Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τη δική του απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, για τις ζημιές στις καλλιέργειες του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Εύβοιας.
Βαγγέλης Αποστόλου Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ
Βαγγέλης Αποστόλου Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στην αναφορά που κατέθεσα (1014/10-10-2013) για το παραπάνω θέμα ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος αναφέρει:

1) «Για τις προκληθείσες ζημιές από φυτοπαθολογικές προσβολές και από ιώσεις, όπως είναι αυτές της τοματοκαλλιέργειας δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Επιπλέον δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, γιατί δεν οφείλονται σε θεομηνίες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες κι ούτε έχουν πάρει επιδημικό χαρακτήρα.»

Το σίγουρο είναι ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δεν ασχολήθηκαν με το ζήτημα σοβαρά και η τεκμηρίωσή τους στερείται αντικειμενικότητας, πόσο μάλλον όταν σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση.

2) «Όσον αφορά στις ζημιές από ακαρπία-κακή καρπόδεση στις ελαιοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ευβοίας, συμπεριλαμβανομένου και του ανωτέρου Δήμου, σημειώνεται ότι οι εν λόγω ζημιές δύνανται να ενταχθούν σε Πρόγραμμα ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων). Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛ.ΓΑ, παρακολουθεί την εξέλιξη των ελαιοκαλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή, έως και την περίοδο συγκομιδής των εν λόγω καλλιεργειών, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική εικόνα και το μέγεθος των ζημιών.

Όσον αφορά στο χρόνο υποβολής των Προγραμμάτων ΚΟΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τα ετήσια Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους.»

Για το πρόβλημα της ελαιοκαρπίας έχουν γίνει από την πλευρά μου κι άλλες παρεμβάσεις. Πιστεύω ότι παράλληλα με τις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν από τους εκπροσώπους του αγροτικού χώρου και των τοπικών κοινωνιών θα καταστεί δυνατή η κάλυψη ενός μέρους από το απωλεσθέν εισόδημα της συγκεκριμένης καλλιέργειας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας