Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατάθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της οποίας, ζητά να αποσαφηνιστεί αν θα διευρυνθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης ή αν υπάρχει πρόθεση και για πιθανή κατάργησή τους.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ο βουλευτής καυτηριάζει την αναποτελεσματικότητα του υπάρχοντος συστήματος απόδοσης του επιδόματος θέρμανσης, σημειώνοντας πως μόλις ένας στους τρεις δικαιούχους κατάφερε να πάρει το επίδομα, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της κακής οργάνωσης.

Στη συνέχεια σχολιάζει την κακή απόδοση του συστήματος εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, που είχε ως αποτέλεσμα το μεν κράτος να καθυστερεί χαρακτηριστικά τόσο στο να αναχαιτίσει τις διάφορες μορφές λαθρεμπορίου όσο και στην αδυναμία του να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους, παράλληλα δε οι συμπολίτες μας  να στερούνται τη δυνατότητα θέρμανσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Χορήγηση Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης»

Κύριε Υπουργέ,

Δεκαπέντε μέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (στις 15/10), τα περισσότερα νοικοκυριά ακόμη δεν γνωρίζουν πως και αν θα επιδοτηθεί η θέρμανση για το τρέχον έτος.

Με την εφαρμογή του γραφειοκρατικού συστήματος Ήφαιστος, που χρησιμοποιήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, μόλις ένας στους τρεις δικαιούχος κατάφερε να λάβει το επίδομα θέρμανσης με αποτέλεσμα να παραμείνουν αδιάθετα 190 εκ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί για το επίδομα. Παράλληλα, πολλοί συμπολίτες μας δεν είχαν πρόσβαση σε θέρμανση, ενώ αρκετοί προτίμησαν εναλλακτικές λύσεις που επιβάρυναν το περιβάλλον.

Η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης είχε ως στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, όμως αυτό το μέτρο δεν ακολουθήθηκε από τη δέσμη μέτρων που προέβλεπε τον έλεγχο διακίνησης από τη βασική πηγή του λαθρεμπορίου, δηλαδή τα διυλιστήρια  και μόλις στο τέλος του καλοκαιριού είδαμε να τοποθετείται το σύστημα ελέγχου στα πρατήρια. Το μέτρο της εξίσωσης κατάφερε να ρίξει κατακόρυφα την κατανάλωση μειώνοντας τα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για την αξιολόγηση του μέτρου, τα έσοδα από τους ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ήταν λιγότερα κατά 335 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2012, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι η απόκλιση θα φτάσει στα 473 εκ. ευρώ μόνο από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1) Θα υπάρξει διεύρυνση κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ή και κατάργηση ακόμη κριτηρίων για το επίδομα πετρελαίου στην πρώτη κατοικία;

2) Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός απόδοσης με στόχο την άμεση εκταμίευση του επιδόματος στους δικαιούχους;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Δημοφιλή σήμερα

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο στον Άγιο Στέφανο

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο στον Άγιο Στέφανο

18/07/2017
Από τα συνεργεία του Δήμου Χαλκιδέων ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Ιουλίου οι εργασίες κατασκευής ισόπεδ...
Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων υποσχέθηκε από τη Χαλκίδα ο Σωκράτης Φάμελλος

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων υποσχέθηκε από τη Χαλκίδα ο Σωκράτης Φάμελλος

18/07/2017
Υπόσχεση για τη δρομολόγηση κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στη Χαλκίδα, έ...
Η Λίνα Σπανού για την παύση της για 20 ημέρες από τα καθήκοντα της

Η Λίνα Σπανού για την παύση της για 20 ημέρες από τα καθήκοντα της

18/07/2017
Το δικό της μήνυμα, με αφορμή και την πρωτόδικη απόφαση του Πειθαρχικού για το θέμα των καντινών, απέστειλε η Δήμαρχος...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας