Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Παράσταση θεάτρου σκιών διοργάνωσαν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στον υπαίθριο χώρο της πλατείας Αγίου Νικολάου, από κοινού ο Δήμος Χαλκιδέων, ο ΔΟΑΠΠΕΧ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα». Παράλληλα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα εγκαινιαστεί το «Αρχείο Μελετών Γιάννη Σκαρίμπα».
Θανάσης Ζεμπίλης
Θανάσης Ζεμπίλης

Η παράσταση, με αφορμή  την 120η επέτειο από τη γέννηση του Γιάννη Σκαρίμπα (στις 28 Σεπτεμβρίου 1893), βασίστηκε σε κείμενα και μορφές καραγκιοζοφιγούρων που είχε δημιουργήσει ο Γιάννης Σκαρίμπας, τις οποίες ανέπλασε και παρουσίασε ο γνωστός καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Άθως Δανέλλης. Με πρωταγωνιστή-ήρωα τον κατά Σκαρίμπα «Αντι-Καραγκιόζη τον Μέγα» και θέμα της «το Φάντασμα του Κάστρου», δηλαδή τον ίδιο τον μπαρμπα Γιάννη που από τον τάφο του στο κάστρο του Καράμπαμπα θέλει να συνεχίσει, όπως του άρεσε και του ταίριαζε, με την ιδιόρρυθμη γλώσσα και το καυστικό ύφος του παράδοξου λόγου του να θωρεί ανατρεπτικά και να αμφισβητεί πρόσωπα και συμπεριφορές.

Το «παρών» στην παράσταση έδωσε και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Ζεμπίλης, ο οποίος προηγουμένως επιθεώρησε την πορεία των εργασιών δημιουργίας και οργάνωσης του Αρχείου Μελετών Γιάννη Σκαρίμπα, στο επί της πλατείας Αγίου Νικολάου δημοτικό κτίριο όπου στεγαζόταν το Ληξιαρχείο-Δημοτολόγιο.

Σε σύντομη παρέμβασή του, μετά το τέλος της παράστασης, ο Δήμαρχος προανήγγειλε την εντός διμήνου ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία του Αρχείου Μελετών Γιάννη Σκαρίμπα.

Τόνισε ότι «ο Δήμος Χαλκιδέων με καθυστέρηση 30 ετών, εκπληρώνει την υποχρέωση του» έναντι του εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής λογοτεχνίας, μιας μοναδικής αυθεντικής προσωπικότητας που έζησε και δημιούργησε στη Χαλκίδα, συνδέοντας άρρηκτα το όνομα του μαζί της.

Και προσκάλεσε τους συμπολίτες στα εγκαίνια του Αρχείου Μελετών Γιάννη Σκαρίμπα, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 (30 χρόνια μετά το θάνατο του, στις 21 Ιανουαρίου 1984). 

Το Αρχείο Μελετών Γιάννη Σκαρίμπα θα μεριμνά για την έρευνα και την προβολή του έργου του κορυφαίου λογοτέχνη. Θα λειτουργεί εκπαιδευτικά για όσους, πολίτες και μαθητές της χώρας μας, που θα επιθυμούσαν να έρθουν σε στενή επαφή με το Σκαριμπικό έργο. Ενώ θα φιλοξενεί εκθέματα, όπως τα φυλασσόμενα από τους «Φίλους του Γιάννη Σκαρίμπα» προσωπικά αντικείμενά του, τις καραγκιοζοφιγούρες που ο ίδιος δημιούργησε, τον μπερντέ που χρησιμοποιούσε για παραστάσεις του θεάτρου σκιών, βιβλία του, προσωπογραφίες του φιλοτεχνημένες από σημαντικούς καλλιτέχνες και άλλα αντικείμενα που προσφέρθηκαν είτε με τη μορφή της δωρεάς είτε με προσωρινή παραχώρηση.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας