Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και περιχώρων απέστειλε έγγραφο-καταγγελία, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Μυλάκι Αλιβερίου.
Καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου για την κάυση RDF
Καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου για την κάυση RDF

Το έγγραφο είναι το ακόλουθο:

Προς:

1.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

2.ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

3.Α.Τ. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

4.ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Κοινοποίηση : Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Kύριοι,

Όπως σας είναι ήδη γνωστό από προηγούμενη αναφορά μας (25/09/2013) και επιβεβαιώθηκε από αντίστοιχο έλεγχο του ΑΤ Αλιβερίου – όπως μας ανακοινώθηκε - η ΑΓΕΤ-LAFARGE μεταφέρει RDF στο εργοστάσιο της στο Αλιβέρι. Δεδομένου ότι, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει αδειοδότηση  ούτε κατασκευασμένες προς τούτο εγκαταστάσεις αποθήκευσης, βάσιμα μας δημιουργείται η υποψία ότι το συγκεκριμένο υλικό εισάγεται ενδεχομένως προς καύση στις εγκαταστάσεις της.

Όπως ενημερωθήκαμε από το ΑΤ Αλιβερίου, η ΑΓΕΤ-LAFARGE επικαλείται την νομιμότητα της πράξης της, επικαλούμενη την από 28/05/2013 Προσωρινή Διαταγή της Προέδρου του Α’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που αναστέλλει  προσωρινά και «… μέχρις έκδοσης της αποφάσεως του Δικαστηρίου (εν Συμβουλίω) επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής…», την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας για την απαγόρευση καύσης RDF.

Μια διαταγή που, εξ όσων γνωρίζουμε, κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, χωρίς όμως να ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο, και κυρίως η Επιτροπή των κατοίκων, ως όφειλε, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα  νομικής  υποστήριξης  της ανατροπή της.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ΑΓΕΤ-LAFARGE ενδεχομένως να μην ενθυμείται ότι με την εν συνεχεία εκδοθείσα υπ’ αριθ. 8/2013 και από 9/07/2013 Απόφαση του Α2 Ακυρωτικού Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ( σε Συμβούλιο,) η ως άνω προσωρινή διαταγή ανακλήθηκε, δηλαδή στην ουσία ανετράπη, αφού το εν λόγω Δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρμόδιο και παρέπεμψε «…την κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως καθώς και την εκκρεμή αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας…».

Κατόπιν τούτων, είναι απόλυτα εμφανές, ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε  νομιμοποίηση για την ΑΓΕΤ ως προς ενδεχόμενη καύση του RDF, ούτε για την αποθήκευσή του, ούτε καν για την μεταφορά του.

Κατόπιν όλων τούτων:

1. Καλούμε το Δήμο Κύμης Αλιβερίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να λάβουν θεσμικές  πρωτοβουλίες διακοπής της μεταφοράς και αποθήκευσης του RDF.

2. Καλούμε του Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να παρέμβουν άμεσα, να σταματήσουν τα τυχόν ενέργειες της ΑΓΕΤ-LAFARGE,  οι οποίες θα εγκυμονούν  τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της Περιοχής , και να προχωρήσουν σε γενικευμένο έλεγχο ως προς την από μέρους της επιχείρησης τήρησης των Περιβαλλοντικών της Δεσμεύσεων.

3. Αιτούμαστε εξ ονόματος των κατοίκων της περιοχής Αλιβερίου νομική  προστασία από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γραμματέας
Γ . Λαγανάς                                                                       Ευαγ. Σπίθας
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας