα εξακολουθήσει να προσφέρει εθελοντικά σημαντικό επιστημονικό, διδακτικό και τεχνικό έργο. Είναι όμως εμφανές ότι οι διδακτικές και τεχνικές ανάγκες της Εστίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Για το λόγο αυτό οποιοσδήποτε συμπολίτης μας  κρίνει ότι μπορεί να προσφέρει εθελοντικά σε έναν από τους παραπάνω τομείς παρακαλείται να επικοινωνήσει με την Εστία στα τηλέφωνα 2221077599 (κ. Αντωνίου) ή 2221087860 (κ. Μαρκόπουλος)

Συμμετοχή

Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω του αυξημένου αριθμού των σχολείων που επισκέπτονται την Εστία Γνώσης Χαλκίδας, παρακαλούνται τα σχολεία που ενδιαφέρονται να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή στα τηλέφωνα (22210) 87860. 77599 (κ. Μαρκόπουλος).

Έναρξη: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Για την Εστία Γνώσης Χαλκίδας

Η Πρόεδρος της Δ.Ο.Π.ΠΑ.Χ                                     Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος
Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα                                         Αντώνιος Αντωνίου
                                                                                               Δρ. Αστροφυσικής
                                                                                                 Παν/μίου Αθηνών
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας