Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στο Υπουργείο Οικονομικών, κατάθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Νίκος Τσούκαλης , η Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη και ο Βασίλης Οικονόμου επαναφέροντας το θέμα των ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Στο πλαίσιο της ερώτησης περιλαμβάνεται ιστορικό σχετικό με διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Υπουργείου για την πρόοδο των ελέγχων, όπου διαπιστώνεται πως  μέχρι και σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα νεότερο στοιχείο, αναφορικά με τη διαχείριση των διαφόρων λιστών, (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κτλ), όπως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και για τις εξελίξεις στον έλεγχο φορολογουμένων, που έμβασαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012.

Το Υπουργείο καλείται να απαντήσει αν και με τι αποτελέσματα έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι υποθέσεων φοροδιαφυγής καθώς και για το αν θα οδηγήθει σε παραγραφή πλήθος παρελθουσών υποθέσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τα δημόσια έσοδα.

Αναλυτικά η επιστολή των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Επανερχόμαστε στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής που θεωρείται απ' όλους ιδιαίτερα κρίσιμο για τη αποτελεσματικότητα του κράτους να εισπράξει και να αυξήσει τα έσοδα του, έσοδα αναγκαία για τα ελλείμματα της οικονομίας και για την ανακούφιση των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων.

Δεκαπέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το πρόβλημα της φοροδιαφυγής παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου, μετά και από την οξύτητα που πήραν τα θέματα των λιστών (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.λπ.) και παρά τις θετικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και των συνθηκών που έχουν υπογραφτεί από τη χώρα μας με άλλα κράτη για άρση του φορολογικού απορρήτου, στη πράξη παραμένει ακόμη ως ένα άλυτο πρόβλημα.

H πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πλέον θέμα τιμής και αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και προφανώς ηθικής τάξης έναντι των πολιτών που υποφέρουν και είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και είναι δείγμα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους που δυσπιστούν και δυσανασχετούν για την όλη κατάσταση. 

Ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας είναι ότι εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις διάφορες λίστες που έχουν κατά καιρούς περιέλθει στα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίες αποτελούν και την βάση για τον εντοπισμό φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια.

Ειδικότερα, και μετά από μία σειρά ερωτήσεών μας, αναμένουμε τα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ προς τους 24.710 πολίτες, που ελέγχονται για εμβάσματα στο εξωτερικό κατά πολύ υπολειπόμενα των φορολογικών τους δηλώσεων, ύψους 22 δις ευρώ την περίοδο 2009-2012, όπως επίσης και για τις λίστες, Λιχτενστάϊν, ακινήτων Λονδίνου και της λίστας Λαγκάρντ, που αποτέλεσε και θέμα εξεταστικής επιτροπής με καταδίκη των εμπλεκομένων.

Ενδεικτικό είναι επίσης, ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών σε απάντησή του σε επίκαιρη ερώτησή μας στις 27/6/2013, είπε "στο πλαίσιο του χειρισμού του ελέγχου των εμβασμάτων της τριετίας 2009-2011, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πέρυσι το φθινόπωρο έγινε η προετοιμασία, έγινε η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες εφαρμογές για τη συγκέντρωση και την υποβολή των στοιχείων, εστάλησαν την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου τα σημειώματα και στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί κι έχει εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αυτών των εμβασμάτων.

Στο εν λόγω σχέδιο, το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη διαχείριση προσκλήσεων που είχαν αποσταλεί για οικειοθελή συμμόρφωση. Το στάδιο αυτό ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο της ειδικής εφαρμογής που λειτουργούσε μέχρι 20 Μαρτίου του 2013. Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου αυτού έγινε αξιολόγηση των υποθέσεων βάσει κανόνων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να ελεγχθούν αρχικά οι υποθέσεις πολύ μεγάλου ή μεγάλου ρίσκου.

Από τις υποθέσεις αυτές επελέγησαν κάποιες εκατοντάδες, υποθέσεις οι οποίες σε πρώτη φάση στάλθηκαν στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία για τη διενέργεια του ελέγχου. Η χρέωση των υπολοίπων υποθέσεων συνεχίζεται και πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα των πρώτων υποθέσεων που έχουν αποσταλεί για να αξιολογηθεί και να επικαιροποιηθεί η ανάλυση κινδύνου της προηγούμενης παρτίδας." Πέραν αυτών ουδέν αποτέλεσμα υπάρχει εδώ και δέκα μήνες.

Στην ίδια απάντηση ο Υφυπουργός τόνισε ότι "Σας ανέφερα για τα εμβάσματα, τα οποία είπατε, πώς έγινε ολόκληρη η διαδικασία ελέγχου, πώς φτάσαμε στα συμπεράσματα και πώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τον ελεγκτικό μηχανισμό που διαθέτει έχει πλέον στοχεύσει και ελέγχει τις περιπτώσεις εκείνες, οι οποίες έχουν βγει σε πρώτη φάση ως περιπτώσεις μεγάλου ή πολύ μεγάλου κινδύνου και συνεχίζει συνεχώς με τις υπόλοιπες υποθέσεις που βγαίνουν από το σύστημα με βάση την ανάλυση των κριτηρίων κινδύνου. Άρα, λοιπόν, στο θέμα αυτό θα έχουμε τα αποτελέσματα πάρα - πάρα πολύ σύντομα. Γιατί; Όταν ελέγχονται οι υποθέσεις βγαίνουν ακριβώς και τα φύλλα ελέγχου, βγαίνουν και οι βεβαιωμένοι φόροι για τις υποθέσεις εκείνες οι οποίες έχουν πρόβλημα." Μέχρι σήμερα όμως για όλα τα παραπάνω δεν έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο κανένα νέο στοιχείο και κανένα αποτέλεσμα που να αφορά τους εν λόγω ελέγχους.

Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν καταγγελίες ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι επαρκής και ότι λόγω ακριβώς αυτής της ανεπάρκειας το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται ή δέχεται εισηγήσεις να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή στις υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν το παρελθόν και να ασχοληθεί με τις νέες υποθέσεις λόγω της αδυναμίας να υπάρξουν αποτελέσματα από τους ελέγχους των διαφόρων λιστών. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε παραγραφή πολλών υποθέσεων και θα επιβράβευε ουσιαστικά όλους όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά εδώ και χρόνια σε βάρος των υπολοίπων.

Και βέβαια δικαιολογημένα θα τροφοδοτήσουν το κλίμα καχυποψίας και οργής των πολιτών οι οποίοι φοβούνται μήπως τελικά κάτω από το πολύ μεγάλο ποσοστό των ανεξέλεγκτων φακέλων των υποθέσεων που εκκρεμούν θα χαθούν και θα παραπεμφθούν στις καλένδες ή ακόμη και θα παραγραφούν οι ακραίες περιπτώσεις (σε μεγάλο αριθμό) των λιστών που αναφέραμε και που φαίνεται ότι έστω και αργά είχαν πάρει το δρόμο προς την οριστική λύση της φορολόγησης μετά και από τις πολλαπλές συμφωνίας που υπέγραψε η χώρα μας με άλλα κράτη και ιδιαίτερα της Ευρώπης για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος των διαφόρων λιστών (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Λονδίνου κ.λπ.) πολιτών με εμβάσματα στο εξωτερικό; Έχουν αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα και ποια είναι αυτά;
2. Πως έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι μετά τις ενέργειες που όπως μας είχατε απαντήσει ότι είχατε κάνει το Μάρτιο;
3. Υπάρχει περίπτωση το Υπουργείο να  "τραβήξει" κόκκινη γραμμή για τις παλιές υποθέσεις φοροδιαφυγής αμνηστεύοντας ουσιαστικά όλους αυτούς που εδώ και χρόνια φοροδιαφεύγουν συστηματικά και που κατά κύριο λόγο αποτέλεσαν περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος ακόμη και πολιτικού;

Οι βουλευτές που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη
Νίκος Τσούκαλης
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Βασίλης Οικονόμου
Δημοφιλή σήμερα

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....
Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

16/2/2019
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας