Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατάθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της οποίας, ζητά να αποσαφηνιστεί αν θα διευρυνθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης ή αν υπάρχει πρόθεση και για πιθανή κατάργησή τους.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ο βουλευτής καυτηριάζει την αναποτελεσματικότητα του υπάρχοντος συστήματος απόδοσης του επιδόματος θέρμανσης, σημειώνοντας πως μόλις ένας στους τρεις δικαιούχους κατάφερε να πάρει το επίδομα, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της κακής οργάνωσης.

Στη συνέχεια σχολιάζει την κακή απόδοση του συστήματος εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, που είχε ως αποτέλεσμα το μεν κράτος να καθυστερεί χαρακτηριστικά τόσο στο να αναχαιτίσει τις διάφορες μορφές λαθρεμπορίου όσο και στην αδυναμία του να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους, παράλληλα δε οι συμπολίτες μας  να στερούνται τη δυνατότητα θέρμανσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Χορήγηση Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης»

Κύριε Υπουργέ,

Δεκαπέντε μέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (στις 15/10), τα περισσότερα νοικοκυριά ακόμη δεν γνωρίζουν πως και αν θα επιδοτηθεί η θέρμανση για το τρέχον έτος.

Με την εφαρμογή του γραφειοκρατικού συστήματος Ήφαιστος, που χρησιμοποιήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, μόλις ένας στους τρεις δικαιούχος κατάφερε να λάβει το επίδομα θέρμανσης με αποτέλεσμα να παραμείνουν αδιάθετα 190 εκ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί για το επίδομα. Παράλληλα, πολλοί συμπολίτες μας δεν είχαν πρόσβαση σε θέρμανση, ενώ αρκετοί προτίμησαν εναλλακτικές λύσεις που επιβάρυναν το περιβάλλον.

Η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης είχε ως στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, όμως αυτό το μέτρο δεν ακολουθήθηκε από τη δέσμη μέτρων που προέβλεπε τον έλεγχο διακίνησης από τη βασική πηγή του λαθρεμπορίου, δηλαδή τα διυλιστήρια  και μόλις στο τέλος του καλοκαιριού είδαμε να τοποθετείται το σύστημα ελέγχου στα πρατήρια. Το μέτρο της εξίσωσης κατάφερε να ρίξει κατακόρυφα την κατανάλωση μειώνοντας τα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για την αξιολόγηση του μέτρου, τα έσοδα από τους ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ήταν λιγότερα κατά 335 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2012, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι η απόκλιση θα φτάσει στα 473 εκ. ευρώ μόνο από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1) Θα υπάρξει διεύρυνση κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ή και κατάργηση ακόμη κριτηρίων για το επίδομα πετρελαίου στην πρώτη κατοικία;

2) Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός απόδοσης με στόχο την άμεση εκταμίευση του επιδόματος στους δικαιούχους;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Δημοφιλή σήμερα

Αρχίζει η τελευταία φάση του Κτηματολογίου στη Χαλκίδα

Αρχίζει η τελευταία φάση του Κτηματολογίου στη Χαλκίδα

14/12/2017
Η τέταρτη φάση κτηματογράφησης (KTIMA 16) αφορά το 64% της έκτασης της χώρας και 16 εκατ. δικαιώματα (43%)....
Εκτός Nomads η Χαλκιδέα Δήμητρα Φραντζή, ηττήθηκε από την Αποστολία Ζωή

Εκτός Nomads η Χαλκιδέα Δήμητρα Φραντζή, ηττήθηκε από την Αποστολία Ζωή

15/12/2017
Εκτός Nomads βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης, η Χαλκιδέα Δήμητρα Φραντζή....
Η δημοτικότητα των βουλευτών της Εύβοιας

Η δημοτικότητα των βουλευτών της Εύβοιας

13/12/2017
Δημοφιλέστεροι πολιτικοί γαι την Εύβοια οι Βαγγέλης Αποστόλου και Σίμος Κεδίκογλου (με τις αρνητικές γνώμες να υπερισχύουν παρόλα αυτά) και λιγότερο δημοφιλείς οι Ζωή Λιβ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας