Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατάθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, για την ανάδειξη των λεπτομερειών που αφορούν σε ενδεχόμενη μεταφορά ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μεταφορά ασφαλισμένων που ανήκουν σε περιοχές της χώρας με πληθυσμό ως 2000 κατοίκους καθώς η κυβερνητική πρόθεση στοχεύει στο να μειωθεί το κενό εισφορών που υπάρχει στον ΟΑΕΕ.

Φυσικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η εκτίμηση είναι πως κάθε μικρή επιχείρηση οδηγείται στο κλείσιμο και κατά συνέπεια στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό κάθε περιοχής που έχει μικρό πληθυσμό.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας

Θέμα: « Μεταφορά ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ»

Κ. Υπουργέ Εργασίας,

Έντονη ανησυχία διακατέχει αγρότες και επαγγελματίες των κοινοτήτων με λιγότερους από 2000 κατοίκους, αν θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή στον ΟΑΕΕ.

Στις μικρές αυτές κοινότητες λειτουργούν μικροεπιχειρήσεις  και είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εκεί, αυτοί δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις εισφορές, με αποτέλεσμα να σβήσει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.

Γνωρίζουμε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει το έλλειμμα που έχει προκύψει στον ΟΑΕΕ. Η στόχευση για την κάλυψη του ελλείμματος είναι σε συνάρτηση με την επιβολή ή όχι του 2 τις χιλίοις στις εισφορές των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια με την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων, όπως αυτό της μεταφοράς ασφαλιζομένων από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους. Βέβαια το μέτρο αυτό υπολογίζεται να αποφέρει περίπου 80 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, ενώ το έλλειμμα του ταμείου του ΟΑΕΕ υπερβαίνει τα 600 εκ ευρώ για το τρέχον έτος.

Το θέμα της ασφάλισης των επαγγελματιών των περιοχών με λιγότερους από 2000 κατοίκους είναι πολύ σημαντικό και σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσδιάκριτα τα όρια για το τι ισχύει, και δυστυχώς, πολλοί επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι αυτό το καθεστώς, μεταφέρουν την έδρα τους, σε ένα μικρό χωριό, αλλά έχουν υπερτοπική δραστηριότητα και λειτουργούν σε ένα πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με εκείνους που έχουν την έδρα στουςν στην πόλη.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

1) Τι θα γίνει με όσους ασκούν δραστηριότητα συναφή με τον αγροτικό τομέα ή που ασκούν τοπικά την δραστηριότητά τους, θα παραμείνουν στον ΟΓΑ;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διευκρινισθεί ποιες είναι οι περιπτώσεις επαγγελματιών που θα ενταχθούν στον ΟΑΕΕ;

3) Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας χαμηλότερης κατηγορίας ασφάλισης στον ΟΑΕΕ η  οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ζητήσει εξαίρεση και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Δημοφιλή σήμερα

Εορταστίκο Ωράριο Εμπορικών Καταστημάτων Χαλκίδας για το Πάσχα 2018

Εορταστίκο Ωράριο Εμπορικών Καταστημάτων Χαλκίδας για το Πάσχα 2018

21/03/2018
Ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων τα Εμπορικά Καταστήματα της Χαλκίδας και με εορταστικό ωράριο όλη την Μεγάλη Εβδομάδα....
Η Χαλκίδα υποψήφια να φιλοξενήσει το Final-4 των ανδρών βόλευ

Η Χαλκίδα υποψήφια να φιλοξενήσει το Final-4 των ανδρών βόλευ

20/03/2018
Η Χαλκίδα θα είναι όπως όλα δείχνουν η πόλη που θα διοργανώσει το Final-4 του Κυπέλλου ανδρών που θα διεξαχθεί 20-22 Απριλίου με...
Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

21/03/2018
Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας