Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αξιόλογη, αν και με μικρή συμμετοχή του κόσμου, ήταν η εκδήλωση για τη δημοκρατία, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ύστερα από πρωτοβουλία 18 πολιτών της Χαλκίδας.
Μικρή η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Χαλκίδας
Μικρή η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Χαλκίδας

Στην εκδήλωση που είχε ως βασικό θέμα: "Η Δημοκρατική Χαλκίδα απαντά ενωμένη στο φασισμό, τη ξενοφοβία, το ρατσισμό και το ναζισμό και καταδικάζει τη βία από οπουδήποτε και αν προέρχεται", προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με σπάνια ντοκουμέντα από την Κατοχή, ενώ το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν οι κ.κ. Συμεών Κεδίκογλου, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Δημήτρης Αναγνώστου, Χρήστος Θεοδουλίδης καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου.

Από την εκδήλωση απουσίαζαν λόγω υποχρεώσεων οι κ.κ. Σίμος Κεδίκογλου, Κλέαρχος Περγαντάς, Αθανάσιος Μπουραντάς και Αθανάσιος Ζεμπίλης καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης Παύλος, λόγω έκτακτης αναχώρησης του για τη Θεσσαλονική. Τέλος, από την εκδήλωση απουσίαζαν και ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου και ο κ. Κώσταντίνος Μαρκόπουλος, λόγω συμμετοχής τους σε συνεδρίαση που διεξάγοταν εκείνη την ώρα στη Βουλή.

Όσοι εκ των ομιλητών πήραν το λόγο δήλωσαν την αντίθεση τους απέναντι στα φασιστικά καθεστώτα και στις πολιτικές που τα παράγουν, ενώ τάχθηκαν ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται.

Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Κώστας Χαϊνάς, ο οποίος στη σύντομη αναφορά του ανέφερε μεταξύ των άλλων: " Οι 18 πολίτες που υπογράψαμε τη διακήρυξη συμφωνήσαμε σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Το κίνητρο μας ήταν ότι σαν ενεργοί πολίτες της Χαλκίδας, πρέπει να απαντήσουμε στο φαινόμενο της βίας, γιατί αν η δημοκρατία δεν προλάβει, η βία θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτός ο στόχος ένωσε τους 18 πολίτες της Χαλκίδας, ανεξαρτήτως πολιτικών περιχαρακώσεων. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο αντιμέτωπισης τέτοιων φαινομένων με ενωτικό πνεύμα και αγωνιστική διάθεση, με στόχο την ανάδειξη της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση του φασισμού και του ναζισμού. Δεν μας ενδιαφέρει που μπορεί να ανήκει ο καθένας, αφού χρειάζεται συμπόρευση όταν η πατρίδα κινδυνεύει. Θέλουμε το σημερινό μήνυμα ενότητας της δημοκρατικής Χαλκίδας να εξαπλωθεί παντού, ακόμα και στα σχολεία, ενώ μέσα από το διάλογο θα βρούμε κοινά σημεία και θα συμπορευθούμε".

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Συμεών Κεδίκογλου, Υφυπουργός Παιδείας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τη σημαντικότητα της σωστής εκπαίδευσης των παιδιών απέναντι στο φασισμό, το ναζισμό και τα παράγωγα του λέγοντας: "Πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και πόσο πρέπει να βοηθήσουμε και να εμφυτεύσουμε τις δημοκρατικές ιδέες στα παιδιά μας από την τρυφερή τους ηλικία. Έχουμε προχωρήσει σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων εντός και εκτός σχολείου. Εισαγάμε το μάθημα της πολιτικής παιδείας στο Λύκειο, στόχος του οποίου είναι η δημοκρατική διαπαιδαγώγηση και το δημοκρατικό ήθος. Ακόμα έχουμε συγκροτήσει ομάδα δράσης μέσα στο σχολείο, η οποία θα προωθήσει αντιρατσιστικά μηνύματα μέσα στο σχολείο, μέσα στο διαδίκτυο, μέσα στις παρέες, σε κάθε τόπο συνάντησης. Είναι πολύ σημαντική η σημερινή πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Χαλκίδας. Έχει πολύ σημασία να συσπειρωθεί το συνταγματικό τόξο κατά οποιαδήποτες μορφής βίας. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών ενάντια στη βία δεν είναι μόνο υπόθεση των σχολείων. Είναι υπόθεση της οικογένειας, των πολιτιστικών φορέων, της πολιτικής ηγεσίας και των πολιτικών κομμάτων".

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Αναγνώστου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, ο οποίος αφού συνεχάρη την πρωτοβουλία των πολιτών της Δημοκρατικής Χαλκίδας τόνισε τις συνεχείς προσπάθειες του Δήμου Χαλκιδέων απέναντι σε φασιστικά και ρατσιστικά φαινόμενα λέγοντας: "Από την πλευρά του δήμου μας και ύστερα από εντολή του Δημάρχου Χαλκίδας, αρνηθηκαμε να δώσουμε στο υπουργείο εξωτερικών τα ονόματα των αλλοδαπών μαθητών, τηρώντας τις αρχές των μη διακρίσεων, που ζητήθηκαν από βουλευτές γνωστού κόμματος Αρνηθήκαμε ακόμα να αναμειχθούν οι βουλευτές της Χ.Α., παρότι μας το ζήτησαν, να αναμιχθούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και εμποροπανηγύρεις. Ο Δήμος μας, θα συμπαρίσταται και θα συναγωνίζεται με όποιο φορέα ή άτομο εναντιώνεται σε τέτοια φαινόμενα".

Το λόγο έλαβαν και άλλοι εκπρόσωποι πολίτικών φορέων όπως ο κ. Χαράλαμπος Καραβάς, Πρόεδρος της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Ευβοίας, ο κ. Αλέξανδρος Παύλοβιτς, Γενικός Γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ.α., καθώς και ο Κώστας Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ στα πλαίσια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν δύο δημοσιευμένα κείμενα του Μητροπολίτη Παύλου, με κύριο σημείο αναφοράς την καταδίκη του κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Τέλος το λόγο πήρε ο γιος του Μαρδοχαίου Φρίζη, κ. Ιάκωβος Φρίζης, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε τον αγώνα του συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φρίζη απέναντι στους κατακτητές, καθώς και τη σημαίνει πραγματικά ο φασισμός λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο Φρίζης ήταν ένας καθαρός και αδιάλλακτος αντιφασίστας. Το είχε ξεκαθαρίσει πριν την έναρξη του πολέμου. Ένας είναι ο φασισμός οποιοδήποτε χρώμα και αν φέρει. Δεν έχει διακρίσεις. Στόχος του είναι ο εξανδραποδισμός του ανθρώπου και αυτόν τον εξανδραποδισμό καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε ανεξάρτητα σε ποιο μετερίζι βρισκόμαστε. Σήμερα μετά από 68 χρόνια από την ολοκληρωτική ήττα του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη μιλάμε για “δημοκρατική” αναβίωση του φασισμού. Να έχουμε εθνικισμό, δηλαδή πατριωτισμό, όχι έναν εθνικισμό που να πολεμάει τις ιδέες τις συμφιλίωσης των λαών. Όχι έναν εθνικισμό με μισσαλοδοξίες και αντισημιτικές τάσεις που σήμερα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη".

Έκλεισε την ομιλία του παροτρύνοντας τα νιάτα της Ελλάδας να εναντιωθούν σε τέτοια καθεστώτα λέγοντας χαρακτηριστικά: "Παρότρυνση προς τα ελληνικά νιάτα. Να ενημερωθούν πριν γίνουν τα επόμενα θύματα του ναζισμού που σκοτώνει κάθε ιδανικό, κάθε ανθρώπινη αξία και ευαισθησία και που διαλύει τελειωτικά τη ψυχή του ανθρώπου. Χωρίς τα ελληνικά νιάτα δύσκολα θα έρθει το ξερίζωμα των φασιστικών και ναζιστικών ιδεολογιών που έχουν ως μοναδικό τους κίνητρο τη βία". Τέλος και αναφορικά με τους πολίτες της Χαλκίδας δήλωσε ότι: "Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η πατρίδα δεν χρειάζεται να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Ούτε έξω από τη Βουλή ούτε μέσα στη Βουλή. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά απέναντι στο νέο κατακτητή που ήταν και παλιός μας. Οι πολίτες της Δημοκρατικής Χαλκίδας θα αντισταθούν με σθένος σε κάθε μορφή ρατσισμού και βίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται".

Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε μουσική εκδήλωση με επιλεγμένα τραγούδια κορυφαίων συνθετών από μουσικό σύνολο του ΔΟΑΠΠΕΧ του Δήμου Χαλκιδέων, υπό τον μαέστρο Πέτρο Πρόκο.

Τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας σχετίζονται με την συνέχιση της ενημέρωσης των πολιτών για τα θέματα του ναζισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της βίας και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Η πρωτοβουλία είναι ανοικτή στον κάθε δημοκράτη πολίτη και μπορεί να στείλει το e-mail του στην διεύθυνση [email protected] για να έχει την ενημέρωση της πρωτοβουλίας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
Σοφία (15/11/2013 4:14:21 πμ)
Συγνώμη αλλά η πρώτη φωτογραφία σας δείχνει πάρα πολύ κόσμο. Πως συνάδει αυτή η φωτογραφία σας με την εκτίμησή σας για μικρή συμμετοχή του κόσμου ?
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας