Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, δημοπρατείται στον επόμενο μήνα, η βιοκλιματική αναβάθμιση του ενιαιοποιημένου κοινόχρηστου χώρου στην «καρδιά» της πόλης της Χαλκίδας.
Δήμος Χαλκιδέων
Δήμος Χαλκιδέων

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε το τεχνικό δελτίο του έργου «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοικτών Χώρων Δήμου Χαλκιδέων», που με την υπ’ αριθμ. 723 ΕΦΔ ΚΑΠΕ ΕΠΠΕΡΑΑ / 05-11-13 απόφαση εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «Προστασίας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικών Μεταφορών – Αντιμετώπισης Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).  

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η παρέμβαση συγκεκριμένα αφορά στη «βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής του κέντρου της πόλης που περιλαμβάνει: τον χώρο του πρώην παρκινγκ στη συμβολή Κριεζώτου και Καραμουρτζούνη (Ο.Τ. 98), τις περιμετρικές οδούς του Δικαστικού Μεγάρου α) Συγγρού β) Κριεζώτου, από τη Συγγρού έως τη Φαρμακίδου γ) Καραμουρτζούνη (με τον υφιστάμενο πεζόδρομο) από τη Βενιζέλου έως την Ερμού, την οδό Αβάντων, από την αρχή της έως την Ερμού και την οδό Φαρμακίδου, από το Δημαρχείο έως την Κριεζώτου.

Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται στο 1.279.326,75 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και  συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ταμείο Συνοχής.

Οι διαδικασίες για το ξεκίνημα των εργασιών θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2013, ώστε το έργο να παραδοθεί μέχρι το 2015.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Βάσει της μελέτης, θα υπάρξουν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Δημιουργία αστικής πλατείας 1.544 τ.μ. στο χώρο του πρώην πάρκινγκ.

Με επίστρωση από γρανιτόλιθους και πλάκες τυφλών, στέγαστρο με πέργκολα και ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό στοιχείο, δύο συντριβάνια, χωμάτινο δάπεδο με φύτευση και ηλεκτροφωτισμό.

  • Αύξηση των πεζοδρομίων του Δικαστικού Μεγάρου στις οδούς Συγγρού και Κριεζώτου

Με επίστρωση από πλάκες γρανίτη και πλάκες τυφλών, φύτευση και ηλεκτροφωτισμό.

  • Διαμόρφωση των υπολοίπων τμημάτων των οδών Συγγρού και Κριεζώτου

Με επίστρωση πεζοδρομίου από πλάκες γρανίτη και πλάκες τυφλών, επίστρωση του δρόμου από ψυχρούς κυβόλιθους, φύτευση και ηλεκτροφωτισμό.

  • Διαμόρφωση των υπολοίπων τμημάτων της οδού Καραμουρτζούνη  και του υφιστάμενου πεζοδρόμου της

Με επίστρωση πεζοδρομίου από πλάκες γρανίτη και πλάκες τυφλών, επίστρωση του δρόμου από ψυχρούς κυβόλιθους, τοποθέτηση παγκακίων, φύτευση και ηλεκτροφωτισμό.

  • Διαμόρφωση του τμημάτος της οδού Φαρμακίδου

Με επίστρωση του δρόμου από ψυχρή άσφαλτο σε μήκος 63,8 μ., επίστρωση διαβάσεων από ψυχρούς κυβόλιθους και γρανιτόλιθους, επίστρωση πεζοδρομίων από γρανιτόλιθους και πλάκες τυφλών, φύτευση και ηλεκτροφωτισμό.

Σε όλες τις κατασκευές έχει προβλεφθεί εύκολη και ασφαλής προσβασιμότητα για ΑμεΑ, ηλικιωμένους και παιδιά.

Πρόκειται για στοχευμένη παρέμβαση κατασκευών επιστρώσεων δαπέδου με ψυχρά υλικά υψηλής ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία και υψηλού συντελεστή εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας, στεγάστρων σκίασης, με ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στοιχείων, υδάτινων διαμορφώσεων και ενίσχυσης του υφιστάμενου πρασίνου, με εκτενείς υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις.

Κατασκευές που δρουν ανασταλτικά στην αύξηση της θερμοκρασίας και συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής. Λειτουργώντας ως «καταφύγιο δροσιάς» για περιοίκους και επισκέπτες, χρήστες ομάδων ευπαθούς πληθυσμού στις θερμότερες ημέρες του καλοκαιριού.

Κατασκευές που δρουν ανασταλτικά στην αύξηση της θερμότητας η οποία ανακλάται και μεταφέρεται μέσω των θερμών αέριων μαζών στα όμορα κτήρια το καλοκαίρι και εμποδίζει στους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους της περιοχής να επηρεάζουν σημαντικά τα δομικά κελύφη τους τον χειμώνα, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος της υψηλής πυκνότητας δομημένης γύρω περιοχής και μειώνοντας την ανάγκη ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων της.

Κατασκευές που αξιοποιούν τις φυσικές παραμέτρους, εξοικειώνουν με τα περιβαλλοντικά φιλικά υλικά και μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση για τον φωτισμό

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ

Το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης στην επιλεγείσα περιοχή απαντά στην αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης και λειτουργικής παρέμβασης αστικής ανάπλασης στον ανοικτό δημόσιο χώρο του πυκνοδομημένου και βιοκλιματικά επιβαρυμένου ιστού του κέντρου της Χαλκίδας.

Κατά την υπογραφή του τεχνικού δελτίου του έργου, μαζί με αυτά άλλων 5 αντίστοιχων έργων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε:

«Τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά και σημαντικά, καθώς βελτιώνουν αισθητά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής περιοίκων και επισκεπτών. Από τις υλοποιούμενες βιοκλιματικές αναβαθμίσεις αναμένεται ανάσχεση της κλιματικής μεταβολής και βελτίωση του μικροκλίματος του πυκνοδομημένου αστικού ιστού των γύρω περιοχών, μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο, αύξηση των χώρων πρασίνου, μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Με τη δημιουργία αυτών των προτύπων βιοκλιματικά αναβαθμισμένων ανοιχτών δημόσιων χώρων, οι περιοχές αυτές θα καταστούν προνομιούχες και ελκυστικές, ενισχύοντας την εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα στους περιμετρικούς δρόμους, παρέχοντας ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»   

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η επιλεγείσα περιοχή έχει συνολική έκταση 5.717,53 τ.μ..

Αποτελεί την «καρδιά» του κέντρου της πόλης. Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον εφαρμοζόμενο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπλασης και ανάδειξης των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων που διαχειρίζεται ο Δήμος Χαλκιδέων.

Πρόκειται για τον κεντρικότερο υπαίθριο δημόσιο χώρο στην παλαιότερη πολεοδομικά περιοχή της πόλης, που

α) γειτνιάζει τόσο με το ενιαίο δίκτυο πεζοδρόμων του εμπορικού κέντρου όσο και με τον κεντρικό οδικό άξονα της Βενιζέλου,

β) χωροθετείται δίπλα ακριβώς από 4 διατηρητέα κτήρια, το Δικαστικό Μέγαρο, το Δημαρχιακό Μέγαρο, το κτήριο που στέγαζε την Εμπορική Τράπεζα και το κτήριο που στεγάζει την Τράπεζα Πειραιώς,

γ) και αποτελεί το συνδετικό κοινόχρηστο χώρο τόσο των υπερτοπικών λειτουργιών με το εσωτερικό δίκτυο υπαιθρίων χώρων της πόλης όσο του εμπορικού και ιστορικού κέντρου με το παραλιακό μέτωπό της.
Δημοφιλή σήμερα

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

16/2/2019
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας