Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, ένα ακόμα θέμα εκτός ημερησίας διάταξης που συζητήθηκε ήταν και το θέμα της Δημοτικής Αγοράς.
Δημοτική Αγορά Χαλκίδας
Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Με απόφαση του 5ου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, αποχαρακτηρίστηκε από διατηρητέο μνημείο.

Αν και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης ζήτησε την εκτενέστερη μελέτη του θέματος σε επόμενο συμβούλιο, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να μην παγώσει το θέμα.

Παίρνοντας λοιπόν το λόγο ο κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, δήλωσε αρχικά: "Με την απόφαση του 970/2013 το 5ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας ακύρωσε για τυπικούς λόγους την υπ. 806/2006 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, με την οποία χαρακτηρίζει ως μνημείο το συγκρότημα της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας. Παρέπεμψε στη διοίκηση την απόφαση για νέα νόμιμη κρίση. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος παρακολουθούσα προσωπικά και ως νομικός την υπόθεση. Οι ενέργειες της δημοτικής αρχής ήταν συμβαλλόμενες με το κοινό καλό της πόλης. Οι πάντες θα πρέπει να διατυπώσουν άποψη(πολίτες, φορείς), χωρίς σκοπιμότητες".

Με το τέλος της πρώτης τοποθέτησης του, το λόγο έλαβε ο κ. Χρήστος Παγώνης, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Χαλκιδέων, ο οποίος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: "Είναι ζήτημα που απασχολεί όλους μας. Υπάρχει μια απόφαση που ακυρώνει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων. Αυτή η αθλιότητα πρέπει να εξαφανιστεί. Όσο αυτό το πράγμα το καθυστερούμε και με τρόπους προσπαθούμε να βρούμε χρόνο ώστε να έρθει με διάφορες πιέσεις και συμφέροντα ώστε να θεωρηθεί ότι είναι πάλι διατηρητέο κτίριο και να μείνει άλλα 15-20 χρόνια για να μας ντροπιάζει όλους. Πρέπει με ταχύτατα βήματα ο δήμος να πει την άποψη του και γρήγορα να ξεκινήσει να καθαρίσει το χώρο από εκεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Όχι μόνο κουβέντες. Να γίνει δημοψήφισμα για το τι θέλει ο κόσμος, τι θέλουν οι πολίτες αυτής της πόλης, ο εμπορικός κόσμος της. Όσο κ. Δήμαρχε λέτε θα το συζητήσουμε θα γίνει κάτι άλλο και το θέμα θα παγώσει και θα μείνει εκεί. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας".

Στη συνέχεια ο κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, παίρνοντας ξανά το λόγο, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα της Δημοτικής Αγοράς, λέγοντας: "Το 1990 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων μνημείων κρίνει την αγορά ως μη διατηρητέα. Μέχρι το 2002 κρίνανε ένα μνημείο από την άποψη της αρχιτεκτονικής του. Ακολούθως το 2006 το Συμβούλιο λαμβάνει την απόφαση με αυτό το σκεπτικό. Ότι διδάσκει, ότι έχει ιστορία και όχι την αρχιτεκτονική. Προχωρήσαμε σε έξωση των καταστηματαρχών, με πόνο ψυχής. Σε πολλά σημεία η δημοτική αγορά έχει υποστεί βλάβες και είναι μη επιστρέψιμες. Δεν μπορεί να παραμένει αυτό το φαινόμενο στο κέντρο της Χαλκίδας. Οι συνεργάτες μου κατά το παρελθόν μου είχαν προτείνει πολλές λύσεις, οι οποίες ήταν λύσεις όχι εξωραϊσμού αλλά λύσεις του τύπου “να σπρώξουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί", δηλαδή να έχουμε το χώρο αυτό και να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε, έτσι ώστε να μην υφιστάμεθα πολιτικό κόστος. Δεν ενστερνίστηκα αυτήν την άποψη ποτέ.  Ως Δημοτική αρχή δώσαμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τα μνημεία της πόλης και σύντομα θα αποκατασταθεί και η οδός Παίδων. Η Δημοτική αγορά δεν έχει κριθεί ποτέ ως μνημείο, τουλάχιστον από αρχιτεκτονικής πλευράς. Έχει κριθεί ως μνημείο λόγω ιστορικότητας και συλλογικότητας. Να επανεξεταστεί το ζήτημα από το σύνολο των φορέων χωρίς σκοπιμότητες στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Να κληθούν οι πάντες. Θεωρώ ότι για οποιονδήποτε διαβάσει τις εισηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, η αγορά δεν μπορεί να αποκατασταθεί ποτέ! Δεν θα υπάρξει αναλγητικότητα, αν δεν καθαρογραφεί η υπόθεση εγώ δεν έχω κάτι στα χέρια μου. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρξει αποκατάσταση της δημοτικής αγοράς. Να αποκλείσουμε ιδιωτικά συμφέροντα στην περιοχή, αντιπαροχές ή οτιδήποτε άλλο. Ο χώρος αυτός είναι δημόσιο αγαθό και έτσι πρέπει να διαφυλαχθεί. Μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος της αγοράς για την κατασκευή ενός θεάτρου. Οι κόκκινες γραμμές είναι ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν ιδιωτικά συμφέροντα και θα πρέπει να μη διαιωνιστεί το θέμα αυτό. Πρέπει να υπάρξει ομόνοια και ενότητα και να πάψει να υπάρχει ο λαικισμός, γιατί δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο".

Σε πρόταση που ακούστηκε για κατεδάφιση από την επόμενη κιόλας μέρα, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων αρκέστηκε να δηλώσει: "Δεν μπορώ να προχωρήσω σε κατεδάφιση αν δεν υπάρχει άδεια. Σε 5 λεπτά θα έχει έρθει η αστυνομία. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, θα πρέπει να καθιερώσουμε μια συνάντηση με κύριο θέμα τη Δημοτική Αγορά".

Η συζήτηση για την αγορά προκάλεσε αντιδράσεις, αφού ο κ. Βαγγέλης Σταματούκος, ήθελε να τοποθετηθεί, αλλά λόγω πίεσης χρόνου (σ.σ. είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις του κ. Χρήστου Παγώνη, του κ. Αθανασίου Ζεμπίλη) δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση με το θέμα της Δημοτικής Αγοράς και το θέμα δεν θα “παγώσει”, αφήνοντας τη μισογκρεμισμένη Δημοτική Αγορά, να αποτελεί ένα κακώς κείμενο για την πόλη της Χαλκίδας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[6]
Σάββας Κάμπαξης (20/11/2013 8:52:31 μμ)
Ποτέ μου δεν κατάλαβα ποιός ειναι ο λόγος που αυτη η Ποντικογεννητρα εχει χαρακτηρησθεί Μνημείο Εδω αποχαρακτήρησαν μεσα σε μια βραδιά την Παλιρροια,Ενα αρχιτεκτονικό αριστούργημα ,και γρεμισαν αυτη την ομορφια οσοι την θυμούντε και κρατούν τοσα χρονια αυτο το σαπιο και ακαλεσθητο κτίσμα ???Ντροπή σε ολους αυτούς που ειναι στην τοπική λεγομενη αυτοδιοίκηση(Δημαρχία ,Νομαρχια)και σε ολους τους δημοτικούς συμβούλους ,διότι ειναι σε παρα πολούς γνωστό πως καποια συμφεροντα εξυπηρετούσαν τοσα χρονια οι εν λογω Δημαρχοι ,Νομάρχες ,και σύμβουλοι.Επιτελους ας κατεδαφησουν αμεσως αυτη την πηγη ποντικών και ακαθαρησιών που λεγεται Δημοτική αγορα !ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΘΗΣΤΕΡΙΣΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ !!!
Tomtom (20/11/2013 9:02:38 μμ)
Ναι, γκρεμίστε την και κάνετε μια όμορφη πλατεία, σαν τη διπλανή Πλατεία Αγοράς. Γυφτοχαλκιδαίοι! Μόνο η τσέπη σας σάς ενδιαφέρει,και να χτίζετε εκτρώματα.Συνεχίζετε στο πνεύμα της κατεδάφισης των τειχών της πόλης σας.
Θοδωρής (21/11/2013 3:04:55 πμ)
Χάλια και ποντικογεννήτρα είναι γιατί εμείς το αφήσαμε να γίνει έτσι. Σε άλλα μέρη την δημοτική αγορά την έχουν στολίδι, και μάλιστα ακόμα και ως δημοτική αγορά να μην εξυπηρετούσε θα μπορούσε να μετατραπεί σε αγορά για παλιά ή παραδοσιακά αντικείμενα σε συνδυασμό με μαγαζιά για καφέ, μεζέδες ή και ποτό ώστε να έχει ζωή όλη την ημέρα και να αναβιώσει (με την σωστή μελέτη) κάτι από την παλιά Χαλκίδα που χάνεται κάθε ημέρα. Είχα ακούσει κάτι προτάσεις του δήμου και όσους ήθελαν να την κατεδαφίσουν για συνεδριακό κ.α. Τι να το κάνουμε? Άλλο ένα άσχημο, ογκώδες και ακαλαίσθητο κτίριο στο κέντρο της πόλης. Λες και δεν υπάρχουν κτίρια ανεκμετάλευτα στη Χαλκίδα (Αρέθουσα, Γεωργιάδη, Δημόκριτος)
Θοδωρής (21/11/2013 3:11:46 πμ)
Πολύ κακώς αν θα την γκρεμίσουν και όπως σωστά επισημαίνει ο Tomtom για να φτιάξουν κάτι σαν το υπερυψωμένο έκτρωμα πλατεία αγοράς που έχει κρύψει όλα τα μαγαζιά, απροσπέλαστο και χώρισε την περιοχή στα δύο έχοντας γεμίσει γύφτους και πρεζάκια. Μην καταστρέφουμε άλλο ότι απέμεινε από αυτή την κάποτε όμορφη πόλη. Η συνοικία Κάστρο χάνεται, τα τείχη χάθηκαν, το παλίρροια το ίδιο, η παλιά Νεάπολη ... όλα. Έχουμε τόσα αναξιοποίητα κτίρια και θέλουμε να φτιάξουμε και άλλα, αφού και λεφτά μας περισσεύουν και πανέμορφα κτίρια φτιάχνουμε.
Αρτεμις (25/11/2013 12:44:17 πμ)
Παιδάκια όλα για το χρήμα γίνονται και την εξουσία.... Αν είναι δυνατόν να εχει χαρακτηριστεί αυτή η βρωμιά της Χαλκίδας....διατηρητέο κτίριο,αλλά όλοι μας τα ίδια κάνουμε...μόλις δούμε χρήμα μας πέφτουν τα σάλια σαν τα λιγούρια.....Οι αμόρφωτοι πολίτες της κοινωνίας....Το 97 ήμουν στην Ολλανδία και οι εργάτες πέρναγαν με χρυσόσκονη τις πλατείες για να γυαλίζουν...για να καταλάβετε την διαφορά.... Φτιάχτηκε πεζόδρομος η Αβάντων και από πάνω περνάνε μηχανάκια να μας τσακίσουν καμια ώρα...και οι μπάτσοι αγρό αγοράζουν,α ρε σκατόγυφτοι που θέλετε και καλύτερους πολιτικούς...ΤΣΟΜΠΑΝΑΡΕΟΙ-ΓΥΦΤΟΙ. Ο Ζεμπίλης φαίνεται λίγο πιο καλός άνθρωπος(για να λέμε και τα καλά-όχι μόνον τα κακά.!)
Τόνια Μάκρα (25/11/2013 11:39:36 μμ)
άντε γκρeμίστε την την αγορά και μετά μοιράστε τις προμήθειες από το καινούργιο εμπορικό που θα στήσετε γιατί γι αυτό δεν έγινε η φασαρία ?γα τις μίζες από τα μπετά που θα πέσουνε η Χαλκίδα είναι μια απολίτιστη πόλη και οι άρχοντές της σχεδόν αναλφάβητοι ζουν στον Μεσαίωνα και υπερασπίζονται τα συμφέροντά της με όρους διαφθοράς και προσωπικού πλουτισμού και μόνον για να μην μιλήσουμε για τις κλίκες μηχανικών - εργολάβων και ποιός ξέρει ποιών άλλων ακόμα
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας