Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι» ενημερώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς της ΠΕ Εύβοιας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Βαμβακοκαλλιέργεια
Βαμβακοκαλλιέργεια

Α. ΣΤΟΧΟΣ

  • Απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ με στόχο την επιτυχή διαχείριση των εντόμων
    που διαχειμάζουν τόσο στο έδαφος (πράσινο σκουλήκι) όσο και στα εναπομείναντα καρύδια,
    βαμβακοστελέχη και τις ρωγμές του εδάφους (ρόδινο σκουλήκι).
  • Αφορά το χρονικό διάστημα μετά την συγκομιδή.
  • Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι απαραίτητο να προβαίνουν στις κατάλληλες μετασυλλεκτικές γεωργικές
    πρακτικές για την μείωση του πληθυσμού των διαχειμαζόντων εντόμων.

Β. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Η συγκομιδή των βαμβακοφυτειών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γ. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

α) Πράσινο σκουλήκι :

  • Το πράσινο Σκουλήκι έχει τέσσερις γενεές. Στο βαμβάκι συνήθως αναπτύσσονται τρεις. Τα ενήλικα έντομα της τελευταίας γενεάς πέφτουν στο έδαφος και ανοίγουν στοές με 2 οπές εξόδου στην επιφάνεια του εδάφους (σε σχήμα U) στο βαθύτερο σημείο των οποίων (5-10 εκατοστά) νυμφώνονται. Από τις νύμφες που διαχείμασαν και θα επιζήσουν στο έδαφος προέρχεται η πρώτη γενεά (πεταλούδα) την άνοιξη. Η εξέλιξη του εντόμου κατά την καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται απόλυτα από τον πληθυσμό της πρώτης γενεάς. Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν (οι νύμφες -κουκούλια υπάρχουν πάντα μέσα στο έδαφος), αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα του ελέγχου του εντόμου κατά την νέα καλλιεργητική περίοδο. Όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να επιζήσει κατά τους χειμερινούς μήνες, τόσο μικρότερη η προσβολή των νεαρών βαμβακόφυτων.

Για την επίτευξη των παραπάνω, μετά την συγκομιδή απαιτείται στελεχοκοπή και άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) σε βάθος 20-25 εκατοστά, σε όλα τα βαμβακοχώραφα ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού. Η αναστροφή των εδαφών πέραν της ενσωμάτωσης (για καλύτερη αποσύνθεση μερικές μονάδες αζώτου είναι επιθυμητές) των θρυμματισμένων από την στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακόφυτων στο έδαφος επιτυγχάνει και τα παρακάτω αποτελέσματα:

1) Άμεση καταστροφή των νυμφών (μηχανική και έκθεση σε φυσικούς εχθρούς)

2) Έκθεση των νυμφών σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες

3) Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες

4) Μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20-25 εκατοστών και καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με αποτέλεσμα την μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

β) Ρόδινο σκουλήκι:

Η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με την μορφή της «εν διαπαύση προνύμφης» μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές του εδάφους.

Για το λόγο αυτό η στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια άροση ενσωμάτωσης, όπως και στην περίπτωση του πράσινου σκουληκιού, είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο και του ρόδινου σκουληκιού.

Εν κατακλείδι η μείωση των νυμφών (κουκουλιών) σημαίνει λιγότερους ψεκασμούς που θα απαιτηθούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο με επακόλουθο αφενός την μείωση του κόστους παραγωγής και αφετέρου την προστασία των ωφελίμων τα οποία δεν επιτρέπουν εξάρσεις προσβολών πάνω από το οικονομικό όριο, αποτρέπουν την ανάπτυξη ανθεκτικότητας του πράσινου και ρόδινου
σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος με την περιορισμένη χρήση τους.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγεϊονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου στο τηλέφωνο 2421066525.

Ο Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Τ Η Σ

Α Ν . Π Α Ν Ο Υ Σ Η Σ
Δημοφιλή σήμερα

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

19/2/2019
Η μεγαλύτερη γιορτή φαγητού έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη της Χαλκίδας από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 μπροστά στο Κόκκινο...
Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

20/2/2019
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας και επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Σίμωσης....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας