Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης και Γιαννακάκη Μαρία, κατάθεσαν ερώτηση προς τα Υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εξωτερικών με αφορμή την τραγική εξέλιξη του ναυαγίου στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και τον άδικο θάνατο εκατοντάδων μεταναστών.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Τα αρμόδια υπουργεία ερωτώνται αν έχουν προβεί σε αιτήματα προς την επίτροπο της Ε.Ε. ώστε να προωθηθεί η κοινοτική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Παράλληλα ερωτούν, αν έχει γίνει συνεννόηση με την Ισπανία και την Ιταλία ώστε να είναι αποδοτικότερη η λειτουργία της FRONTEX στο σύνολο της μεσογειακής λεκάνης.

Με το τελευταίο ερώτημα, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καλούν τα υπουργεία να απαντήσουν αν η φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων από την FRONTEX βρίσκεται σε ισχύ και αν υπάρχει η πρόθεση να πιέσουν ώστε να διευρυνθεί η φύλαξη και σε αυτήν την περιοχή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

Εξωτερικών

Θέμα: «Πρόταση για μεγάλης έκτασης επιχείρηση έρευνας και διάσωσης της FRONTEX στη Μεσόγειο»

Κατόπιν του πρόσφατου τραγικού συμβάντος στην περιοχή της Λαμπεντούζα, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες έχασαν την ζωή τους, η Ιταλική κυβέρνηση έθεσε επιτακτικά το μεταναστευτικό ζήτημα στην αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτώντας κοινή αντιμετώπισή του.

Το πρόβλημα εστιάζεται τόσο στον ελλιπή εντοπισμό και έλεγχο σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες, όσο και στην πολιτική του ασύλου όπως ορίζεται από την Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.

Η αρμόδια Επίτροπος τοποθετήθηκε θετικά στο αίτημα της Ιταλίας και προτείνει επιχείρηση μεγάλης έκτασης της FRONTEX για έρευνα και διάσωση σε ένα εύρος που ορίζεται από το Γιβραλτάρ έως την Κύπρο. Ωστόσο, λόγω της περιπλοκότητας του ζητήματος του ασύλου δεν υπήρξε αναφορά σε αναθεώρηση της προαναφερθείσας Συνθήκης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Έχουν προβεί σε αντίστοιχη, με αυτήν της Ιταλίας, κίνηση προς την αρμόδια Επίτροπο απαιτώντας κοινοτική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και αν ναι ποια τα αποτελέσματα αυτής;

2. Έχουν έρθει σε συνεννόηση με την Ιταλική και την Ισπανική πλευρά για την δημιουργία ενιαίου μετώπου πίεσης τόσο προς την βελτιστοποίηση του συνοριακού ελέγχου στα πλαίσια δράσης της FRONTEX όσο και προς την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ; Αν όχι προτίθενται να προβούν σε αυτή;

3. Βρίσκεται σε ισχύ η δραστηριοποίηση της FROΝTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα; Προτίθενται να πιέσουν προς την εφαρμογή της προαναφερθείσας επιχείρησης και στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μαρία Γιαννακάκη

Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημοφιλή σήμερα

Η ταινία «Ο Πιτ και ο Δράκος του» στον κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone στη Χαλκίδα

Η ταινία «Ο Πιτ και ο Δράκος του» στον κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone στη Χαλκίδα

17/10/2016
Η νέα ταινία «Ο Πιτ και ο Δράκος του» θα βρίσκεται στον κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone σ...
Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου

25/10/2016
Σε λίγες ημέρες πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω, καθώς η ώρα αλλάζει από θερινή σε χειμερινή....
Προσφορά στην υπηρεσία βαφής από το κομμωτήριο NG VIP Panagiotou

Προσφορά στην υπηρεσία βαφής από το κομμωτήριο NG VIP Panagiotou

26/10/2016
Το κομμωτήριο NG VIP Panagiotou που βρίσκεται στο κέντρο της Χαλκίδας, σε συνεργασία με την L'oreal Professionnel, σας προ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
Vardin club στη Χαλκίδα

Αρχή της σελίδας