Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις μειώσεις στον προϋπολογισμό των δαπανών πρωτοβάθμιας υγείας και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε περιφερειακά νοσοκομεία με ειδική αναφορά στο Νοσοκομείο Καρύστου.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Περικοπές δαπανών στην Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας και η υποβάθμιση Περιφερειακών Νοσοκομείων».

Τα τελευταία χρόνια η δημόσια δαπάνη για τους Έλληνες ασθενείς έπεσε κατακόρυφα και πλέον οι όποιες νέες περικοπές είναι απαγορευτικές.

Η Ελλάδα έχει σήμερα κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας 1000 ευρώ λιγότερα από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Περαιτέρω μείωση δεν θεωρείται ούτε εφικτή ούτε ωφέλιμη.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα χρήματα που διατίθενται πλέον για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), έχουν μειωθεί δραματικά.

Από το 2011 έως σήμερα οι Έλληνες ασθενείς έχασαν κοντά στα 2 δις ευρώ. Ενώ το 2011 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήταν 8,388 δις ευρώ, το 2012 έπεσε στα 6,722 δις ευρώ και κατρακύλησε το 2013 στα 6,462 δις ευρώ.

Η χώρα μας μειώνει διαρκώς τις δαπάνες για πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Παρά τη μείωση των δαπανών για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη κατά 18% μεταξύ 2009-2011, η μετέπειτα πορεία με τις διαρκείς αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, έχουν ως αποτέλεσμα η πρόβλεψη δαπάνης για ΠΦΥ να μην ξεπερνά το 8% του συνολικού προϋπολογισμού του οργανισμού. Είναι προφανές ότι με αυτή την κατανομή δαπανών, τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα οξυνθεί.

Στο πλαίσιο περιστολής των κρατικών δαπανών για την υγεία, παρατηρούμε πως εκτός των μειώσεων, που αφορούν στο σύνολο της χώρας,  θίγονται άμεσα οι προσφερόμενες υπηρεσίες σε τοπικές κοινωνίες. Αναφέρουμε παραδειγματικά την σκοπούμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου, το οποίο μέχρι σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του, σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού  της Νότιας Εύβοιας, το οποίο δεν έχει δυνατότητα προσέγγισης του Νοσοκομείου Χαλκίδας καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από το κακό οδικό δίκτυο.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

α) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να βελτιωθούν οι καλύψεις στις ανάγκες των πολιτών για ιατρική φροντίδα;

β) Τι μέτρα θα λάβετε, με βάση τη μείωση των δαπανών για την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να μην αποκλειστούν μεγάλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες;

γ) Σκοπεύετε να επανεξετάσετε τη θέση σας ως προς τη λειτουργία των περιφερειακών  νοσοκομείων της χώρας και εν προκειμένω για το Νοσοκομείο Καρύστου, ώστε να μην μπει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας