Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
«Κύριε Ταγματάρχα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τιμή της παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων οφείλεται σε εσάς»
Με αυτά τα λόγια οι Τούρκοι αξιωματούχοι κόμισαν στας χείρας του Κυμαίου ήρωα Ταγματάρχη Βελισαρίου την απόφαση παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων τα ξημερώματα της 22ας Φεβρουαρίου, ύστερα από μια τολμηρή και νικηφόρα προέλαση του 8ου και 9ου τάγματος Ευζώνων, με επικεφαλής τον ίδιο.

Αυτά τόνισε με παλλόμενη από την συγκίνηση φωνή ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ηλίας Ζαρογκίκας μιλώντας για τη ζωή και το έργο του Κυμαίου ήρωα των Βαλκανικών πολέμων Ιωάννη Βελισαρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί, 31 Μαΐου, στο χώρο του λόφου του Προφήτη Ηλία, όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του μαύρου καβαλάρη, όπως έχει μείνει στην ιστορία.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Κύμης με την συμμετοχή της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας, του συλλόγου των εν Αττική Κυμαίων, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του νομού Ευβοίας. Παρόντες ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρετή Μπάτσα, οι αντιδήμαρχοι Ευαγγελία Βελισσαρίου, Κατερίνα Κουϊμιτζή και Βασίλης Παππάς, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, μαθητές και μαθήτριες και πολύς κόσμος. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η καθηγήτρια Ελένη Γιάνναρη.
Ο αντιστράτηγος μίλησε για τη ζωή και το έργο του ήρωα των Βαλκατικών πολέμων, δίνοντας έμφαση στα γενικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, στα κατορθώματά του κατά τον 1ο και 2ο Βαλκανικό πόλεμο και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του πολεμώντας για την πατρίδα.
Για τα γενικά χαρακτηριστικά του Βελισσαρίου είπε ότι ήταν ενθουσιώδης, εύσωμος, ψηλός, ευθυτενής με αετίσιο βλέμμα και πλούσια πυκνά μαλλιά, πυκνά φρύδια που κάλυπταν τα ζωηρά και φωτεινά καστανά του μάτια. Στους Βαλκανικούς πολέμους είχε ένα μαύρο μεγαλόπρεπο άλογο και γι΄ αυτό ονομάστηκε «Μαύρος Καβαλάρης». Ήταν πνεύμα ανήσυχο, ζωηρός, αγνός και σώφρον. Πολύ μελετηρός, επιβλητικός και ασκητικός. Ανέπτυσσε πάντα αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία και το σύνθημά του ήταν η ταχύτης και ορμή.
Μετά την παράδοση των Ιωαννίνων το 1ο τάγμα των ευζώνων μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και πολεμά με αντιπάλους αυτή τη φορά τους Βουλγάρους. Δίνονται φοβερές μάχες στα υψώματα των βουνών της Κρέστας και στις 13 Ιουλίου χάνει τη ζωή του χτυπημένος από όλμο.
Μετά την ομιλία, ο Γυμνασιάρχης Νίκος Καλύβας απήγγειλε ένα δικό του ποίημα για τον Βελισσαρίου και ακολούθησε ο ύμνος του Βελισσαρίου, που έψαλε η χορωδία του γυμνασίου Κύμης, υπό την διεύθυνση του καθηγητή της μουσικής κ. Θεοδώρου. Ο Εθνικός Ύμνος ακούστηκε από την μπάντα της Σχολής Πεζικού ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τη μικρή δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος Κύμης στους προσκεκλημένους.
 
 
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης» στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης» στη Χαλκίδα

16/7/2018
Η θρυλική κωμωδία των Σακελλαρίου και Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου, έρχεται στη Χαλκίδα....
Προκήρυξη για εκποίηση αλιευτικών εργαλείων από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας

Προκήρυξη για εκποίηση αλιευτικών εργαλείων από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας

15/7/2018
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας προκηρύσσει τη διεξαγωγή πρόχειρου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίησ...
Επίσκεψη του Προϊσταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στη Στερεά Ελλάδα

Επίσκεψη του Προϊσταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στη Στερεά Ελλάδα

14/7/2018
Τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κιούλο υποδέχτηκε...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας