Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αναφορά κατάθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, την επιστολή του Οργανισμού Λιμένων Νομού Εύβοιας, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του νεοσυσταθέντος οργανισμού.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Είναι προφανές ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη μιας περιοχής, εξαρτάται άμεσα και από την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και κρατικών παροχών – υπηρεσιών. Δυστυχώς στην περίπτωση του Ο.Λ.Ν. Εύβοιας, μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες, για την κάλυψη των νέων αρμοδιοτήτων που προέκυψαν, από την κατάργηση των Λιμενικών Ταμείων.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως στις 2/9/13 κατά τον κατάπλου πλοίου στο λιμάνι της Αιδηψού, κλήθηκε το Λιμεναρχείο Βόλου να διενεργήσει ελέγχους διαβατηρίων καθώς  ο λιμένας της Αιδηψού δεν έχει σήμερα τέτοια δυνατότητα.

Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας, παραθέτει τα ζητήματα όλων των κύριων λιμένων του Νομού, ώστε να βρεθεί εγκαίρως λύση και να αποφευχθούν νέα προβλήματα.

Ο βουλευτής προσβλέποντας στη δημιουργία νέων τουριστικών πυλών, εντός του Νομού, ασκεί έλεγχο στο Υπουργείο Ναυτιλίας, επιδιώκοντας την άμεση αντιμετώπισή του.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Οργανισμού Λιμένων Νομού Εύβοιας είναι το ακόλουθο:

ΘΕΜΑ: "Διαβατηριακοί έλεγχοι –Πύλες εισόδου –εξόδου"

ΣΧΕΤ: Α)  Ν.  4150 /2013  άρθρο 51  (ΦΕΚ  102 Α΄/29-04-2013 ).
           Β)Αριθμ. 8312.13/01/2013/11-06-2013

Απόφαση Υπουργών Οικονομικών-Ναυτιλίας & Αιγαίου.

1. Σε εκτέλεση  διαλαμβανομένων   σχετικής (Α) επήλθε  μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας σε ανώνυμη εταιρεία του Ν. 2932/2001   και συγχώνευση όλων των Λιμενικών Ταμείων Νομού  Ευβοίας   και  μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους  στην εν λόγω Α.Ε.

2. Με αφορμή το  πρόσφατο γεγονός κατάπλου στον λιμένα Αιδηψού  την 02-09-2013  του πλοίου Ε/Γ –Κ/Ζ "ORIENT  QUEEN" σημαίας  Μάλτας, που μετέφερε σε πλού αναψυχής εκ του εξωτερικού  οκτακόσιους (800) επιβάτες –τουρίστες , για τους οποίους απαιτήθηκε  διαβατηριακός έλεγχος  προκειμένου στο συνολό τους  να αποβιβασθούν και να  μετακινηθούν  οδικώς πρός το ιερό προσκύνημα "Οσίου Ιωάννου του Ρώσου". Δεδομένου  ότι ο  έλεγχος αυτός (διαβατηριακός)  τελικώς υλοποιήθηκε  αναγκαστικά εκ του λιμένα Βόλου την 01-09-2013 (παρ όλο που ο εν λόγω λιμένας ήταν εκτός των προγραμματισμένων λιμένων κατάπλου του προαναφερόμενου πλοίου )  λόγω ελλείψεως διαβατηριακού  ελέγχου –καθορισμού πύλης εισόδου –εξόδου στον λιμένα Αιδηψού ,κρίνουμε σκόπιμο ως φορέας πλέον διαχείρισης και εκμετάλλευσης  όλων των υπαγόμενων λιμένων  στα πρώην λιμενικά Ταμεία του Νομού, να σας γνωρίσουμε αναλυτικώς τα κάτωθι:

Α) Ο λιμένας Καρύστου και εν γένει η θαλάσσια  του  αυτού όρμου  περιοχή , λόγω της γεωγραφικής  θέσης  (πλησίον   διεθνούς διαύλου διελεύσεως πλοίων  απο και προς το Αιγαίο πέλαγος,  πλησίον ακρωτηρίου  ΄΄Κάβο Ντόρο΄΄ κ.λ.π) αποτελεί για τον νομό Εύβοιας,  τον κύριο  όρμο  καταφυγής  πλοίων  ξένης και Ελληνικής  σημαίας, τόσο για προστασία  απο ανέμους και δυσμενείς καιρικές συνθήκες,  όσο και για διαδικασίες - ενέργειες πράξεων μεταβολής  πληρωμάτων (απολύσεις –ναυτολογήσεις αλλοδαπών ναυτικών) και παραλαβής τροφοεφοδίων και ανταλλακτικών εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Β) Ο λιμένας Κύμης,σύμφωνα με την υλοποίηση  της μελέτης των νέων Λιμενικών έργων, πέραν απο  επιβατηγός λιμένας, πρόκειται να αξιοποιηθεί άμεσα   τόσο ως τουριστικός λιμένας για την  προσέλκυση  και παραμονή σκαφών αναψυχής  Αλλοδαπής και Ελληνικής σημαίας δυνάμει καταβολής τέλους -χρηματικού ανταλλάγματος για τον ελλιμενισμό, όσο και  για χρήση ως εμπορικός λιμένας (κατάπλους –απόπλους πλοίων ξένης σημαίας), προς άμεση εξυπηρέτηση των εμπορικών και λοιπών αναγκών της ευρύτερης αυτού περιοχής (Κεντρική Εύβοια κ.λ.π).

Γ) Οι Λιμένες Αιδηψού και Λίμνης Ευβοίας, πρόκειται στα άμεσα μελλοντικά σχέδια του Οργανισμού, να αξιοποιηθούν τουριστικά με προσέλκυση  και κατάπλους Ε/Γ –Κ/Ζ πλοίων  ξένης σημαίας, με μεταφορά τουριστών (Ρωσικής ως επί το πλείστον  υπηκοότητας). Οι εν λόγω τουρίστες πέραν των παροχών του πλού αναψυχής και κρουαζιέρας στις Ελληνικές θάλασσες και νησιά ,θα έχουν την δυνατότητα ως ομόθρησκοι και στα πλαίσια ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού ,να  επισκέπτονται οδικώς και οργανωμένα  το ιερό προσκύνημα "Οσίου Ιωάννου του Ρώσου", που αποτελεί  ξεχωριστό και ιδιαίτερο  πόλο έλξης πιστών (χριστιανών ορθόδοξων) παγκοσμίως.

3. Η πολυπόθητη όμως ανάπτυξη  μιάς περιοχής τόσο τουριστικά όσο και εμπορικά καθώς και η δημιουργεία θέσεων εργασίας και οικονομικής  ευρωστείας, εξαρτάται κατά την άποψή μας, απο την υλοποίηση των απαιτούμενων κατά περίπτωση  υποδομών και κρατικών  παροχών –Υπηρεσιών. Επί της προκειμένης, αν και υφίστανται λιμενικές υποδομές στους προαναφερόμενους προς αντίστοιχη αξιοποίηση λιμένες, εξ αυτών ( λιμένων ) απουσιάζει  ο απαιτούμενος κατά την περίπτωση αστυνομικής φύσεως  έλεγχος  και συγκεκριμένα ο έλεγχος και η ολοκλήρωση των διαβατηριακών διατυπώσεων εισερχομένων και εξερχομένων στην /απο την χώρα ατόμων. Με δεδομένο ότι σήμερα  η μοναδική καθορισθείσα πύλη  ειδόδου –εξόδου για το Νομό Ευβοίας είναι ο Λιμένας Χαλκίδας και κατά συνέπεια το Τμήμα Ελέγχου Διαβατηρίων της Α.Δ ΕΥΒΟΙΑΣ, παρακαλούμε για την αξιολόγηση και την αντίστοιχη κατά κρίση προώθηση του εν λόγω εγγράφου-αιτήματος αρμοδίως, ούτως ώστε εξεταστεί η δυνατότητα καθορισμού και ίδρυσης  επιπρόσθετα νέων πυλών διαβατηριακού ελέγχου εισόδου –εξόδου ατόμων στον Νομό, στους λιμένες-περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον και ειδικότερα στους λιμένες Αιδηψού –Καρύστου –Κύμης .
4. Παρακαλούμε για την ενημέρωση και τις  δικές σας ενέργειες.

Για τον Οργανισμό

Αθανάσιος Κ. Τσέργας
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας