Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει ένα ξεκάθαρο «όχι» σ΄αυτή την επένδυση, σύμφωνα με άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.
Βαγγέλης Αποστόλου
Βαγγέλης Αποστόλου

Την περασμένη εβδομάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος με αυστηρότητα στους μοναχούς του Αγίου Ορους, τους κάλεσε να αφιερωθούν στην αποστολή τους και να τηρήσουν το «έκαστος εφ' ω ετάχθη», επιτελώντας «άχρι κεραίας τα εκ της κλήσεως ημών απορρέοντα καθήκοντα, μακράν του κόσμου και των του κόσμου, της τύρβης και της ανασφαλείας των λεγομένων οικονομικών και άλλων επενδύσεων».

Φαίνεται πως ο Πατριάρχης δεν βρίσκει «ώτα ευήκοα» στο Ορος, αφού η Μονή Μεγίστης Λαύρας ήδη από το 2005 έχει υποβάλει αίτημα για μια γιγαντιαία επένδυση στη Σκύρο, την εγκατάσταση 10 αιολικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 111 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 333 MW.

Η μη αποδοχή αυτού του έργου από την τοπική κοινωνία είναι καθολική και διαχρονική και έχει εκφραστεί από πολλές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλεπάλληλα ψηφίσματα λαϊκών συνελεύσεων, αντιδράσεις όλων των φορέων και βέβαια από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που απέρριψε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Δυστυχώς, το ιερό επιχειρείν στη Σκύρο έχει βρει ώς σήμερα σε επίπεδο κυβέρνησης πιστούς υπηρέτες. Και όπως φαίνεται σ' αυτούς πρωτεύουσα θέση έχει ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης, που στις 10 Οκτωβρίου γνωστοποίησε σε επικοινωνία του με το δήμαρχο Σκύρου (τηλεφώνημα κατά το δήμαρχο) ότι «δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπογράψει την άδεια».

Ομως αυτή η πίεση δεν προερχόταν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά από συγκεκριμένα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως προκύπτει από την επιστολή της προηγούμενης ημέρας προς τον κ. Μανιάτη (τη δημοσιοποίησε ο ίδιος ) του επικεφαλής και διευθύνοντος συμβούλου της Ενωσης Ευρωπαϊκής Αιολικής ενέργειας EWEA κ. Thomas Becker, με την οποία του ζητά «να υποστηρίξει το πρότζεκτ των 333 MW στη Σκύρο, ως ένα τέλειο παράδειγμα ενός αιολικού έργου».

Η υποταγή στο ιερό επενδυτικό ενδιαφέρον θα αποτελέσει τη συνταγή της απόλυτης δυσφήμησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και για τους Σκυριανούς μια πρωτόγνωρη επιθετική ενέργεια. Οι ιδιαίτεροι λόγοι που επικαλούνται οι κάτοικοι του νησιού είναι πολλοί, με σημαντικότερους τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον (η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura) όσο και στον τουρισμό (όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί το γνωρίζουν καλά).

Ομως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, που εφαρμόζεται σήμερα για τις ανεμογεννήτριες και τις καθιστά πλέον και δυσβάσταχτες σε κόστος για τον ελληνικό λαό και είναι η σύνδεσή τους με ένα καθεστώς επιδοτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του τέλους των ΑΠΕ, που από 0,27 ―/MWH το 2008 έγινε 20,80 ― τον Ιούλιο 2013, δηλαδή η αύξηση έφτασε στο 3.000%! Οπως επίσης είναι αδιανόητο να έχει μειωθεί η αιχμή ζήτησης από 10.000 MW σε 7.500 και ταυτόχρονα με διάφορα τερτίπια να πληρώνει ο ελληνικός λαός σε όλους τους συνδεδεμένους παραγωγούς 300 εκατ. ευρώ, αδιακρίτως αναγκών και εισροών στο σύστημα. Μέχρι και ειδικό τέλος στην ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη για να κατατίθεται στο ΛΑΓΗΕ θεσπίστηκε τον Νοέμβριο του 2012.

Αν σ' αυτά προστεθεί ότι δεν υπάρχει και κανένα ιδιαίτερο όφελος για την τοπική κοινωνία, αφού και θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν και τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι ελάχιστα, τότε η συνολική τους προσφορά στην εθνική οικονομία είναι μηδενική.

Το συμφέρον του σκυριανού λαού αλλά και το δημόσιο συμφέρον επιβάλλουν στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» σ' αυτή την επένδυση.

Ας ελπίσουμε ότι θα το πράξει στη σημερινή του συνάντηση με τους Σκυριανούς και τους βουλευτές της Εύβοιας. Αν δεν το πράξει, το «όχι» του σκυριανού λαού θα αντηχεί καθημερινά.

Όσο με αφορά, επειδή είναι γνωστό ότι από το Αγιο Ορος επιδιώκεται και η προσωπική μου σιωπή στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, με αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που απευθύνουν εναντίον μου, γιατί στις παρεμβάσεις μου αναφέρθηκα και στον τρόπο απόκτησης της γης που προγραμματίζεται η συγκεκριμένη επένδυση, απαντώ με τα λόγια του Πατριάρχη: «Εκαστος εφ' ω ετάχθη».
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

12/04/2018
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα»...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας