Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η πολλαπλά υποτιμημένη και απαξιωμένη Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου κλήθηκε να εκφράσει γνώμη για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2014 χθες Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. Υποτίθεται ότι η συνεδρίαση θα επαναληφθεί σήμερα Παρασκευή την ίδια ώρα, αφού θεωρήθηκε δεδομένη η έλλειψη απαρτίας.
Στέφανος Σταμέλλος
Στέφανος Σταμέλλος

Η υποτίμηση και η απαξίωση του ρόλου της Επιτροπής φαίνεται για μια ακόμα φορά από τον τρόπο που ειδοποιήθηκαν τα μέλη και από την ώρα που επιλέχτηκε για τη συνεδρίαση. Συγκεκριμένα το έγγραφο της πρόσκλησης με ημερομηνία 17-09-2013, στάλθηκε μέσω ταχυδρομείου στις 20.09.2013 και έφθασε στα μέλη – σε όσους έφθασε – την Τρίτη 24.9.2013 για να συνεδριάσει την Πέμπτη 26.9.2013. Η πρόσκληση στάλθηκε χωρίς καμιά εισήγηση ή έστω ένα εισηγητικό κείμενο για να προετοιμάσει τα μέλη για το τι θα συζητηθεί. Επίσης ορίστηκε ως ώρα συνεδρίασης η 14η, ώρα δύσκολη τόσο για την προσέλευση, όσο και για το χρόνο που μπορεί κανείς να διαθέσει για μια τόσο σοβαρή συζήτηση. 

Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι μια θεσμοθετημένη επιτροπή λαϊκής συμμετοχής. Όμως κανείς από τα πενήντα μέλη της δεν πιστεύει ότι θα πάει στην Επιτροπή και θα ακουστεί. Φρόντισε ο Δήμαρχος με την πρακτική του να την υποβαθμίσει:

  • με την απουσία προετοιμασίας πριν από κάθε σύγκληση
  • με την έλλειψη δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας της κάθε συνόδου
  • με την απουσία κάθε ίχνους αυτοκριτικής
  • με τον μη σεβασμό των προτάσεων, που οι συμμετέχοντες κατά καιρούς έχουν καταθέσει - δεν ακούστηκε ποτέ, και δεν ψηφίστηκαν, ποιες από αυτές γίνονται δεκτές και ποιες μπορούν να συζητηθούν.
  • με την μη τήρηση χρονοδιαγράμματος σύγκλισης της Επιτροπής

Δυστυχώς η δημοτική αρχή φαίνεται ότι δεν θέλει την άποψη των πολιτών· γι’ αυτό και στις ελάχιστες συνεδριάσεις της επιτροπής περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα, αυτά που ο νόμος επιβάλει.

ΣΗΜΕΡΑ, σε καιρούς ύφεσης και κρίσης, με ένα κράτος ανάλγητο και εχθρικό απέναντι στους πολίτες, οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης είναι ιστορικές. Είναι απαραίτητη η σωστή λειτουργία των δημοτικών θεσμών και όλων των εργαλείων διαφάνειας, δημοκρατίας, αποκέντρωσης και ουσιαστικής συμμετοχής των δημοτών, για να είναι συμπαραστάτες και συναγωνιστές του Δήμου απέναντι στην κεντρική εξουσία. Είναι απαραίτητη μια πολιτική δημιουργίας υποδομών, πολιτική ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας και λειτουργίας της κοινωνικής αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστούν ζητήματα ανεργίας και φτώχιας.

Η χρονιά που διανύουμε είναι η κρίσιμη περίοδος σχεδιασμού εν όψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020. Η κατεύθυνση των πόρων σχεδιάζεται ΤΩΡΑ. Μετά το 2015, αυτοί οι πόροι θα είναι από τους ελάχιστους διαθέσιμους για την Αυτοδιοίκηση - τελευταία ευκαιρία να ορθοποδήσουμε. Δημοτική Αρχή και  δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλεύουν νυχθημερόν για να προετοιμαστούν, ζητώντας βοήθεια από τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται να δούμε πρακτικές αλλαγών και συγκρούσεων με το παρελθόν, αυτό που μας έφερε ως εδώ. Αλλαγές, που θα καθιστούσαν χρήσιμη και αναγκαία την Επιτροπή Διαβούλευσης, για να αποκτήσει ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου πλατύτερη λαϊκή υποστήριξη από αυτήν που δίνει η δεδομένη (σιωπηλή ή σκόπιμη) πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στέφανος Σταμέλλος

Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λαμίας
Δημοφιλή σήμερα

Έκλεψαν τα δέντρα που φύτεψαν οι μαθητές στην Δροσιά Χαλκίδας

Έκλεψαν τα δέντρα που φύτεψαν οι μαθητές στην Δροσιά Χαλκίδας

19/03/2018
Ούτε την προσπάθεια των μικρών μαθητών του Γυμνασίου Δροσιάς δεν σεβάστηκαν κάποιοι “αμετανόητοι”, οι οποίοι εξαφάνισαν μεγάλο α...
Πανηγυρίζει το παρεκκλήσι της Παναγίας της Οδηγήτριας

Πανηγυρίζει το παρεκκλήσι της Παναγίας της Οδηγήτριας

17/03/2018
Την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Οδηγητρίας στη Χαλκίδα....
Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού στην Γαλλία

Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού στην Γαλλία

17/03/2018
Το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών προσέλκυσε το περίπτερο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας