Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τις πόρτες του άνοιξε επίσημα χθες Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, και αρκετός κόσμος και σημαντικές προσωπικότητες του Κινηματογράφου έδωσαν το παρών τους.
Πρεμιέρα με λάμψη για το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα
Πρεμιέρα με λάμψη για το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα

Από τους τοπικούς φορείς παρευρέθησαν οι κ.κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Ανέστης Πίσχινας, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και Δημήτρης Αναγνώστου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας. To παρών τους έδωσαν και η κ. Ζωή Λιβανίου, Διευθύντρια του Θεάτρου Χαλκίδας, ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου Χαλκιδέων, η κ. Χαρά Νίκα, μέλος της ΕΛΜΕ Ευβοίας κ.α.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στο σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ τον ίδιο το σκηνοθέτη τίμησαν με τους λόγους τους ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος, ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Σαμαράς.

Την έναρξη του Φεστιβάλ έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Αθανάσιος Μπουραντάς, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και τους εκλεκτούς καλεσμένους λέγοντας: “Κύριες και κύριοι σας καλωσορίζουμε στην έναρξη του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας. Ευχαριστούμε όλους όσους στηρίζουν το θεσμό αυτό και τον κόσμο που τον αγκαλιάζει. Φτάσαμε στο 7ο Φεστιβάλ μέσα από πολλές δυσκολίες κυρίως οικονομικές, οι οποίες μέχρι τώρα αντιμετωπίστηκαν επειδή δεν μπορούσε κανένας να αγνοήσει τους δημιουργούς και όλους αυτούς που δεν απουσίασαν από το Φεστιβάλ, τους πολίτες και φυσικά δεν μπορούσαμε όλοι και προσωπικά και εγώ να αγνοήσουμε την αδιάκοπη προσπάθεια και αφοσίωση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σταύρου Ιωάννου. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, από το 2007 μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία οικονομική στήριξη από την πολιτεία. Ίσως τελικά αυτό να μας έκανε καλό. Γιατί προσαρμοστήκαμε στις περιορισμένες δυνατότητες μας και δεν αντιμετωπίσαμε επώδυνες περικοπές. Είναι εμφανές ότι το φεστιβάλ συνεχώς βελτιώνεται, σχεδόν σε όλους τους τομείς. Έχει αγκαλιαστεί από το τμήμα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο συνεχώς διευρύνεται, ενώ το άνοιγμα με τους μαθητές των σχολείων τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από πρώτο χέρι το ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει την πραγματικότητα σε σχέση με τη μυθοπλασία. Πιστεύουμε ότι και το 7ο Φεστιβάλ θα κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εδραίωσης και της καθιέρωσης του σαν ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός στη Χαλκίδα και στην Εύβοια και γιατί όχι και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνολικά”.

Στη συνέχεια τόνισε τη σημαντικότητα να συνεχιστεί το Φεστιβάλ λέγοντας: “Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, ενδεχομένως και αλλαγές προς το καλύτερο, μπορεί ενδεχομένως να ιδρυθεί ένας φορέας για το Φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετέχουν οι φορείς του, όπως η Περιφέρεια και ο Δήμος Χαλκιδέων, τα Επιμελητήρια, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι κλπ., ώστε να μπορούν να μοιραστούν και τα έξοδα αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και των φορέων και του κόσμου. Η γνώμη μου είναι ότι ο Δήμος Χαλκιδέων δεν πρέπει να βρίσκεται έξω από αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Μαζί με τις άλλες σημαντικές εκδηλώσεις που είναι πολλές που γίνονται στη Χαλκίδα και στην Εύβοια είναι δυνατόν να καθορίσουν την πρωτεύουσα του νομού μας, ως πόλη του πολιτισμού και της αναψυχής που άλλωστε είναι. Πιστεύω ότι το 8ο Φεστιβάλ, το επόμενο θα γίνει όπως γίνεται σήμερα και το 7ο. Όταν όμως εκλεγούν τα νέα όργανα που αυτό θα γίνει το Μάϊο και θα αναλάβουν το Σεπτέμβρη θα πρέπει οι φορείς αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού να ξεκινήσουν σύντομα συζητήσεις για το μέλλον του Φεστιβάλ”.

Έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας: “Κλείνοντας να σας καλωσορίσουμε και πάλι και να ευχηθούμε να περάσετε καλά αυτές τις ημέρες, και ελπίζουμε να βρεθούμε και τον επόμενο χρόνο. Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσουμε την έναρξη του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Αναγνώστου, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες και το καλωσόρισμα του Δημάρχου Χαλκίδας κ. Αθανάσιου Ζεμπίλη, μιας και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο ίδιος, λόγω της συνάντησης του με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι της περιοχής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σταύρο Ιωάννου, λέγοντας: “Αγαπητέ συνάδελφε Ιωάννου θυμάμαι το πρώτο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και τα πρώτα διστακτικά βήματα, τότε που όλα διεξήχθησαν σε μια πανέμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα. Τόλμησες και δεύτερο Φεστιβάλ με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Το τρίτο ήταν ακόμα καλύτερο.Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια ως ο θεσμός αυτός να έχει πλέον καθιερωθεί. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ να θεωρείται ως το μεγαλύτερο Ελληνικό Φεστιβάλ της Περιφέρειας και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα πανελληνίως. Αυτό αποτελεί προσωπικό επίτευγμα. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για το επίτευγμα σου. Στην προσπάθεια σου αυτή ευτύχησες να έχεις εξαιρετικούς συμπαραστάτες και άξιους συνεργάτες. Δεν αναφέρομαι στο Δήμο και στη Νομαρχία. Εμείς κάναμε τα αυτονόητα και ελάχιστα. Αναφέρομαι στους δημιουργούς που από την πρώτη χρονιά ήταν δίπλα σου και οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και λάτρευαν το Φεστιβάλ”.

Τέλος αναφερόμενος στο θεσμό του Φεστιβάλ τόνισε: “Οι κ.κ. Αλευράς, Μαραγκός, Κακουλίδης κ.α αλλά ακόμη και άλλους που δεν είναι σήμερα ανάμεσα μας. Εμείς οι Χαλκιδείς τους συνδέσαμε με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και νιώθουμε σήμερα την παρουσία τους. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το 7ο είναι γεγονός και πολλοί Χαλκιδείς θα γεμίσουν και σήμερα τις αίθουσες αλλά και τους χώρους έξω. Έρχονται όλοι αυτοί μόνο για να θαυμάσουν τα άξια δημιουργήματα; Θαρρώ πως όχι. Έρχονται για να πάρουν λίγο φως από την ακτινοβολία και να πάρουν κάποια στοιχεία από την επαναστατικότητα τους. Τα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, αφού η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μία μαζική κατάθλιψη, μαζική έξοδο επιστημονικού προσωπικού προς το εξωτερικό”, για να κλείσει με τα εξής: “ Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας ξεπερνά τα καλλιτεχνικά του όρια και δύναται να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία”.

Ακολούθησαν ομιλίες προς τιμήν του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ ο κ. Σταύρος Ιωάννου ευχαρίστησε το Νίκο Παναγιωτόπουλο για όλα αυτά που έχει προσφέρει στον Ελληνικό Κινηματογράφο και για τη συνεχή του παρουσία κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ της Χαλκίδας, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Αθανάσιος Μπουραντάς του απένειμε το βραβείο για τη συνεχή προσφορά του.

Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στην ταινία του «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» του 2010, έργο βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου.

Με το πέρας και της ταινίας ακολούθησε μπουφές με τους παριστάμενους να δίνουν τα συγχαρητήρια τους στους διοργανωτές και το σκηνοθέτη κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις επόμενες μέρες.

Ραντεβού λοιπόν στις αίθουσες του Θεάτρου Παπαδημητρίου, του Λούσυ και του Παλίρροια, γιατί το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ είναι ζωντανό και ήρθε στη Χαλκίδα για να μείνει και άλλη μια χρονιά, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις!

Χορηγός Επικοινωνίας: Eviaportal.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας