Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επιστολή απέστειλε ο Σύλλογος των Απανταχού Παντειχιανών «Άγιος Γεώργιος» στο Eviaportal.gr, με την οποία ξεκαθαρίζει τη θέση του, αναφορικά με την απόφαση του Δήμου Χαλκιδέων να γίνει για πρώτη φορά η κατάθεση στεφάνων την 28η Οκτωβρίου, στο μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων αντί για το Ηρώο-Μνημείο των Πεσόντων που γινόταν όλα τα χρόνια.
Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων
Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων

Στην ίδια επιστολή ξεκαθαρίζουν ακόμα ότι και το μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων, είναι μνημείο για τους πεσόντες αφού φέρει το χαρακτηρισμό Ηρώον, επομένως δεν συντρέχει λόγος προσβολής των πεσόντων.

Η επιστολή τους είναι η ακόλουθη:

Κ. Διευθυντά,

Με αφορμή την ανάρτηση στην Ιστοσελίδα σας, κειμένου σχετικό με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 2013 στο Καλοχώρι-Παντείχι, θέλουμε να σας διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Πράγματι, για πρώτη φορά ιστορικά, η παρέλαση, κατάθεση στεφάνων, ομιλίες και ποιήματα των μαθητών, έγιναν στο ΗΡΩΟΝ που βρίσκεται στην πλατεία «Χρήστου Κώττη», του χωριού μας.

Από την φωτογραφία (φωτοτυπία) που σας στέλνουμε, θα διαπιστώσετε πως και αυτό είναι ΗΡΩΟΝ, αφού η σχετική λέξη αναγράφεται στην κορυφή του και από όλα τα λεξικά ερμηνεύεται ως:

  • Κενοτάφιο πεσόντων για την Πατρίδα
  • Ιερό αφιέρωμα σε ΗΡΩΑ-ΗΡΩΕΣ
  • Μνημείο πεσόντων στους πολέμους του Έθνους μας

Είναι απαγορευτικό, άραγε, που εμείς επιλέξαμε συμπληρωματικά να αναγράψουμε:
«Μνήμη Αλησμόνητων Πατρίδων» αφού αυτό δεν αλλάζει , δεν επηρεάζει και δεν αλλοιώνει σε τίποτα την ουσία;

Στο ότι εμείς  εκεί έχουμε νοερά εναποθέσει όχι μόνο τους τρεις συγκεκριμένους Ήρωες νεκρούς μας (δύο εκ οποίων ήταν ξεριζωμένοι Παντειχιανοί) αλλά ΟΛΟΥΣ τους πεσόντες, σε ΟΛΟΥΣ τους πολέμους για την «Ελευθερία του Έθνους μας» και επιπρόσθετα έχουμε εναποθέσει και τη ΜΝΗΜΗ, αυτών  που πάθαμε, αυτών που χάσαμε και αυτών που αναγκαστήκαμε, βιαίως και παρά τη θέλησή μας να εγκαταλείψουμε και την οποία (ΜΝΗΝΗ) επιθυμούμε και πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή!

Συμπληρωματικά σας κάνουμε γνωστό ότι, από έρευνα που πραγματοποιούμε, βρέθηκαν ακόμη τρεις συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του 1940, πεσόντες «υπέρ Πατρίδος», τα ονόματα των οποίων θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κατάλογο των πεσόντων του Δημοτικού μας Διαμερίσματος.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι, ο εκκλησιασμός και η Δοξολογία των μαθητών του Δημοτικού μας Σχολείου, κατά τον εορτασμό των Εθνικών μας Επετείων, διευθετήθηκε με παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, προ 25ετίας περίπου, καθιερώνοντάς τον, για λόγους ισοτιμίας,  εναλλάξ, κατ’έτος και στις δύο ενορίες.

Το ίδιο επιδιώξαμε και διεκδικήσαμε, επί μία δεκαετία,  νηφάλια και χωρίς φωνές, για τον εορτασμό και την κατάθεση στεφάνων στις Εθνικές μας Επετείους. Έγινε για πρώτη φορά φέτος, όχι όμως και ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, αφού πιστεύουμε ότι η ΕΝΩΤΙΚΗ αυτή κίνηση, μπορεί και πρέπει να συνεχισθεί. Προς τούτο, συνηγορεί η σύνθετη ονομασία του Δημοτικού μας Διαμερίσματος, η ύπαρξη δύο εκκλησιών, δύο ενοριών, δύο συνεταιρισμών και δύο συλλόγων με τις αντίστοιχες ονομασίες Καλοχωρίου ή Παντειχίου.

Όσον αφορά τους «Ανώνυμους Κονδυλοφόρους», που πλημμυρίζουν και φορτώνουν το διαδίκτυο με διχαστικές καταχωρίσεις, κρύβοντας πίσω από την γενικότητα «Κάτοικοι Καλοχωρίου-Παντειχίου» την ανωνυμία τους και τους πραγματικούς λόγους της αντίδρασής τους, δεν τους λαμβάνουμε υπόψη μας, αφού πρώτοι αυτοί δεν υπολογίζουν εμάς και τα δικαιώματά μας, προσπαθώντας να επιβάλουν, με άκομψο τρόπο, λανθασμένες ερμηνείες και πράξεις.

Με ηρεμία και δικαίως, διεκδικήσαμε να μας δοθεί η δυνατότητα ο εορτασμός σε μίας εκ των δύο Εθνικών μας Εορτών (οποιασδήποτε) να γίνεται στην πλατεία «Χρήστου Κώττη» του χωριού μας.

Εμείς θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε πάντοτε, ότι είναι σωστό και δίκαια μας ανήκει και δεν πιστέψαμε ποτέ, ούτε πιστεύουμε και τώρα στην θεωρία: «Τα δικά μας, δικά μας και τα ξένα δικά μας».

Ευχαριστούμε

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Γ. Κατσαρόλης       

Ο Γεν.Γραμματέας

Ευρ.Ψωμαδέλης
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας