Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατάθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της οποίας, ζητά να αποσαφηνιστεί αν θα διευρυνθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης ή αν υπάρχει πρόθεση και για πιθανή κατάργησή τους.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ο βουλευτής καυτηριάζει την αναποτελεσματικότητα του υπάρχοντος συστήματος απόδοσης του επιδόματος θέρμανσης, σημειώνοντας πως μόλις ένας στους τρεις δικαιούχους κατάφερε να πάρει το επίδομα, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της κακής οργάνωσης.

Στη συνέχεια σχολιάζει την κακή απόδοση του συστήματος εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, που είχε ως αποτέλεσμα το μεν κράτος να καθυστερεί χαρακτηριστικά τόσο στο να αναχαιτίσει τις διάφορες μορφές λαθρεμπορίου όσο και στην αδυναμία του να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους, παράλληλα δε οι συμπολίτες μας  να στερούνται τη δυνατότητα θέρμανσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Χορήγηση Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης»

Κύριε Υπουργέ,

Δεκαπέντε μέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (στις 15/10), τα περισσότερα νοικοκυριά ακόμη δεν γνωρίζουν πως και αν θα επιδοτηθεί η θέρμανση για το τρέχον έτος.

Με την εφαρμογή του γραφειοκρατικού συστήματος Ήφαιστος, που χρησιμοποιήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, μόλις ένας στους τρεις δικαιούχος κατάφερε να λάβει το επίδομα θέρμανσης με αποτέλεσμα να παραμείνουν αδιάθετα 190 εκ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί για το επίδομα. Παράλληλα, πολλοί συμπολίτες μας δεν είχαν πρόσβαση σε θέρμανση, ενώ αρκετοί προτίμησαν εναλλακτικές λύσεις που επιβάρυναν το περιβάλλον.

Η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης είχε ως στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, όμως αυτό το μέτρο δεν ακολουθήθηκε από τη δέσμη μέτρων που προέβλεπε τον έλεγχο διακίνησης από τη βασική πηγή του λαθρεμπορίου, δηλαδή τα διυλιστήρια  και μόλις στο τέλος του καλοκαιριού είδαμε να τοποθετείται το σύστημα ελέγχου στα πρατήρια. Το μέτρο της εξίσωσης κατάφερε να ρίξει κατακόρυφα την κατανάλωση μειώνοντας τα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για την αξιολόγηση του μέτρου, τα έσοδα από τους ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ήταν λιγότερα κατά 335 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2012, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι η απόκλιση θα φτάσει στα 473 εκ. ευρώ μόνο από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1) Θα υπάρξει διεύρυνση κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ή και κατάργηση ακόμη κριτηρίων για το επίδομα πετρελαίου στην πρώτη κατοικία;

2) Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός απόδοσης με στόχο την άμεση εκταμίευση του επιδόματος στους δικαιούχους;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης




Δημοφιλή σήμερα

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης

21/1/2019
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Αναγνωστάκης ανακοίνωσε τα πρώτα 5 ονόματα του ψηφοδελτί...
Ο Κώστας Μπασδέκης συμμετείχε στην διαμαρτυρία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Ο Κώστας Μπασδέκης συμμετείχε στην διαμαρτυρία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

21/1/2019
Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2019, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας στη συγκέντρωση των εργατών της ΛΑΡ...
Η κυβέρνηση κωφεύει στην κραυγή αγωνίας για τη ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση κωφεύει στην κραυγή αγωνίας για τη ΛΑΡΚΟ

18/1/2019
Την αγωνία τους για το μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων της εταιρείας ΛΑΡΚΟ η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο εξέφρασαν την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας