Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε για λογαριασμό του Eviaportal, ο Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων κ. Γιάννης Ζαμπετάκης. Στη συνέντευξη μίλησε για το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, για το περιβάλλον, καθώς και για τις περιβαλλοντικές πληγές στην Εύβοια.
Γιάννης Ζαμπετάκης
Γιάννης Ζαμπετάκης

Ο κ. Γιάννης Ζαμπετάκης με καταγωγή από τα Στύρα Ευβοίας, είναι Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Εθνικό και Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Χημεία (πτυχίο) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Χημεία Τροφίμων (PhD) στο University of Leeds. Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο, ασχολήθηκε με τη βιοσύνθεση των αλκαλοειδών στο University of Durham. Στη συνέχεια, εργάστηκε για 3 χρόνια ως Λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο University of Leeds και από την ίδια θέση υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003 έως σήμερα (από το 2008, ως Επίκουρος Καθηγητής).

Eviaportal: Η κρίση έχει επηρεάσει το περιβάλλον;

Γ. Ζαμπετάκης: Πριν φτάσουμε στο σήμερα και απαντήσω στο ερώτημά σας, θα πρέπει να θυμηθούμε ποιο ιδεολογικό ρεύμα είναι πραγματικά φιλικό προς το περιβάλλον, οικολογικό ή απλά «πράσινο» όπως λέμε στην trendy καθομιλουμένη.

Ας θυμηθούμε τον …Μαρξ! Ο Μαρξ μετέχει (άθελά του;) πλήρως του καπιταλιστικού φαντασιακού: σύμφωνα με αυτόν, όπως και με την κυρίαρχη ιδεολογία της εποχής του, τα πάντα εξαρτώνται από την αύξηση των παραγωγικών δυνάμεων. Μέγα λάθος! Μιας και όταν η παραγωγή φθάνει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, θεωρητικά θα έπρεπε να είναι κανείς σε θέση να μιλήσει για μια αληθινά ελεύθερη κοινωνία, για μια κοινωνία ισότητας όπου οι κοινωνικές αδικίες θα έχουν εξαλειφθεί.

Αυτό που δεν έκανε όμως ο Μαρξ είναι να κάνει μια κριτική στην καπιταλιστική τεχνική, να μιλήσει και για την μέθοδο παραγωγής αλλά και για τον τύπο και τη φύση των προϊόντων που παράγονται. Για τον Μαρξ, η καπιταλιστική τεχνική και τα προϊόντα της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της ανθρώπινης προόδου. Δεν άσκησε όμως ούτε κριτική στην εργασιακή διαδικασία του εργοστασίου. Το ότι ο Μαρξ ξέχασε να μας μιλήσει για αυτά τα πράγματα είναι τουλάχιστον περίεργο.

Σήμερα, λοιπόν, ούτε κομμουνιστική (κατά Μαρξ) ισότητα έχουμε πουθενά στον πλανήτη αλλά και ούτε πραγματικό σεβασμό σε αυτό που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη. Το κεφάλαιο ακόμα και σήμερα, εν μέσω κρίσης, λεηλατεί την Φύση, κατακλέβει τον Άνθρωπο με μισθούς πείνας και μας λέει να μην μιλάμε μιας και θα χρεωκοπήσουμε..

Eviaportal: Πόσο ασφαλή είναι αυτά που τρώμε;

Γ. Ζαμπετάκης: Το πρόσφατο πανευρωπαϊκό σκάνδαλο με τα αλογίσια παριζάκια και κεφτεδάκια έδειξε περίτρανα ότι το Κεφάλαιο ήταν και είναι άπληστο. Κάτω από την «μύτη» των ελεγκτικών αρχών σε όλη την Ευρώπη, περνούσε αλογίσιο κρέας (ακόμα και από νεκρά άλογα ιπποδρόμου…στα οποία είχε χορηγηθεί εξαιρετικά τοξικό –για τον άνθρωπο- αναλγητικό φάρμακο!) στην διατροφική μας αλυσίδα…Ποιος ξέρει για πόσα χρόνια…Το σκάνδαλο το ανακάλυψε ο Ιρλανδικός ΕΦΕΤ τον Ιανουάριο του 2013 αλλά και μέχρι τον Μάη που μας πέρασε τρώγαμε …αλογάκι για γουρουνάκι…

Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, τα υβρίδια έχουν κατακλύσει τα πάντα…η γενετική μηχανική προχωρά αχαλίνωτη και εμείς απλά παρακολουθούμε.

Eviaportal: Είναι αποτελεσματικός ο μηχανισμός ελέγχου;

Γ. Ζαμπετάκης: Για άλλη μια φορά με το αλογίσιο κρέας αποδείχθηκε η γύμνια των ελεγκτικών μηχανισμών!

Τόσο στους ελέγχους στα τρόφιμα αλλά και στους περιβαλλοντικούς ελέγχους!

Και για να περάσουμε στο περιβάλλον, ας δούμε τι ξέρουμε σήμερα γι’ αυτό που το ίδιο το ΥΠΕΚΑ έχει ονομάσει περιβαλλοντικό έγκλημα (σε σχετική ημερίδα στις 7.12.2009) (π.χ. Ασωπός και Μεσσαπία).

Τα δεδομένα:

1. (Τουλάχιστον) «προβληματική» αδειοδότηση ρυπαντών (από Περιφέρειες και ΥΠΕΚΑ),

2. (Τουλάχιστον) «ελλιπείς» έλεγχοι σε περιβάλλον, νερό και τρόφιμα (από ΕΥΕΠ, ΕΦΕΤ, Περιφέρειες, υπουργείο Υγείας)

3. Ελλιπής νομοθεσία για νερό και τρόφιμα (τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο)

Σ’ αυτό το πλαίσιο, καλούμαστε να ενεργήσουμε και να μελετήσουμε την επίδραση της ρύπανσης στη διατροφική αλυσίδα και στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και να σταματήσουμε τους ρυπαντές να …ρυπαίνουν.

Eviaportal: Υπάρχει τρόπος να συνδυάσουμε την ανάπτυξη (με εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, βιομηχανίες, λιμάνια, ανεμογεννήτριες) και την προστασία του περιβάλλοντος ή μήπως πάντα πρέπει το ένα να θυσιάζεται;

Γ. Ζαμπετάκης: Η απάντηση είναι απλή και μονολεκτική: ΝΑΙ!

Μέσα από την παραγωγή ποιοτικών επώνυμων τροφίμων και αγροτουρισμού!

Θα σας πω μια ιστορία που μου έλεγε ο χασάπης μου στα μέρη μου, στα Στύρα. Ο Γιώργος παράγει εξαιρετικά κρέατα, τα μπιφτέκια που πουλά είναι πραγματικά σπιτικά και όποιος τα έχει δοκιμάσει προσπαθεί ακόμη να βρει το μυστικό της νοστιμιάς τους... Έχει τη δική του φάρμα όπου εκτρέφει ζώα. Κι ένα κατσικάκι που έχει μεγαλώσει στην Καρυστία είναι σίγουρα πιο νόστιμο από ένα αντίστοιχο που έχει μεγαλώσει σε μια βιομηχανική εκτατική μονάδα. Μου έλεγε, λοιπόν, τις προάλλες με κάποια απορία και παράπονο ίσως γιατί δεν έχουμε κατοχυρώσει ως ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης) το κατσίκι Καρύστου. Δεν είναι δύσκολο αλλά η κρατούσα νοοτροπία δεν μπορεί να δει τα οφέλη μιας ονομασίας ΠΟΠ.
Εκτός από το κατσίκι, θα μπορούσαμε να είχαμε ως ΠΟΠ και το γάλα και το τυρί που προέρχονται από το εν λόγω ζώο... Και αν σκεφτούμε γενικότερα, αναλογιστείτε πόσα τρόφιμα ΠΟΠ μπορούμε να κατοχυρώσουμε σε πανελλήνιο επίπεδο!

Επίσης, η νότια Εύβοια είναι μόλις 45 λεπτά με το φέρι μποτ από την Αττική και λιγότερο από δύο ώρες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Θα περίμενε κανείς αυτά τα μέρη να έχουν αναπτυγμένες μερικές τουριστικές υποδομές συνάμα με ΧΥΤΥ, αποχέτευση, πλήρη ανακύκλωση, βιολογικό καθαρισμός και έτσι να μπορούν να ελκύουν τουρισμό υψηλού επιπέδου και …εισοδημάτων!

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να γίνουν άμεσα, με λίγο κόπο κι ελάχιστα ευρώ:

  • Μαρίνες των 20 θέσεων η καθεμιά, με βρύση και πρίζα για κάθε θέση. Έτσι, θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε τους «έχοντες και κατέχοντες» τουρίστες
  • Αγροτουρισμός: Είναι απορίας άξιον που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα μερικές μονάδες αγροτουρισμού τη στιγμή που υπάρχουν αντίστοιχες μονάδες στην Αυστρία που προσφέρουν (άκουσον άκουσον) βόλτα στη ράχη της αγελάδας (cow riding!). Κι εμείς εδώ στην Εύβοια, με κατσίκες, κότες, ελιές, αμπέλια, εξαιρετικό μέλι και κρασί αλλά και εκπληκτικές παραλίες και νησάκια που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε υποβρύχιο ψάρεμα, κανό κ.λπ., γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο;

Για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε τούτο: τι είναι πιο σημαντικό; Η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου (Μεσσαπία) και του χρυσού (Σκουριές) ή το νερό και το δάσος;

Eviaportal: Μήπως το δίλημμα που θέσατε για τη χρηματιστηριακή αξία είναι ουτοπικό; Αν δηλαδή βρούμε πετρέλαιο στο Αιγαίο το εκμεταλλευόμαστε ή όχι;

Γ. Ζαμπετάκης: Φυσικά και δεν το εκμεταλλευόμαστε. Είπα και παραπάνω πρέπει να ξεχάσουμε τα μεταλλεία και να πάμε σε μια πρωτογενή ανάπτυξη. Αν γίνει ατύχημα στο Αιγαίο με το πετρέλαιο, όπως έγινε με τη BP στο Μεξικό, θα πεθάνει όλη η Μεσόγειος Θάλασσα.

Eviaportal: Μπορούμε όμως να έχουμε και εξόρυξη ορυκτών και προστασία περιβάλλοντος; Λεφτά ή δάσος; Ή και τα δυο τελικά;

Γ. Ζαμπετάκης: Στον Παγώντα στα Ψαχνά έχουμε νταμάρια, ρυπασμένο νερό και κατεστραμμένο δάσος. Αν μας αρέσει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης τότε ναι να τα συνδυάσουμε και τα δυο.

Eviaportal: Η Εύβοια έχει αρκετές ανοικτές περιβαλλοντικές πληγές (Μεσσάπια, σκουριά ΛΑΡΚΟ στον Ευβοϊκό, Αυλίδα κ.α.), υπάρχει κάποια πρόοδος; πόσο σοβαρές είναι αυτές οι πληγές για την υγεία μας και αυτά που τρώμε;

Γ. Ζαμπετάκης: Πρόοδος; Πώς να γίνει πρόοδος σε ένα πεδίο που εμπλέκονται δυνάμεις αντίρροπες;

Για να φανούν πιο εύγλωττα οι αντίρροπες δυνάμεις στις οποίες αναφέρομαι, θα ήθελα να σας θυμίσω τα εξής (από το 2009):

1. Ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας «Στην Εύβοια κρύβεται ένα τοξικό μυστικό» [ 20.9.2009 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=84254  ]

2. Συνέντευξή μου στη ΝΕΤ στις 29.9.2009 [ http://www.youtube.com/watch?v=5ZUWTrJRZlY ] [σ.σ. από τότε έχω αποχωρήσει και από τους Ο.Π. αλλά και την ενεργό πολιτική]

Τότε (Κ.Ε. 20.9.2009) είχα δηλώσει «με την εκτεταμένη ρύπανση όλου του υδροφόρου ορίζοντα, όσες γεωτρήσεις και να ανοιχτούν δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Είναι σαν να ρουφάμε νερό με ένα καινούριο καλαμάκι από ένα μπουκάλι με ρυπασμένο τοξικό νερό».

Και σήμερα, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στις…Σκουριές [ http://www.efsyn.gr/?p=136805 ]. Το μπουκάλι με τα …καλαμάκια είναι ακόμη και σήμερα στην επικαιρότητα!

Με όλα αυτά, θέλω να τονίσω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι το περιβάλλον (τα δάση, το νερό, ο αέρας) είναι απλά συγκοινωνούντα δοχεία. Αν ρυπάνουμε το ένα από αυτά, η ρύπανση …φυγείν αδύνατον!

Και όπως έχουμε δείξει στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ, τα βαρέα μέταλλα περνούν από το νερό στα τρόφιμα: τρόφιμα-βολβοί που αρδεύθηκαν σε θερμοκήπιο με ρυπασμένο από βαρέα μέταλλα (νικέλιο και χρώμιο) νερό απορρόφησαν σε μεγάλα ποσοστά τα τοξικά μέταλλα.

Με αυτή την μελέτη, καταδεικνύεται πως η ρύπανση του περιβάλλοντος (είτε γεωγενής είτε ανθρωπογενής) επιμολύνει τη διατροφική αλυσίδα και αυξάνει την επικινδυνότητα συγκεκριμένων τροφίμων.

Συνεπώς, Πολίτες και Άρχοντες (βουλευτές, δήμαρχοι κλπ) πρέπει να βρούμε από κοινού λύσεις με σεβασμό στον Άνθρωπο και στο Περιβάλλον.

Με θυμώνει το γεγονός πως σε ένα τόσο όμορφο μέρος, την Εύβοιά μας, έχουμε τόσες ανοικτές περιβαλλοντικές πληγές ενώ συνάμα τα ευβοϊκά τρόφιμα (το τηγανόψωμο, το μέλι, το κρασί, το κρέας και το τυρί) είναι ποιοτικά ασυναγώνιστα!

Η πρωτογενής παραγωγή ήταν και είναι μια ασφαλής οδός ανάπτυξης φιλικής προς το περιβάλλον και με σίγουρο κέρδος!

Πρέπει να στραφούμε προς μονάδες τυποποίησης τροφίμων με εξαγωγική φιλοσοφία!

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σπάσουμε τη μιζέρια που ανακυκλώνουμε κάθε μέρα…

Γιάννης Ζαμπετάκης   (B.Sc., Ph.D., M.Ed.)
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
Εργ. Χημείας Τροφίμων
Τμήμα Χημείας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Email: [email protected]

Website: www.zabetakis.net
Δημοφιλή σήμερα

Εορταστίκο Ωράριο Εμπορικών Καταστημάτων Χαλκίδας για το Πάσχα 2018

Εορταστίκο Ωράριο Εμπορικών Καταστημάτων Χαλκίδας για το Πάσχα 2018

21/03/2018
Ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων τα Εμπορικά Καταστήματα της Χαλκίδας και με εορταστικό ωράριο όλη την Μεγάλη Εβδομάδα....
Οι μαθητές των Ψαχνών ενημερώθηκαν για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι μαθητές των Ψαχνών ενημερώθηκαν για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

21/03/2018
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, η ημερίδα Επ...
Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

21/03/2018
Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας