Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Λίγες ώρες μας χωρίζουν από το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ που θα ανοίξει τις πόρτες του, αύριο Τρίτη 8 Οκτωβρίου στη Χαλκίδα, και τι καλύτερο από το να μας μιλήσει για το θεσμό, τα θετικά και τα αρνητικά του ο διοργανωτής και εμψυχωτής του Φεστιβάλ κ. Σταύρος Ιωάννου.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Ιωάννου
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Ιωάννου

Γεννημένος στην Εύβοια και με μεγάλη καριέρα πάνω στον κινηματόγραφο και ως μετρ του είδους στα ντοκιμαντέρ, ο κ. Σταύρος Ιωάννου μιλάει για το θεσμό του Φεστιβάλ που διεξάγεται εδώ και 7 χρόνια στη Χαλκίδα, για τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε για λογαριασμό του Eviaportal.gr.

Eviaportal: Πείτε μας δυο λόγια για το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, την αποδοχή του κόσμου, τη Χαλκίδα ως διοργανώτρια πόλη αλλά και το δικό σας ρόλο ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

Σταύρος Ιωάννου: Το Φεστιβάλ κλείνει τον έβδομο χρόνο. Σχετικά με την πόλη κρίνω ότι έχει δημιουργηθεί γύρω από το Φεστιβάλ μεγάλο κοινό και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι σαν διοργανωτές από αυτήν την ανταπόκριση που είναι από όλα τα επίπεδα της πόλης δηλαδή από Λύκεια και μαθητές που έρχονται το πρωί μέχρι το αδιαχώρητο που γίνεται στις αίθουσες τα βράδια, ειδικά Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή που είναι πολύ γεμάτες οι αίθουσες και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί μιλάμε για ένα είδος κινηματογράφου που είναι δύσκολο. Δεν έχει ηθοποιούς, δεν έχει σταρ, δεν είναι γκλάμουρους αλλά προοδευτικά αν δω την πορεία στα 7 χρόνια, πως ξεκινήσαμε τον πρώτο χρόνο την επιφυλακτικότητα και το άγνωστο που είχε μπροστά του το κοινό της Χαλκίδας, σήμερα είναι ένα βήμα μπροστά από εμάς. Πολύ νωρίτερα μας ζητούν τα προγράμματα αλλά και ότι άλλα έντυπα έχουμε ώστε να κανονίσουν τα προγράμματα τους, τι θα κάνουν και πόσες ταινίες θα δούνε μιας και το πρόγραμμα είναι μια συνεχή ροή ταινιών από τις 08:30 το πρωί μέχρι τη 01:00 το βράδυ κάθε ημέρα. Όσον αφορά το ρόλο μου σαν καλλιτεχνικός διευθυντής εγώ κάνω τη δουλειά μου, αυτή που ξέρω να κάνω. Νομίζω ότι διοργανώνεται καλά ανάλογα με τις υποδομές και τα οικονομικά. Δεν υστερεί από άλλα φεστιβάλ και είμαι ικανοποιημένος και από τα δυο μέρη που απαρτίζουν αυτό που λέμε φεστιβάλ, δηλαδή από τη μια μεριά των δημιουργών και την εμπιστοσύνη και την αποδοχή τους στο πρόσωπο μου σαν διοργανωτή του φεστιβάλ και από την άλλη στο κοινό, το οποίο αγκάλιασε αυτό το γεγονός το οποίο τείνει να γίνει θεσμός ένα θέλει και η πόλη.

Eviaportal: Τα τελευταία χρόνια ζούμε τεράστιες ανατροπές στη ζωή μας, στην πολιτική, στην οικονομία, στο lifestyle..σε ότι θεωρούσαμε δεδομένο. Μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό το σκηνικό το ελληνικό ντοκιμαντέρ; αν ναι, ποιος είναι αυτός; Πιστεύετε ότι το έχει κάνει επιτυχώς;

Σταύρος Ιωάννου: Το ελληνικό ντοκιμαντέρ φαίνεται να μην επηρεάζεται από την ελληνική κρίση. Στην αρχή στα πρώτα χρόνια λέγαμε ότι η αλλαγή του τρόπου που γίνονται σήμερα τα ντοκιμαντέρ και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, ψηφιακές κάμερες κτλ. διευκολύνουν αρκετά τα πράγματα από οικονομική άποψη αλλά και από ταχύτητα και από άλλα πράγματα, αυτός ήταν ο κύριος λόγος που το ντοκιμαντέρ δεν παρουσίασε μείωση. Δηλαδή κάθε χρόνο έχουμε 50-60 ντοκιμαντέρ περίπου σταθερά. Και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ένα μέρος αυτού του φαινομένου οφείλεται στην ευκολία που παρέχουν τα μέσα, δηλαδή οι νέες κάμερες. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος. Το μεγάλο μέρος οφείλεται στην όρεξη, στη μεγάλη διάθεση να δημιουργήσουν οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες και να επικοινωνήσουν με τον κόσμο. Αυτό είναι το πιο κινητήριο. Το ντοκιμαντέρ δεν έχει κάποια σχέση με το lifestyle. Η κρίση έχει επηρεάσει πιο πολύ τα πιο πολυέξοδα είδη κινηματογράφου, το fiction το έχει επηρεάσει και ίσως και το θέατρο αρκετά, κάποια είδη του. Το ντοκιμαντέρ σαν ετήσια παραγωγή είναι σταθερό και θα δούμε πως θα το ερμηνεύσουμε και στο μέλλον, πως θα συνεχιστεί. Να φανταστείς ότι φέτος εν μέσω κρίσης οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες ήδη σχεδιάζουν και προετοιμάζουν τα ντοκιμαντέρ που θα κάνουν το 2014. Το Σάββατο το μεσημέρι ας πούμε εδώ στο Θέατρο Παπαδημητρίου θα έρθουν καμία σαρανταριά ντοκιμαντερίστες από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους σε εξέλιξη, δηλαδή αυτά που θα δούμε του χρόνου. Αυτό δείχνει ότι ο κύκλος είναι συνεχής και δεν σταματάει ούτε θα σταματήσει. Είναι πανέτοιμοι, προσπαθούν με μέσα ή χωρίς μέσα, με ορθόδοξους ή ανορθόδοξους τρόπους να το κάνουνε.

Eviaportal: Η ιστορία μας δείχνει ότι μεγάλες κρίσεις συνοδεύονται και από μια άνθηση θα μπορούσαμε να πούμε στην παραγωγή μουσικής, ταινιών, ντοκιμαντέρ κ.α., αφού αυξάνεται ο προβληματισμός και τα ερεθίσματα. Έχετε διαπιστώσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Σταύρος Ιωάννου: Οπωσδήποτε επηρεάζει αλλά μπορείς στη γλώσσα της τέχνης να μιλάς και έμμεσα και άμεσα. Δεν χρειάζεται να είναι όλα απευθείας. Μπορείς να πηγαίνεις και να δίνεις στον άλλον και άλλου είδους ερεθίσματα, γιατί έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε και από αυτόν τον εγκλωβισμό της μιζέριας. Δεν μπορείς να τα απομονώσεις. Είναι όλα μαζί. Φέτος έχουμε 4-5 ντοκιμαντέρ με θέμα ακριβώς την κρίση. Αλλά πολλές φορές το ουσιαστικό δεν βρίσκεται στο απευθείας. Βρίσκεται και στον περίγυρο. Βρίσκεται και στο απευθείας αλλά βρίσκεται και στον περίγυρο αφού παίρνει το μυαλό μας και μας το ταξιδεύει λίγο αλλού. Μας ανοίγει τους ορίζοντες, βλέπουμε άλλα πράγματα, έχουμε και την ανάγκη να χαμογελάσουμε. Όλα αυτά είναι δεμένα και συνυφασμένα και χρήσιμα. Ούτε ένα καταγγελτικό λόγο θέλουμε συνεχώς να ακούμε. Θέλουμε από όλα πιστεύω. Μας δίνουν μια ανάταση αυτές οι δουλειές. Μας βγάζουν για λίγο από την καθημερινότητα που ζούμε και μας δίνουν και άλλα ερεθίσματα γύρω από τον κόσμο που ζούμε. Το δικό μας κόσμο, γιατί τα ελληνικά ντοκιμαντέρ γυρίζονται στην Ελλάδα.

Eviaportal: Ντοκιμαντέρ με κρατικές επιχορηγήσεις μόνο ή θεωρείται ότι θα μπορούσε να υπάρξει και αυτόνομο, ως ένα προϊόν προς κατανάλωση, γιατί όχι και εξαγώγιμο;

Σταύρος Ιωάννου: Δεν νομίζω ότι πια γίνονται ντοκιμαντέρ με κρατικές επιχορηγήσεις. Ή αν στα 50 με 60 να έχουν γίνει 2 και αυτά συμπαραγωγή. Οπωσδήποτε το μπατζετ που έχεις να φτιάξεις ένα προϊόν έχει να κάνει με το τελικό σου αποτέλεσμα οπωσδήποτε. Σου δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια να κινηθείς καλύτερα, να έχεις καλύτερα μέσα και πόρους να το αντιμετωπίσεις καλύτερα. Ιδιώτες χορηγοί δεν υπάρχουν καθόλου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έπαψε να χρηματοδοτεί λόγω κρίσης ή χρηματοδοτεί με ελάχιστα χρήματα και από την άλλη η Δημόσια Τηλεόραση που ήταν ένας βασικός τομέας παραγωγής ντοκιμαντέρ έκλεισε και το κυριότερο δεν είναι ότι έκλεισε για τις παραγωγές τις δικές της. Οι περισσότεροι από αυτούς τους δημιουργούς που έκαναν σειρές ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ ήταν αυτοί που μέσα από αυτά τα χρήματα έφτιαχναν και ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ για μια διαφορετική θεματολογία, αυτά που λέμε φεστιβαλικά ντοκιμαντέρ.

Eviaportal: Αναφορικά με την ΕΡΤ και το κλείσιμο της από την κυβέρνηση. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό; Τι πιστεύετε για τον αγώνα των εργαζομένων να την κρατήσουν ανοιχτή και ζωντανή;

Σταύρος Ιωάννου: Η Δημόσια Τηλεόραση είναι η μόνη από τα κανάλια που παίζει πολιτιστικά θέματα. Παίζει και λίγα ο Σκαϊ κάποιες φορές, ανάλογα με την εποχή αλλά Οκτώβρη δεν παίζει. Όλοι ξέρουμε ότι η Δημόσια Τηλεόραση ήθελε μια αναμόρφωση. Δεν ξέρω αν ο τρόπος που διάλεξαν ήταν ο κατάλληλος. Πιστεύω ότι σύντομα πρέπει να βρεθεί μια λύση γιατί δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να πηγαίνει έτσι. Αν υπάρχει κάποιο πλάνο, δεν ξέρω αν υπάρχει ένα πλάνο για το πως πρέπει να λειτουργεί η Δημόσια Τηλεόραση και δεν ξέρω αν συμφωνώ και με το πλάνο αν υπάρχει, αλλά σίγουρα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα λάβει τέλος και η Δημόσια Τηλεόραση θα εκπέμψει ξανά τουλάχιστον κοντά στο επίπεδο που έπαιζε.

Eviaportal: Η Περιφέρεια φέτος έχει συνδράμει περισσότερο οικονομικά σε όλο αυτό το θεσμό που γίνεται;

Σταύρος Ιωάννου: Περισσότερο όχι. Τα ίδια με πέρσι και ίσως και λίγο πιο πιεσμένα, αλλά είμαστε κάπου εκεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Εντάξει υπάρχει μια δυσκολία ροής χρημάτων αλλά κανείς δεν το σκέφτεται αυτό και όλοι οι συνεργαζόμενοι έχουν καταλάβει τις δυσκολίες του δημοσίου και κάνουν υπομονή αν είναι να πάρουν κάποια χρήματα. Γενικώς τα περισσότερα μας χρήματα σαν φεστιβάλ είναι εδώ στην πόλη της Χαλκίδας. Είναι ξενοδοχεία, είναι εστιατόρια, τα πάντα είναι εδώ. Αίθουσες, χώροι, τα πάντα.

Eviaportal: Τελικά τη διέξοδο από την κρίση τι δίνουμε εμείς, οι πολιτικοί ή όλοι μαζί; Τι χρειάζεται να αλλάξει αφού από τι φαίνεται μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταλήξει κάπου;

Σταύρος Ιωάννου: Όλοι μαζί δίνουμε τη διέξοδο αν δεχτούμε ότι με τη ψήφο μας μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα και να πάμε σε άλλα που θα μας οδηγήσουν σε άλλες λύσεις που θα είναι η έξοδος από την κρίση. Δεν ξέρω αν αυτό είναι πολύ θεωρητικό. Πάντως είναι τεράστιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, έχει εγκλωβιστεί, και ο πολιτισμός είναι από τα πρώτα θύματα μέσα στον κοινωνικό αυτοματισμό που λειτουργεί ή θεωρείται ως αναγκαίο είδος, ενώ ξέρουμε ότι από τα πανάρχαια χρόνια ότι το θέαμα είναι αναγκαίο για να έχει ο άνθρωπος μια ψυχική ηρεμία, να μπορεί να έχει την ικανότητα να δουλεύει και να παράγει. Πως θα βγούμε από την κρίση; Ξέρω εγώ; Κανείς δεν ξέρει. Ξέρει κανένας να μας πει; Πως θα βγούμε;

Eviaportal: Έχετε φέτος συμμετοχές από το εξωτερικό;

Σταύρος Ιωάννου: Το φεστιβάλ της Χαλκίδας είναι αμιγώς ελληνικό. Είναι φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ. Φέτος για πρώτη χρονιά κάνουμε μια ζώνη μέσα στο πρόγραμμα μας, που τη λέμε γνωριμία με ξένες κινηματογραφίες.
α) Το σύγχρονο Γερμανικό ντοκιμαντέρ. Σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Goethe Institut, θα παίξουμε τέσσερα σύγχρονα γερμανικά ντοκιμαντέρ, παραγωγές του 2012-2013. Αυτό νομίζω θα το συνεχίσουμε κάθε χρόνο με διαφορετικές κινηματογραφίες. Θα παίζουμε πρόσφατα, όχι ιστορικά ή καταξιωμένα ντοκιμαντερ, για να έχουμε και μια εικόνα για να δούμε που πάμε εμείς και που πάνε άλλες σχολές και τάσεις. Η Γερμανία είναι μια σχολή και τάση κινηματογραφική. Πιστεύω του χρόνου να έχουμε ευχέρεια που πάει η Γαλλία, που πάει η Γερμανία, που πάνε οι βόρειες χώρες, ποια είναι η θεματολογία τους. Έχει πολύ ενδιαφέρον και για το κοινό, γιατί που θα δει ντοκιμαντέρ γερμανικά; δεν μπορεί να τα δει πουθενά. Βλέπουν μόνο αμερικάνικο. Θα δούμε και την απήχηση που θα έχει αυτή η ζώνη, αν θα τη μεγαλώσουμε, αν θα την επεκτείνουμε. Πάντως πειραματικά φέτος θα παίξουμε 4 μεγάλα ντοκιμαντέρ, μιάμισης ώρας. Είναι ένα από τα ανοίγματα που κάνουμε.

Ένα δεύτερο άνοιγμα είναι η προσπάθεια που κάνουμε να ταξιδέψει το φεστιβάλ που γίνεται στη Χαλκίδα να ταξιδέψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις βραβευμένες ταινίες του ή άλλες που θα επιλέξουν κάποιοι. Σε εποχή κρίσης κάναμε μια συνεργασία Φεστιβάλ και ελληνικές Κινηματογραφικές Λέσχες. Υπάρχουν περίπου 60 στην Ελλάδα και η Εύβοια έχει 5-6. Φέτος θα προσπαθήσουμε ο ένας βοηθώντας τον άλλον ένα μέρος του φεστιβάλ της Χαλκίδας να ταξιδέψει σε αυτές τις εξήντα περιοχές της Ελλάδας με το σύνθημα: “Το Φεστιβάλ της Χαλκίδας ταξιδέυει”.

Ένα άλλο άνοιγμα έχουμε κάνει με τη νεανική δημιουργία, η οποία πριν το Φεστιβάλ δεν υπήρχε τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό δεν ήταν ανεπτυγμένη. Πολλά σχολεία κάθε χρόνο και Λύκεια πάνε να δούνε ταινίες και αυτό έχει λειτουργήσει σαν μοχλός. Τα ίδια τα σχολεία γυρίζουν ξανά στη βάση τους σαν να θέλουν να κάνουν και αυτοί κάτι. Φέτος είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 10 ταινίες από Γυμνάσια και δημοτικά της Εύβοιας, της Αθήνας, συνεργασία με το τμήμα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και όλα αυτά εντάχθηκαν σε μια πολύ πρωινή ζώνη 08:30-09:30 λέγεται νεανική δημιουργία και εκεί καλούνται τα ίδια τα σχολεία να δουνε τι έχουν κάνει τα άλλα σχολεία και αυτό είναι κάπως αμφίδρομο. Μου αρέσει αυτό γιατί τα ίδια τα παιδιά του σχολείου που κάνουν την αφήγηση και τραβάνε τις εικόνες και προσπαθούν να πούνε κάτι. Πιστεύω ότι αυτή η ζώνη θα έχει διάρκεια. Τετάρτη Πέμπτη και Παρασκευή έχουμε κάθε μέρα το πρωί νεανική δημιουργία.

Eviaportal: Εσείς σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, πέρα από διοργανωτής και εμψυχωτής, θα συμμετέχετε στο φεστιβάλ ως καλλιτέχνης και γιατί όχι και σαν διαγωνιζόμενος;

Σταύρος Ιωάννου: Μετά από 7 χρόνια που είχα να κάνω ντοκιμαντέρ, στο ενδιάμεσο είχα κάνει 2 fiction ταινίες, φέτος ολοκλήρωσα ένα και θα το παίξω στη Χαλκίδα την Παρασκευή, εκτός συναγωνισμού.

Eviaportal: Ετοιμάζεται κάτι καινούργιο που θα κάνει περήφανους τους Ευβοιώτες; Δεδομένου ότι και εσείς ο ίδιος κατάγεστε από την Εύβοια;

Σταύρος Ιωάννου: Υπάρχει ταινία που έχει γυριστεί στην Εύβοια και πιστεύω ότι θα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Θα το δούμε. Πρώτη προβολή θα κάνει και εγώ θα δω τι λέει το κοινό και πιστεύω να πάρω φόρα τώρα, να μου φύγει αυτός ο αρνητισμός που με κρατούσε πίσω και δεν ήθελα να κάνω τίποτα. Δυο χρόνια τους παίδευα τους ανθρώπους γιατί είναι ανθρωποκεντρικό. Είναι περίεργο, είναι πρωτότυπο, είναι κινηματογράφος. Θα δούμε πως το εισπράττει ο κόσμος την Παρασκευή το βράδυ.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ ανοίγει επίσημα τις πόρτες του αύριο στο Θέατρο Παπαδημητρίου στις 20:00 και περιμένει τον κόσμο της Χαλκίδας να το αγκαλιάσει και να το στηρίξει όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό από τη μεριά του, υπόσχεται πέντε μαγικές μέρες γεμάτες πολιτισμό και μηνύματα.

Μη λείψει κανείς!!

Χορηγός επικοινωνίας: Eviaportal.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας