Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με ενιαιοποιημένους κοινόχρηστους χώρους που αναβαθμίζουν αισθητικά, αναζωογονούν την εμπορικότητα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης, συνεχίζεται η ανάπλαση των ανοικτών δημόσιων χώρων στο κέντρο της Χαλκίδας.
Αθανάσιος Ζεμπίλης
Αθανάσιος Ζεμπίλης

Η ανάπλαση των ανοικτών δημοσίων χώρων στο κέντρο της Χαλκίδας, η αναβάθμισή τους και η μετατροπή τους σε κοινόχρηστους, συνεχίζεται σε εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού πολεοδομίας και βιώσιμων μεταφορών του Δήμου Χαλκιδέων.

Τις τελευταίες ημέρες:

  • Συμβασιοποιήθηκε το έργο πεζοδρόμησης του υπολοίπου τμήματος της οδού Αβάντων, συν των οδών Χαλκιδικής, Σαλονικιού και Φίλωνος, από Σαλονικιού έως Αντωνίου.
  • Εντάχθηκε οριστικά στο ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ) το έργο ενιαιοποίησης και κλιματικής αναβάθμισης του χώρου του πρώην παρκινγκ στη συμβολή Κριεζώτου και Καραμουρτζούνη, των περιμετρικών οδών του Δικαστικού Μεγάρου α) Συγγρού, β) Κριεζώτου, από τη Συγγρού έως τη Φαρμακίδου γ) Καραμουρτζούνη (με τον υφιστάμενο πεζόδρομο) από τη Βενιζέλου έως την Ερμού, της οδού Αβάντων, από την αρχή της έως την Ερμού και της οδού Φαρμακίδου, από το Δημαρχείο έως την Κριεζώτου.
  • Ανακηρύχθηκε ανάδοχος και βρίσκεται στο στάδιο της συμβασιοποίησης το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και φωτιστικής ανάδειξης του Δικαστικού Μεγάρου.

Τα συγκεκριμένα έργα, σε συνδυασμό με το υλοποιηθέν εκτεταμένο ενιαίο δίκτυο πεζοδρόμων σε Ερμού, Κριεζώτου, Κάτω Πύλης, Καρύδα, Παπαδημητρίου και στο αρχικό τμήμα της Αβάντων, τοποθετούνται στην «καρδιά» του κέντρου της πόλης και καταγράφονται ως πλήρως αλληλένδετες συνέργειες.

Συναποτελούν τον κεντρικότερο ενιαιοποιημένο υπαίθριο δημόσιο χώρο στην παλαιότερη πολεοδομικά περιοχή της πόλης, γειτνιάζουν με τον κεντρικό οδικό άξονα της Βενιζέλου (με εισόδους από Καραμουρτζούνη και Συγγρού) και συνδέουν το εμπορικό κέντρο με το παραλιακό μέτωπο (μέσω των πεζοδρόμων Ερμού, Κριεζώτου και Καραολή-Δημητρίου).

Συνιστούν παρεμβάσεις που αποδίδουν κοινόχρηστο χώρο στους πολίτες (σε βάρος της επικυριαρχίας των αυτοκινήτων) και λειτουργούν ως τόποι περιπάτου, δραστηριοτήτων και αναψυχής.

Αναβαθμίζουν κλιματικά τον γύρω πυκνοδομημένο ιστό, συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αναζωογονούν την εμπορικότητα του κέντρου της πόλης.

Εντάσσουν δε τη Χαλκίδα στον χάρτη των υπολοίπων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας που ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ενός «πράσινου» σχεδιασμού.

Είναι αντιληπτό ότι οι πολίτες που έχουν ήδη αποτιμήσει θετικά το παραγόμενο αποτέλεσμα των έως τώρα πεζοδρομήσεων, αποτελούν συμμάχους της προσπάθειας για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Όπως και η πλειοψηφία των εμπόρων και των επαγγελματιών του εμπορικού κέντρου, οι οποίοι κατανοούν τη δυνατότητά που τους προσφέρεται για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι η ανάπλαση των δημοσίων χώρων, η αισθητική και βιοκλιματική αναβάθμισή τους και η μετατροπή τους σε κοινόχρηστους, απαιτεί ενίσχυση του υφιστάμενου πράσινου. Και είναι απαραίτητο έμποροι και επαγγελματίες να σέβονται το πράσινο και να μην επανεμφανιστούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως το να καταστρέφονται ζαρντινιέρες ή ακόμη, να ξεραίνονται κατά σύστημα και επί σκοπώ δένδρα, με τη δικαιολογία ότι «να, κρύβουν τη βιτρίνα του μαγαζιού»…

Τέλος, είναι προφανές πως οι εργασίες υλοποίησης των τριών αυτών έργων κατά την εξέλιξή τους, θα δημιουργήσουν δυσχέρειες. Η Δημοτική Αρχή ζητά την κατανόηση των πολιτών αφού οι δυσχέρειες θα είναι πρόσκαιρες αλλά οι ωφέλειες από τα έργα θα είναι λειτουργικές για πολλά πολλά χρόνια.




Δημοφιλή σήμερα

Ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος Νοεμβρίου 2016 και στα καταστήματα της Χαλκίδας

Ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος Νοεμβρίου 2016 και στα καταστήματα της Χαλκίδας

24/10/2016
Ξεκινά επίσημα την Τρίτη 1η Νοεμβρίου η έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου με τελευταία ημέ...
Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης-ΑΕΚ 55-81

Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης-ΑΕΚ 55-81

22/10/2016
Με 26 πόντους έχασε από την ΑΕΚ ο Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο Κλειστό της Κανήθου «Τάσος Καμπούρης» στη Χαλκίδα....
Ευβοϊκές επιχειρήσεις και Ευβοϊκά προϊόντα προβλήθηκαν στην Έκθεση SIAL στο Παρίσι

Ευβοϊκές επιχειρήσεις και Ευβοϊκά προϊόντα προβλήθηκαν στην Έκθεση SIAL στο Παρίσι

24/10/2016
Το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών προσέλκυσαν τα Ευβοϊκά προϊόντα που προβλήθηκαν στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
Vardin club στη Χαλκίδα

Αρχή της σελίδας