Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος αντέδρασε άμεσα στην πρόταση των εμπορικών συλλόγων Ευβοίας αλλά και της ΕΣΕΕ δια του Προέδρου της Β. Κροκίδη, σχετικά με τη διευθέτηση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Ο βουλευτής κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπ. Εργασίας κο Ι. Βρούτση και τον καλεί στη Βουλή να πάρει θέση σχετικά με την κεφαλαιοποίηση των οφειλών του εμπορικού κόσμου προς τον ΟΑΕΕ, τον άμεσο μηδενισμό των οφειλών και την επανεκκίνηση σε μηδενική βάση. Ο βουλευτής ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ. Κορκίδη, κ. Γεωργάτο και την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Αγιοστρατίτη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,
κ. Ιωάννη Βρούτση

ΘΕΜΑ: «Κεφαλαιοποίηση οφειλών εμπόρων προς ΟΑΕΕ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η επίσημη πρόταση της ΕΣΕΕ αλλά και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας, η οποία σε ρεαλιστική βάση θέτει το πλαίσιο για την εξυγίανση του ΟΑΕΕ και την βιώσιμη λειτουργία των μικρομεσαίων εμπόρων της χώρας. Με δεδομένα, την, λόγω οικονομικής κρίσης, αδυναμία των εμπόρων – ασφαλισμένων να καταβάλουν τις εισφορές τους και την παρουσία έντονων προβλημάτων ρευστότητας των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι Ομοσπονδίες Εμπόρων προτείνουν, κοινωνικά υπεύθυνα, τους άξονες που θα δώσουν νομοθετική λύση στην συνεχώς διογκούμενη σώρευση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονα στην προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΑΕΕ.

Ενδεικτικά σημειώνουμε πως ο ΟΑΕΕ έχει μόνο ± 50% εισπραξιμότητα ασφαλίστρων και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών φτάνει μόλις το 7% του συνόλου.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι:

1) Πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο.

2) Προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης.

3) Διαρκής Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.

4) Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης.

5) Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός,

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να υιοθετήσει την προαναφερθείσα πρόταση ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί στον ΟΑΕΕ και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στον εμπορικό κόσμο να παραμείνει ασφαλιστικά ενήμερος και συνεπής στις υποχρεώσεις του; Θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση ή ερμηνεία του παρόντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε να ενεργοποιηθεί η κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους οφειλέτες και στις οικογένειες τους;

2. Αν δεν συμφωνείται με την πρόταση της ΕΣΕΕ, ποια πρόταση που θα είναι, όπως η παρούσα, επωφελής και για τις δύο πλευρές, σχεδιάζει να καταθέσει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου; Να δοθεί στην βουλή το πλαίσιο λύσεων και προτάσεων της κυβέρνησης προς επίλυση του εν λόγω ζητήματος και πάντα λαμβάνοντας υπόψη πως τα χρονικά περιθώρια αντιμετώπισης του είναι στενά.

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας