Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επιστολή απέστειλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, αναφορικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο.
ΠΑΜΕ
ΠΑΜΕ

Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες  στο Εμπόριο 

Τα μονοπώλια (πολυκαταστήματα και supermarket) στον κλάδο του Εμπορίου  όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης έχουν συσσωρεύσει εκατομμύρια κέρδη από τον ιδρώτα μας. Την ίδια στιγμή έχουν κάνει λάστιχο το ωράριο εργασίας, καταργούν την Κυριακάτικη Αργία και αναγκάζουν όλους εμάς να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο 7 μέρες την εβδομάδα με μισθούς ψίχουλα.

Στις 31/10/2013 τελευταία ημέρα εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ερήμην των εργαζομένων, και της διοίκησης της ομοσπονδίας, πήγαν βράδυ σαν τους κλέφτες και συμφώνησαν με τους εργοδότες σε ένα πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης το οποίο προβλέπει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για καινούργια σύμβαση μέχρι τις 31/12/2013.

Ποια  είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ;
 
Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) προχώρησαν σε νέο συμβιβασμό με απώτερο στόχο και σκοπό μέσω της νέας σύμβασης να προχωρήσουν σε νέα μείωση μισθών.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την οργάνωση του κλάδου συνολικά, την δημιουργία αντιστάσεων ενάντια στην επίθεση των εργοδοτών, στην καταιγίδα των ατομικών συμβάσεων, των μειώσεων μισθών, των απολύσεων.. 

Άνοιξαν το δρόμο μετά την απαίτηση της εργοδοσίας να κόψει κι άλλο τους μισθούς των 600.000 εμποροϋπαλλήλων με την υπογραφή της Σύμβασης Εμπορίου του 2012 με μείωση 6,7%.

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με την στάση της για άλλη μια φορά διευκολύνει  την εργοδοσία να επιτεθεί πιο σφοδρά, να μείωση και άλλο τους μισθούς, να τελειώσει με ότι έχει απομείνει από δικαιώματα.

Στην επίθεση και τον εκβιασμό της εργοδοσίας που ζητάει σύμβαση στα 751 ευρώ μικτά γιατί αλλιώς θα προχωρήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ατομικών συμβάσεων πρωτοστατούν τα στελέχη της Αυτ. Παρέμβασης μαζί με το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ (ΕΜΕΙΣ) και τη ΔΑΚΕ.

Έλεγαν και τότε στους εργαζομένους ότι και σήμερα, δηλαδή προκειμένου να σωθεί ο «θεσμός» δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να νοιάζονται για το περιεχόμενο της Σύμβασης, δηλαδή αν μία Σύμβαση «κατοχυρώνει» μισθούς – ψίχουλα, ωράρια λάστιχο, εργασιακές σχέσεις απελευθερωμένες.

Συμφωνούν με την λογική ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχτούν να φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης, το μικρότερο κακό, να δεχτούν δηλαδή πάγωμα ή μείωση των μισθών τους προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών σε «λευκό χαρτί» με επανασχεδιασμό της συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο και εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν η ελεήμων εργοδοσία θα δεήσει να αυξήσει το χαρτζιλίκι που δίνει αντί για μισθό στους εργαζομένους.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να δεχτεί Συλλογική Σύμβαση που θα προβλέπει πάγωμα η μείωση μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) πολύ πριν το καλοκαίρι είχε καλέσει την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση η οποία ήταν:

  • Καμία μείωση μισθών και ημερομισθίων
  • Να απαιτήσουμε υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτουν την απώλεια από την προηγουμένη μείωση  στους μισθούς και τα ημερομίσθια.
  • Συλλογική σύμβαση που θα προβλέπει και θα απαιτεί την Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Συλλογική σύμβαση που θα Υπερασπίζει την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα και θα προβλέπει για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Στην δημιουργία ενιαίου μετώπου μαζί με αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς έμπορους και βιοτέχνες για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Δυναμώνουμε την αντίσταση μας  με οργάνωση παντού, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) καλεί όλα τα διοικητικά συμβούλια, κάθε εργαζόμενο απέναντι στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει, κυβέρνηση, εργοδοσία, σε  συνεργασία με τον κυβερνητικό- εργοδοτικό συνδικαλισμό να απαντήσουν μαζικά παίρνοντας μέρος στην απεργία στις 3 και 6 Νοέμβρη.

Να απαντήσουν με οργάνωση των εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μην υπάρχουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτη δουλειά, για την προστασία των άνεργων για να αποκρούσουμε τα νέα αντεργατικά εγκλήματα, για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους  με δικαιώματα.

Ενισχύουμε – μαζικοποιούμε τα συνδικάτα μας, κανένας εργαζόμενος έξω από το σωματείο του. Κανένας μόνος του. Όλοι για έναν και ένας για όλους
Δημοφιλή σήμερα

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

20/04/2018
Ο νομός Εύβοιας και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της εκπομπής του STAR Channel «Γυρίσματα στην...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...
Β.Αποστόλου: Αύξηση των εξαγωγών στη μεγάλη αγορά της Ινδίας επιδιώκει η χώρα μας

Β.Αποστόλου: Αύξηση των εξαγωγών στη μεγάλη αγορά της Ινδίας επιδιώκει η χώρα μας

19/04/2018
Η ανάγκη επικαιροποίησης του μνημονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες παλα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας