Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Dr Γεώργιος Σάρλης εξηγεί και αναλύει τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτή η συχνή πάθηση στις εγκύους.
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης;
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης;

Πρόκειται για τη μορφή του σακχαρώδη διαβήτη που διαπιστώνεται για πρώτη φορά στη κύηση. Η συχνότητα του είναι 86% και είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις στην κύηση σήμερα.

Η αυξημένη συχνότητα που παρουσιάζεται οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους.

1) Στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας ανάμεσα στις νέες γυναίκες αλλά και στην προχωρημένη ηλικία που μένει έγκυος μία γυναίκα σήμερα.

2) Στην μη αξιολόγηση προηγούμενων τοκετών με υπέρβαρα μωρά (βάρος 4000 Gr) όπου πολλές από αυτές τις κυήσεις είχαν επιπλοκή σε σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να έχει γίνει διερεύνηση.

Εμφανίζεται κυρίως στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης μετά την 24η εβδομάδα και οφείλεται στην αυξημένη αντίσταση της ινσουλίνης. Αυτή προκαλείται από τη δράση των ορμονών του πλακούντα και από το μέγεθος του πλακούντα που αυξάνει τη δράση των ορμονών αυτών, επιτρέποντας μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων ή κυρίως γλυκόζης και περνάνε στο έμβρυο.

Εκτός από αυτή τη φυσιολογική αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη άλλοι παράγοντες που την αυξάνουν είναι γενετικά αίτια, κληρονομούμενα από τους γονείς της γυναίκας και η παχυσαρκία είτε αυτή προϋπήρχε της εγκυμοσύνης είτε πρόκειται για υπερβολική αύξηση του βάρους της εγκύου ιδίως κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της εγκύου προκαλούν επιπλοκές με συχνότερη την αυξημένη εμφάνιση υπέρτασης κατά το δεύτερο τρίμηνο γνωστή και ως προεκλαμψία στις βαρύτερες μορφές της.

Στο έμβρυο μπορεί να προκαλέσει ενδομήτριο θάνατο, αυτόματη αποβολή και συγγενείς ανωμαλίες. Στο νεογνό μπορεί να προκαλέσει μακροσωμία (δηλαδή πολύ αυξημένο βα΄ρος και διαστάσεις) υπογλυκαιμία, αναπνευστική δυστροφία, μυοκαρδιοπάθεια και ίκτερο.

Η διάγνωση γίνεται με την καμπύλη σακχάρου κατά την 24η – 28η εβδομάδα κύησης κατά την οποία λαμβάνονται 75gr γλυκόζης από το στόμα και μετράται το σάκχαρο κάθε ώρα για τις επόμενες 3 ώρες.

Αν η καμπύλη είναι παθολογική η ύποπτη τότε η έγκυος παραπέμπεται σε ειδικό διαβητολόγο για την κατάλληλη αντιμετώπιση και μαζί με τον μαιευτήρα αποφασίζεται η συχνότητα της παρακολούθησης. Στόχος είναι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα της εγκύου νηστική να είναι στο 90-95mg ενώ 1 ώρα μετά το φαγητό μικρότερα από 130-140mg. Τακτικός έλεγχος του σωματικού βάρους της εγκύου και συχνή υπερηχογραφική καταγραφή της ανάπτυξης του εμβρύου είναι το κλειδί για την επιτυχή έκβαση του τοκετού. Όχι αύξηση βάρους πάνω από 11-12 κιλά σε όλη την διάρκεια της κύησης και για τις υπέρβαρες έγκυες ειδική δίαιτα για απώλεια κιλών με ισορροπημένη διατροφή και συχνά γεύματα.

Αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν ελέγχονται καλά αποφασίζεται η χορήγηση ινσουλίνης κάτω από αυστηρή παρακολούθηση και οδηγίες. Αυτή διακόπτεται την ημέρα του τοκετού. Με τον τοκετό και την έξοδο του πλακούντα σταματάει η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και η γυναίκα επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου. Ο διαβήτης της κύησης δεν αποτελεί αντένδειξη φυσιολογικού τοκετού και ο ασφαλής θηλασμός κρίνεται απαραίτητος.

Dr. Γεώργιος Σάρλης
Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Νεοφύτου 48Α Χαλκίδα
κιν: 6972910014
Τηλ/fax:22210 80900
Email:[email protected]
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας