Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Χθες Τρίτη 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων. Στο Συμβούλιο τέθηκαν 52 θέματα ημερησίας διάταξης, τα οποία είτε ψηφίστηκαν ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία.
Δημοτικό Συμβούλιο
Δημοτικό Συμβούλιο

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, αν και εκτός ημερησίας διάταξης, ήταν και το θέμα της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη συνοικία της Κανήθου. Εδώ και καιρό οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τοποθετήσεις κεραιών τόσο σε εμπορικά καταστήματα όσο και κοντά σε σχολεία.

Το λόγο έλαβε αρχικά ο κ. Βαγγέλης Σταματούκος, ο οποίος διαμήνυσε ότι η υγεία των πολιτών της Χαλκίδας, δεν υπολογίζεται μπροστά στο κέρδος των εταιρειών, ενώ για την επανατοποθέτηση της κεραίας στο 21ο Δημοτικό δήλωσε: "Ετοιμάζεται να σηκωθεί η κεραία που είχαμε κατεβάσει τότε με τους κατοίκους, το Δήμαρχο Χαλκίδας Αθανάσιο Ζεμπίλη και τον Γιώργο Μαρίνο. Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και να παρέμβουμε και κυρίως να μελετήσουμε αν η υπηρεσία μας γνωρίζει αν πρέπει να τοποθετηθεί και αν δεν πρέπει, τότε να την κατεβάσουμε".

Έπειτα το λόγο πήρε η περιφερειακή σύμβουλος κ. Σοφία Ντούρου, η οποία μεταξύ των άλλων είπε: "Θεωρώ ότι επειδή το γνωρίζετε καλά το θέμα ότι η συμβολή του δήμου ήταν σημαντική όταν ήταν να τοποθετηθεί απέναντι από το σχολείο και πως κινητοποιήθηκαν τότε κάτοικοι και φορείς.Αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να μας βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος Η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει το θέμα όπως θα έπρεπε. Δεν πρέπει να δεχτούμε τα παιδιά μας να γίνουν πειραματόζωα. Όσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, τι κάνουμε; το αφήνουμε ή παίρνουμε μέτρα; Επειδή οι εταιρείες είναι επιχειρηματικοί όμιλοι , όπως η Cosmote, εμένα με ανησυχεί αν θα τηρήσει τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Να πάρει απόφαση ότι δεν θα ανέβει η κεραία που κατέβηκε και τρίτον η νομοθεσία δεν θα πρέπει να είναι τόσο χαλαρή".

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Φραντζής, αναφερόμενος στο θέμα τοποθέτησης κεραιών δήλωσε: "Υπάρχει η εκκρεμότητα του θέματος του Αι-Γιάννη. Παραβιάζεται η νομοθεσία είναι σίγουρο. Υπάρχουν πολλές κεραίες που είναι καλυμμένες. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε ο δήμος να είναι ενήμερος, αφού σίγουρα δεν τηρείται η νομοθεσία και πρέπει να πράξουμε τα δέοντα".

Τέλος το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο οποίος τόνισε ότι η μη επανατοποθέτηση κεραίας στο 21ο Δημοτικό Σχολείο είναι ζήτημα τιμής, ενώ διαμήνυσε ότι θα πρέπει τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες να προστατευτούν και όχι τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων δήλωσε: "Όπου είχε τοποθετηθεί κεραία υπήρξαν αντιδράσεις και είναι λογικό. Ποιες είναι οι ενέργειες μας; 1ον οι κεραίες είναι συμβατές με το παρών νομοθετικό πλαίσιο; Όσες φορές καταφύγαμε στα δικαστήρια, είτε για το 21ο είτε για τον Αι-Γιάννη, οι προσπάθειες μας έπεσαν στο κενό. Οι δικαστικές υπηρεσίες αποφάνθηκαν ότι οι κεραίες είναι συμβατές με τη νομοθεσία. Ορισμένες κεραίες πράγματι κρίθηκαν ότι δεν είχαν άδειες και αυτές αφορούν το Δήμο Ανθηδώνος, την οδό Νεοφύτου 61 καθώς και τη συμβολή των οδών 3ης Συντάγματος και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αφού λοιπόν κρίθηκαν παράνομες, ακολουθήθηκε η δέουσα διαδικασία.

Το παρών νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί την εξάπλωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα και αν υπάρχουν παραβάσεις δεν κωλύεται η εγκατάσταση. Για την κεραία του 21ου Δημοτικού Σχολείου, παρότι τότε δεν ευδοκίμησαν οι δικαστικές μας ενέργειες, κινηθήκαμε κινηματικά και εγώ μαζί με τον Γιώργο Μαρίνο και με το ΠΑΜΕ, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική κατεβάσαμε την κεραία. Η κεραία στο 21ο είναι θέμα τιμής. Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση της. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εξουσιοδοτήσει εκ νέου το Δήμαρχο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ξήλωσης αν χρειαστεί ξανά. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες κεραίες να απευθυνθούμε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα τους και επειδή δεν είμαστε νομοθετικό σώμα να ζητήσουμε την τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες και όχι τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση της κεραίας στο 21ο Δημοτικό. Είναι θέμα τιμής για εμένα και το Δήμο Χαλκιδέων. Παρά το γεγονός ότι κατά του Δημάρχου Χαλκιδέων υπέβαλλαν μηνύσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Μου είναι αδιανόητο ότι θα υποχωρήσω στο θέμα του 21ου Δημοτικού".
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας