Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε σχετικούς ελέγχους, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ-LAFARGE προβαίνει ήδη σε μεταφορά και αποθήκευση RDF στο εργοστάσιο της στο Αλιβέρι.
Καταγγελία από τον σύλλογο περιβάλλοντος Αλιβερίου για καύση RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ
Καταγγελία από τον σύλλογο περιβάλλοντος Αλιβερίου για καύση RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ

Η ανακοίνωση του Συλλόγου είναι η ακόλουθη:

Δεν έχουμε ακόμη ενημέρωση από τις κληθείσες αρμόδιες αρχές αναφορικά με το εάν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και ως προς τυχόν καύση RDF.

Ένα όμως είναι «γεγονός»: Τα «σκουπίδια» ήλθαν ήδη στα σπίτια μας, ενώ ελλοχεύει πάντα και ο κίνδυνος της εν συνεχεία καύσης τους.

Μάλιστα, για την νομιμότητα της πράξης της, η ΑΓΕΤ – LAFARGE επικαλείται την από 28/05/2013 Προσωρινή Διαταγή της Προέδρου του Α’  Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, η οποία ανέστειλε  προσωρινά και «…μέχρις έκδοσης της αποφάσεως του Δικαστηρίου (εν Συμβουλίω) επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής…», την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας για την απαγόρευση καύσης RDF.

Μια απόφαση που, εξ όσων γνωρίζουμε, κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, χωρίς όμως να ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο, και κυρίως  η Επιτροπή των κατοίκων, ως όφειλε, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα  νομικής  υποστήριξης  της ανατροπή της.
Την ίδια στιγμή, όμως, η ΑΓΕΤ-LAFARGE ενδεχομένως να μην ενθυμείται ότι με την εν συνεχεία εκδοθείσα υπ’ αριθ. 8/2013 και από 9/07/2013 Απόφαση του Α2 Ακυρωτικού Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ( σε Συμβούλιο,) η ως άνω προσωρινή διαταγή ανακλήθηκε, δηλαδή στην ουσία ανετράπη, αφού το εν λόγω Δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρμόδιο και παρέπεμψε «…την κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως καθώς και την εκκρεμή αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας…».

Κατόπιν τούτων, είναι απόλυτα εμφανές, ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε νομιμοποίηση για την ΑΓΕΤ ως προς ενδεχόμενη καύση του RDF, ούτε για την αποθήκευσή του, ούτε καν για την μεταφορά του. Είναι εμφανές ότι δεν είναι δυνατόν να εξελίσσονται «πειράματα» εις βάρος της Υγείας των κατοίκων της ευρύτερης Περιοχής Αλιβερίου.

Για αυτό και :

1. Καλούμε το Δήμο Κύμης Αλιβερίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να λάβουν θεσμικές  πρωτοβουλίες διακοπής της μεταφοράς και αποθήκευσης του RDF.

2. Καλούμε του Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να παρέμβουν άμεσα, να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και κυρίως να προβούν σε γενικευμένο έλεγχο ως προς το εάν και σε ποιο βαθμό, η επιχείρηση τηρεί τις Περιβαλλοντικές της Δεσμεύσεις.

3. Τέλος, δηλώνουμε ότι προσφεύγουμε άμεσα και αιτούμαστε Νομική  Προστασία από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                             Ο Γ. Γραμματέας

Γ. Λαγανάς                                                        Ε. Σπίθας
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας