Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Προκειμένου ν αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα που συναντούν οι αγρότες στην επιστροφή Φ.ΠΑ.
Νίκος Στούπης
Νίκος Στούπης

Tην άμεση σύγκληση Σύσκεψης Γεωπόνων Εφαρμογής στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Εύβοιας, για να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα που συναντούν οι αγρότες στην επιστροφή ΦΠΑ λόγω μη αποδοχής από τις Δ.Ο.Υ. των πραγματικών ετήσιων στρεμματικών αποδόσεων σύμφωνα με  τις αιτούμενες ποσότητες τους,  ζητεί με επιστολή του στον Αντιπεριφερεριάρχη  Πρωτογενή Τομέας κ. Βουρδάνο, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας κ. Νίκος Στουπής, ταυτόχρονα με το αίτημα να ψαχτεί αν τέτοιο θέμα υφίσταται και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

ΠΡΟΣ
Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κ. Βουρδάνο

Κε Αντιπεριφερειάρχα,

Έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων από αγρότες, ιδιαίτερα της Εύβοιας, σε σχέση με σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους με τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. όσον αφορά  την επιστροφή ΦΠΑ. Μάλιστα συμμετείχαμε και σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον Γεωργικό Συνεταιρισμό Ψαχνών παρουσία του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου.

Το βασικό πρόβλημα,  όπως διαπιστώσαμε,  –πέρα από πλευρές καθυστερήσεων που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν – αφορά το γεγονός ότι οι Δ.Ο.Υ. δεν αποδέχονται ως αληθής τις δηλούμενες παραγόμενες ποσότητες των προϊόντων από τις αγροτικές τους καλλιέργειες  , καθόσον μέσω δεικτών που έχει συντάξει επιτροπή τους, αμφισβητούν τις πραγματικές ανά στρέμμα αποδόσεις.

Δεδομένων:

  • των επιπτώσεων της γενικότερης κρίσης  στο εισόδημα των αγροτών μας,
  • των σοβαρών προβλημάτων  που αντιμετώπισαν στις καλλιέργειές τους και το αυξημένο κόστος που απαιτήθηκε  για την αντιμετώπισή τους,
  • της χαμηλής τιμής που κατά γενική ομολογία απόλαβαν για τα προϊόντα τους,
  • των κινδύνων να κατηγορηθούν για παρουσίαση «πλαστών και εικονικών» τιμολογίων,
  • του χαμηλού εφέτος – σε σχέση με πέρυσι - ποσοστού επιστρεφόμενου ΦΠΑ, και της αναγγελθείσας κατάργησης του εν λόγω καθεστώτος από την επόμενη χρονιά,

το θέμα καθίσταται μείζον, και το ποσό του επιστρεφόμενου ΦΠΑ , θα αποτελέσει ουσιαστικά το μοναδικό οικονομικό εργαλείο εξασφάλισης της διαβίωσής τους σε έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται, για πολλές αγροτικές οικογένειες.

Για τούτο και δεσμεύτηκα στους ίδιους να αναλάβω πρωτοβουλία να απευθυνθώ σε εσάς και να αιτηθώ την διοργάνωση σύσκεψης των καθ ύλη αρμόδιων Γεωπόνων εφαρμογών της Δ/νσης αλλά και των κατά τόπους Γραφείων Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπροσώπων των Αγροτών και της Πολιτικής ηγεσίας ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και κυρίως να υπάρξει υπεύθυνη επιστημονική γνωμοδότηση με βάση την βιβλιογραφία αλλά και την αξιολογούμενη γεωργική πράξη επί του μέσου  όρου  τριετίας ή πενταετίας των καλλιεργητικών αποδόσεων στα βασικά προϊόντα του Νομού μας που κυρίως αφορά η επιστροφή ΦΠΑ.

Σε μια τέτοια σύσκεψη που η πραγματοποίησή της επείγει λόγω της συγκυρίας θα ήθελα να συμμετάσχω φιλοδοξώντας να βοηθήσω, λόγω ενδιαφέροντος αλλά και εξ αρμοδιότητας λόγω επιστημονικού αντικειμένου κατάρτισης.

Με τη βεβαιότητα πως θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μου

ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ

Περιφερειακός Σύμβουλος
Δημοφιλή σήμερα

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

22/3/2019
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Αρτάκης, Νικόλαος Βήττας, κάνει λόγο για παράπονα που έχουν για την συμπεριφορά και την απο...
Ακόμη ένας υποψήφιος στην παράταξη του Χρήστου Παγώνη

Ακόμη ένας υποψήφιος στην παράταξη του Χρήστου Παγώνη

22/3/2019
Ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης ανακοίνωσε ακόμη ένα άτομο για την στελέχωση του ψηφοδελτίου του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας