Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Χθες Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο Θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Τζαβάρα με τίτλο «Μνήμες από παλιά επαγγέλματα και επιχειρήσεις στη Χαλκίδα».
Κατάμεστο το Θέατρο Παπαδημητρίου
Κατάμεστο το Θέατρο Παπαδημητρίου

Στην παρουσίαση το παρών τους έδωσαν οι κ.κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, Δημήτρης Αναγνώστου, Αθανάσιος Μπουραντάς, Χρήστος Παγώνης, Νίκος Φατούσης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Γαληνός Λαουτάρης, Αλέκος Αίσωπος, Κώστας Μαρκόπουλος, βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Σίμωσης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ.α. καθώς και η κ. Λίλιαν Ζλακώνη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, ξύπνησε μνήμες σε πολλούς, ενώ στοχεύει να βοηθήσει στη διάσωση της τοπικής προφορικής ιστορίας, ώστε να αποτελέσει ένα πολύ καλό εγχειρίδιο για το μέλλον και ένα βοήθημα για τις νεότερες γενιές. Μάλιστα το 20% των εσόδων από τις σημερινές πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθεί στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης Χαλκίδας, ενώ όλοι όσοι έλαβαν το λόγο εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το βιβλίο του συγγραφέα.

Αρχικά το λόγο έλαβε η κ. Ελένη Πνευματικού, Πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιδέων, η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Το βιβλίο αυτό αποτελεί βοήθημα σε κάθε Χαλκιδέο θέλει να γνωρίσει την ιστορία της πόλη του. Ο συγγραφέας για να τεκμηριώσει αυτά που γράφει αφιέρωσε πολύ χρόνο, αφού επισκεπτόταν τις πηγές, δηλαδή τους κατόχους κάθε επαγγέλματος που περιγράφει. Δεν αρκέστηκε στα όσα γνώριζε ο ίδιος. Επισκέφθηκε πρώτα όλους τους ζωντανούς πρωταγωνιστές και αφού εξαντλήθηκε η λίστα επισκέφθηκε απογόνους και γείτονες που έζησαν από κοντά τους πρωταγωνιστές του βιβλίου του».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο οποίος δήλωσε: «Το βιβλίο αυτό συνιστά μάθημα λαογραφίας και τοπικής ιστορίας και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τον μελετητή του μέλλοντος. Μέσα από τις 450 σελίδες του βιβλίου , ζωντανεύουν αναμνήσεις και αναβιώνει η παλιά Χαλκίδα τότε που οι γειτονιές της ευωδίαζαν από τα αρώματα των γαλακτοπωλείων και των χαλβατζίδικών και τις δυνατές φωνές των πλανόδιων εμπόρων. Γίνεται επίσης αναφορά στον αστικό τοπίο, την αρχιτεκτονική κληρονομιά και το κτιριακό απόθεμα της πόλης, όπως το Οινοποιείο Αρέθουσα, το αλευροποιείο Δήμητρα, τα Αστέρια τα οποία ήταν ο προάγγελος του λιμανιού. Αν το βιβλίο αυτό ήταν παραμύθι θα ήταν το μαγικό παραμύθι του παππού που ανακάλυψαν τα εγγόνια στη σοφίτα και ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο. Οι νεότερες γενιές κ. Τζαβάρα είμαστε ευγνώμονες γιατί με το ταξίδι στο χθες ανακαλύψαμε  το σημαντικότερο όλων, τις ρίζες μας. Γιατί όπως λέει και ο Φώτης Κόντογλου, είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιοι είμαστε και από που προερχόμαστε».

Από το Επιμελητήριο Ευβοίας, το λόγο έλαβε ο κ. Γιάννης Λαλανίτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον κ. Παναγιώτη Σίμωση, που αναγκάστηκε να φύγει λόγω υποχρεώσεων. Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Λαλανίτης ανέφερε: «Το βιβλίο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα εμμένοντας στις αξίες και τα ιδανικά εκείνης της εποχής να συνεχίσουμε στα ίδια ιδανικά. ΄Εχουμε μπει σε εποχή ηλεκτρονικής επανάστασης. Ήθη και έθιμα ατονούν και οι ανθρώπινες σχέσεις χαλαρώνουν. Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών πολλά επαγγέλματα χάθηκαν ή εξελίχθηκαν. Το βιβλίο αυτό ειναι το εργαλείο να ταξιδέψουμε στο χθες, όπου οι άνθρωποι έδιναν σκληρό αγώνα για την επιβίωση τους, αλλά δεν έχαναν ποτέ το χιούμορ τους. Όλες αυτές τις μορφές του παγωτατζή, του ψαρά, του χαλβατζή κ.α. που ζωντανεύουν μέσα από το βιβλίο δίνουν τη δυνατότητα στους νεότερους να μάθουν, να κρίνουν και να συγκρίνουν και στους παλαιότερους να κρατήσουν αναμμένο το λυχνάρι της μνήμης».

Έπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Αριστείδης Αράπογλου, Πρόεδρος της εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών του παραρτήματος Χαλκίδας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τεκμήριο λαογραφικό για επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο όπως αρκουδιάρηδες, κουρελιάστρες κ. α. Από τις πρώτες σελίδες φαίνεται ο βιωματικός χαρακτήρας και χαρακτηρίζεται ως βιβλίο περισσότερο προφορικής ιστορίας και όχι τόσο καθαρής ιστορίας. Τα φωτογραφικά τεκμήρια, οι φωτογραφίες, τα τεχνολογικά τεκμήρια συνθέτουν την εικόνα και εκπροσωπούν τη βιομηχανική κληρονομιά».

Τέλος, από τους εκπροσώπους των αρχών και των πολιτιστικών φορέων της πόλης το λόγο έλαβε ο κ. Αργύρης Ελληνικός, συμπαραστάτης του δημότη Χαλκίδας, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε: «Το πόνημα του Κωνσταντίνου Τζαβάρα δεν είναι ένας ψυχρός κατάλογος καταγραφής επιχειρήσεων και επαγγελμάτων. Είναι η ιστορική αναφορά σε τέχνες που χάθηκαν και πήραν μαζί τους τη γνώση. Είναι το νοσταλγικό πανηγύρι της μνήμης που επανασυστήνει το χθες με το σήμερα. Προβάλλει το χαμένο παράδεισο π έζησαν οι δικοί μας άνθρωποι. Ανάμεσα τους ο πατέρας μου Οδυσσέας Ελληνικός σιδεράς, ο αδερφός μου Δημήτρης έμπορος αλιπάστου και ο θείος μου και πατέρας της Λίλιαν Ζλακώνη Ηρακλής Ελληνικός Χαμουρτζής. Καταθέτουμε το σεβασμό μας στον ταγματάρχη Κωνσταντίνο Τζαβάρα, το στυλοβάτη της εμπορικής αλυσίδας Γαληνός Λαουτάρης, τον συγγραφέα και ερευνητή, τον συμπολίτη μας. Να γίνει στο μέλλον σύνδεση της νέας δημοτικής αγοράς με το όνομα του Κωνσταντίνου Τζαβάρα,αφού στις παρυφές της δραστηριοποιήθηκαν οι περισσότερες επαγγελματίες που αναφέρονται στο βιβλίο του και σαν προανάκρουσμα για την ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τον αποχαρακτηρισμό της ως διατηρητέα».

Έπειτα το λόγο έλαβε το πάνελ της εκδήλωσης που αποτελούταν από τους κ.κ. Άγγελο Πνευματικό, Επίτιμος Αντιστράτηγο και πρώην βουλευτή, Ευάγγελο Τσονίδη, καθηγητής Αγγλικών και πρώην Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, Δημήτριο Διακομόπουλο,συγγραφέα, δικηγόρο και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Τζαβάρα.

Και οι τρεις ομιλητές εκθείασαν τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Τζαβάρα, αρχικά με την περιγραφή της ζωής του και στη συνέχεια με το μέχρι τώρα αξιόλογο συγγραφικό έργο. Ενδεικτικά ο κ. Ευάγγελος Τσονίδης δήλωσε: «Ο Κώστας Τζαβάρας ανέτρεξε σε έντυπα της εποχής, αποτύπωσε φωτογραφικά ότι θυμοταν και ο ίδιος και ανέκρινε κυριολεκτικά  κοντά στους 130 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν γνωρίσει από πρώτο χέρι ή είχαν ακούσει από το οικογενειακό περιβάλλον η φιλικό όλα εκείνα που συμπεριέλαβε ο συγγραφέας στο βιβλίο του. Δεν έκρυψε τις πηγές του, αλλά αναφέρεται ονομαστικά σε αυτές και στέκεται με ευγνωμοσύνη απέναντι τους. Στο βιβλίο του υπάρχει η διαδοχή επεξεργασίας προιόντων και υποπροιντών καθώς και αναφορά λεπτομερώς στα μηχανληματα και τα εργαλεία παρασκευής. Για παράδειγμα στην παραγωγή του σαπουνιού αναφέρεται ολες οι φάσεις που μεσολαβούν, από την ελιά, το λιοτρύβι κ.α. μέχρι τον τεμαχισμό και τη συσκευασία του. Το βιβλίο αυτό απαριθμεί τις βιομηχανίες της περιοχής μας οι οποίες εξασφάλιζαν τα απαραίτητα εισοδήματα στις οικογένειες και τροφοδοτούσαν την τοπική οικονομία. Βιομηχανίες όπως Πειραϊκή-Πατραϊκή, Δάριγκ, Μαχαιροπίρουνα Αφεντάκη, Πριόβολος κτλ. Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δυνανότητα να γνωρίσουμε το παρελθόν, να αντικρίσουμε το παρών και να προγραμματίσουμε το μέλλον».

Έπειτα το λόγο έλαβε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο οποίος ευχαρίστησε όσους παρεβρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς και το Δήμο Χαλκιδέων για την πρωτοβουλία του για την εκδήλωση και το Σύλλογο Χαλκιδέων, καθώς επίσης και τη γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του, για την αμέριστη συμπαράσταση που του έδειξαν. Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει φίλους, γνωστούς και αγνώστους καθώς και τους συνεργάτες του, που βοήθησαν στη δημιουργία του βιβλίου του.

Αναφορικά με το βιβλίο του αρκέστηκε να δηλώσει ότι: « Με το βιβλίο αυτό προσπάθησα να φέρω στη μνήμη των πιο παλιών συμπολιτών και να γνωρίσω στους νεότερους μια άλλη πλευρά της Χαλκίδας. Έναν κόσμο που πριν από λίγα χρόνια ήταν γεμάτος ζωή και σήμερα έχει χαθεί ή τείνει να εξαφανιστεί. Είναι γραμμένο με πολλή αγάπη για τον εμπορικό και βιοτεχνικό κόσμο. Είναι γραμμένο και με αγάπη για τη Χαλκίδα η οποία με φιλοξενεί από το 1938 που ήρθα να φοιτήσω από τα Ψαχνά στο εξαθέσιο γυμνάσιο.Σας ευχαριστώ και σας παρακαλώ να με κρίνετε σαν συγγραφέα με μεγάλη επιείκεια».

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδας, κ. Χρυσόστομου, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αμνημοσύνη είναι δύσκολη κατάσταση για τον άνθρωπο και τους γύρω του. Η μνήμη είναι πολύ σπουδαίο δώρο του Θεού στον άνθρωπο και είναι ευλογημένος εκείνος που θυμάται και δε λησμονεί τις φανερές και αφανείς ευεργεσίες. Και ο κ. Τζαβάρας κλείνοντας την εκδήλωση έδειξε ότι θυμάται.Και θυμάται πολύ καλά τα επαγγέλματα που περιγράφει αλλά και όλους τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να συγγράψει αυτό το πόνημα. Στα χέρια μας έχουμε ένα πόνημα και τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας γιατί διασώζει τη μνήμη. Διασώζει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Η πρωτοβουλία του Συλλόγου των Χαλκιδέων και του Δήμου Χαλκιδέων να παρουσιαστεί το βιβλίο ήταν όντως εμπνευσμένη για αυτό και είναι και αξιέπαινη».

Το βιβλίο του κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα, λόγω της μεγάλης απήχησης που γνωρίζει, εντάχθηκε στη βιβλιοθήκη του σπουδαστηρίου Ιστορίας και Λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό, που εξιστορεί την άγνωστη στις νέες γενιές πόλη της Χαλκίδας, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της λαογραφίας και της προφορικής ιστορίας της πόλης της Χαλκίδας, όπως την έζησαν οι παππούδες μας και όπως αυτές ανασύρονται μέσα από τους ήρωες και τα παλιά επαγγέλματα του βιβλίου του κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας