Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στην κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου Παπαδημητρίου, σε μια εκδήλωση που τα είχε όλα, το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ μετά από μία πετυχημένη πορεία 6 ημερών, έριξε την αυλαία του για φέτος, ανανεώνοντας το ραντεβού του με την πόλη της Χαλκίδας για το 2014.
Έπεσε η αυλαία του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα
Έπεσε η αυλαία του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα

Η σημερινή βραδιά ήταν αφιερωμένη στους πρωτοπόρους του Ελληνικού Κινηματογράφου, στα πλαίσια της οποίας προβλήθηκε το βουβό ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο "Οι Σκαπανείς 1906-1925", το οποίο περιελάμβανε αποσπάσματα από τα πρώτα Ελληνικά Ζουρναλ του Joseph Hepf, Δημήτρη Μεραβίδη, Γεώργιο Προκοπίου και του περίφημου Βιλάρ, ενω τη μουσική συνοδεία του ντοκιμαντέρ είχε αναλάβει ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, το λόγο έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και Πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και κυρίως τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ που κάθε χρόνο παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους και τις κριτικές επιτροπές, που πάντα κάνουν μια σημαντική δουλειά καθώς και τους υποστηρικτές, τους εθελοντές τους χορηγούς που προάγουν τον πολιτισμό, τους φίλους του ντοκιμαντέρ και όλους αυτούς που παρακολούθησαν τις ταινίες και φυσικά τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σταύρο Ιωάννου, αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ λέγοντας: "Φτάσαμε στο τέλος και του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας. Και αυτό έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση της καταξίωσης και της εδραιώσης του, ως ένας μόνιμος πολιτιστικός θεσμός που έχει γράψει τη δική του ιστορία πλέον, ενώ έχει μέλλον και προοπτική. Δυσκολίες πάντα υπήρχαν και μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Όλοι εμείς που πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε αυτο το φεστιβάλ, όλοι αυτοί που αγωνιούν αν θα συνεχιστεί, σας ενημερώνω ότι θα κάνουμε τα πάντα να συνεχιστεί αυτή η απρόσκοπτη πορεία του Φεστιβάλ, αν και πιστεύω ειλικρινά ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος και να πει να σταματήσει ένα τόσο επιτυχημένο επιχειρημα. Θα ξεκινήσουμε από αύριο κιόλας. Εγώ δεν ανησυχώ, γιατί αν ο λαός αποφασίσει κάτι, δεν τον σταματάει κανείς. Για αυτό λοιπόν δίνουμε ραντεβού ένα χρόνο μετά, πάλι εδώ στη Χαλκίδα και θα κάνουμε ένα ακόμα βήμα, αφού πληροφορούμαι ότι και φέτος το φεστιβάλ ήταν πολύ καλό. Να είστε καλά και του χρόνου θα είμαστε πάλι εδώ".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Χαλκιδεών κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα: "Ολοκληρώνεται σήμερα με επιτυχία το 7ο φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ που έχει ταυτιστεί με την πόλη της Χαλκίδας, ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, ένα εορταστικό εξαήμερο για την πόλη της Χαλκίδας. Ανάπτυχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και προβληματισμός μέσα από τις ερωτήσεις και τις ποικίλες απαντήσεις. Δημιουργήθηκαν και ενισχύθηκαν 2 ιδεολογικοκοινωνικά ρεύματα.  Η πόλη της Χαλκίδας λόγω του παλιρροικού της φαινομένου είναι η πλέον κατάλληλη πόλη για την ενίσχυση αυτών των ρευμάτων. Θα ήθελα συνεπώς να ευχαριστήσω την οργανωντική επιτροπή την καλλιτεχνική επιτροπή, το επιτελείο για όλη την προσπάθεια και κυρίως για το γεγονός ότι σταθήκαν όρθιοι απέναντι σε όλη αυτή την οικονομική κρίση και τον κοινωνικό αυτοματισμό και είχαμε και φέτος με επιτυχία το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Μια ζωή βυθισμένη στη θλίψη και στην οργή αλλά παράλληλα γεμάτη ενέργεια και γεμάτη αναπάντεχο κουράγιο. Με αυτό το αναπάντεχο κουράγιο ο Σταύρος Ιωάννου και οι φορείς της πόλης θα συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα αυτό, ώστε του χρόνου να έχουμε και πάλι του χρόνου τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ιδιαίτερα δε που του χρόνου συμπληρώνονται 110 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα και 30 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Σκαρίμπα, και θα είναι ιδιαίτερη χρονιά για την πόλη της Χαλκίδας. Να είστε καλά ευχαριστώ πολύ".

Τέλος το λόγο πήρε ο κ. Σταύρος Ιωάννου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, οποίος δήλωσε τα εξής: " Ο χώρος της Χαλκίδας είναι ιδιαίτερος, αφού εδώ οι δημιουργοί μπορούν να δείξουν τη δουλειά τους και να επικοινωνήσουν με τον κόσμο. Είναι αυτό που θέλουν. Στο φετινό φεστιβάλ παίχτηκαν 75 ντοκιμαντέρ, από τα οποία τα 52 είναι του 2012-13 ενώ τα 34 ήταν πρεμιέρες. Στο φετινό φεστιβάλ προσπαθήσαμε να εντάξουμε περισσότερους χώρους που μας παραχώρησε ο δήμος Χαλκιδέων με παράλληλες εκδηλώσεις. Πέτυχε και το εγχείρημα με τις ξενες κινηματογραφίες. Παίξαμε 4 γερμανικές ταινίες γιατί πρέπει να βλέπουμε και εμείς οι δημιουργοί τι γίνεται γύρω μας και ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να τα παρακολουθήσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φεστιβάλ θα χάσει τον ελληνικό χαρακτήρα του. Το Φεστιβαλ μένει αυστηρά ελληνικό".

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε ένα σύντομο βίντεο, το οποίο είχε επιμεληθεί η Κινηματογραφική Ομάδα του Φεστιβάλ, στο οποίο απεικονίζονταν η εξαήμερη πορεία του Φεστιβάλ στην πόλη της Χαλκίδας και πως το αντιλήφθηκε η ίδια η ομάδα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή βραβείων στους νικητές.

Την κριτική επιτροπή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, δηλαδή άνω των 60 λεπτών, συνέθεσαν ο Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής ταινιών μεγάλου μήκους και Κινηματογραφιστής,Νίκος Καβουκίδης, ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης, η Διευθύντρια Φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη και ο σκηνοθέτης Αντώνης Κόκκινος.

Οι τρεις πρώτες ταινίες μεγάλου μήκους που βραβεύτηκαν είναι οι ακόλουθες:

1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους:

Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος για την ταινία "Ο Μανάβης",  για την ώριμη και διεσδυτική ματιά του σκηνοθέτη να αναδείξει πρόσωπα και χαρακτήρες και μια άγνωστη πτυχή της ελληνικής επαρχίας.

2ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους:

Σταύρος Καπλανίδης για την ταινία "Άννα Βιχ-Φωτογράφος", γιατί έδωσε σχήμα σε μια απουσία μιας εύθραυστης δημιουργού συνδέοντας την με το ζωντανό παρόν.

3ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους:

Κώστας Βάκας για την ταινία του “Ταξισυνειδησία”,για την ανάδειξη μέσα από ένα άγνωστο και σπάνιο αρχειακό υλικό του ελληνικού επαναστατικού κινήματος στην Αμερική.

Η κριτική επιτροπή Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους αποτελείτο από το Γιάννη Σολδάτο, Ιστορικός Τέχνης, Μίρνα Τσάπα, το περσινό βραβείο στο Φεστιβάλ και το Δημήτρη Αρβανίτη, Γραφίστα.

Οι τρεις πρώτες ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν είναι οι ακόλουθες:

1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους:

Λευτέρη Φυλακτό για την ταινία του "Cafe finovo", ως την αρτιότερη ταινία μικρού μήκους του φετινού φεστιβάλ.

2ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους:

Στέλλα Κυριακοπούλου για την ταινία: "Ο Μπομπ πάει στον Παρθενώνα", για την τεχνική της αρτιότητα, το ξεχείλισμα ευαισθησίας και το χιούμορ της.

3ο Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους:

Νίκος Αλευράς για την ταινία “ Γιατί με καίει” για τον καίριο και χιουμοριστικό του λόγο.

Επιπλέον, απονεμήθηκαν 6 Βραβεία:

Βραβείο ήχου:

Στους Θανάση Καφετζή και Ιόβη Κίτσιου για την ταινία της Δούρου Ευηρούλα - "Camino Musical: 9 μέρες γαλιθιάνικης μουσικής"

Βραβείο Μουσικής:

Στον Κωνσταντίνο Τσιόλη για την ταινία του Αντώνη Μποσκοΐτη "Κατερίνα Γώγου-Για την αποκατάσταση του μαύρου"

Βραβείο Μοντάζ:

Στο Νώντα Σκαρτέλη για την ταινία του Κώστα Βάκα “Ταξισυνειδησία”.

Βραβείο Φωτογραφίας:

Στον Παναγιώτη Βασιλάκη για την ταινία του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη “Ψαρέματα στη λίμνη Παμβώτιδα”

Βραβείο Σκηνοθεσίας:

Στο Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο για την ταινία του “ Ο Μανάβης”

Βραβείο "Γιώργος Κολόζης":

Στη Μαρία Σκουλά για την ταινία "Η επανάσταση αρχίζει από τη Σπάρτη"

Τέλος ακολούθησαν και 4 τιμητικές διακρίσεις ως ακολούθως:

1η τιμητική διάκριση:

Στο σκηνοθέτη Νίκο Θεοδοσίου, για την ταινία του "Επιστροφή".

2η τιμητική διάκριση:

Στο σκηνοθέτη Γιάννη Καραγιαννάκο για την ταίνια μικρού μήκους: "Οι Έλληνες στο Γκαίρλιτζ".

3η τιμητική διάκριση:

Στη Δούρου Ευηρούλα, για τη Γαλλική ταινία μεγάλου μήκους "Camino Musical: 9 μέρες γαλιθιάνικης μουσικής"

4η τιμητική διάκριση:

Στον Αντώνη Μποσκοΐτη για την ταινία μεγάλου μήκους "Κατερίνα Γώγου-Για την αποκατάσταση του μαύρου".

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση από το συνθέτη Σάκη Τσιλίκη, ενώ όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2014, με την ευχή-υπόσχεση: "Και του χρόνου να είμαστε καλά, πάλι εδώ θα είμαστε, να αγκαλιάζουμε, να τιμάμε και να στηρίζουμε το Φεστιβάλ, όπως κάνουμε 7 χρόνια τώρα"..!

Συγχαρητήρια σε όλους!!

Χορηγός Επικοινωνίας: Eviaportal.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας