Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατάθεσαν από κοινού οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης και Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εγκατάσταση του υποπρογράμματος εισροών – εκροών, που θα επέτρεπε την παρακολούθηση των καυσίμων στα σημεία λιανικής πώλησης από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καλούν το Υπουργείο να απαντήσει, πότε θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών, ώστε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή στο χώρο των καυσίμων. Αποδεδειγμένα ο χώρος των καυσίμων έχει ένα υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής και μετά από τόσες εξαγγελίες για την καταπολέμηση αυτής ακριβώς της φοροδιαφυγής, απορίες δημιουργεί η καθυστέρηση της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα εισροών – εκροών. Παράλληλα τονίζουν πως είναι άδικο να επιβάλλονται πρόστιμα στα σημεία λιανικής που δεν εγκατέστησαν εγκαίρως το σύστημα εισροών εκροών, δεδομένου του ότι το σύστημα ελέγχου δεν βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση λειτουργίας.

Ακόμα σημαντικότερη, θεωρείται η τοποθέτηση αντίστοιχου συστήματος, στους χώρους παραγωγής και διακίνησης καυσίμων, δηλαδή στα διυλιστήρια. Το Υπουργείο καλείται για μια ακόμα φορά να δηλώσει, πότε ακριβώς θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του.

Με γνώμονα την πάταξη της φοροδιαφυγής από μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καλούν, τέλος το Υπουργείο να απαντήσει για την τοποθέτηση γεφυροπλαστιγγών και μαγνητικών πυλών στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας μας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τον  κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συστήματος εισροών - εκροών»

Κύριε Υπουργέ,

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών κρίθηκε απαραίτητο από το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών καυσίμων, σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης.

Στην κρίσιμη αυτή εποχή, όπου πρωταρχικό ρόλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής θα έπρεπε να έχει το κυνήγι απέναντι σε μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, το Υπουργείο καθυστερεί χαρακτηριστικά να ανοίξει τον κύκλο των ελέγχων και να συμπεριλάβει και τα σημεία χονδρικής πώλησης.

Απορία επίσης δημιουργεί η καθυστέρηση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να εγκαταστήσει το υποσύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, ώστε να αποκτήσει κάποια λογική βάση, ο εξαναγκασμός τοποθέτησης του αντίστοιχου μηχανισμού στα σημεία λιανικής. Παράλληλα, καταστήματα που δεν έχουν εγκαταστήσει το μηχανισμό ακόμα, απειλούνται με πρόστιμα, ενώ στην πραγματικότητα, δεν λειτουργεί κάποιος μηχανισμός ελέγχου.

Σε ένα χώρο, όπου διαπιστωμένα συντελείται η σημαντικότερη φοροδιαφυγή, η απροθυμία του κράτους να επέμβει και να ελέγξει όλους τους εμπλεκόμενους, δημιουργεί απορία για τη στόχευση που θέτει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού τελικά θα κινηθεί εναντίον των συνηθισμένων υποζυγίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Πότε σκοπεύετε να λειτουργήσετε το σύστημα εισροών εκροών;
  • Ποια είναι η εκτίμηση σας, για διαφυγόντα κέρδη από λαθρεμπόριο καυσίμων από τη μη εφαρμογή του συστήματος;
  • Πότε σκοπεύετε να συμπεριλάβετε ελέγχους, στο ναυτιλιακό πετρέλαιο και στους χώρους παραγωγής και διακίνησης με την τοποθέτηση συστημάτων εισροής εκροής και στα διυλιστήρια;
  • Στο ίδιο πλαίσιο, το κράτος έχει αμελήσει να προχωρήσει στην εγκατάσταση γεφυροπλαστιγγών και μηχανημάτων κατόπτευσης εμπορευματοκιβωτίων στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας. Πότε σκοπεύετε να υλοποιήσετε αυτή τη δέσμευση;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Ξηροτύρη Ασημίνα Αικατερινάρη
Δημοφιλή σήμερα

Άναμμα Χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Χαλκίδα

Άναμμα Χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Χαλκίδα

14/12/2018
Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:30, στον πεζόδρομο Κριεζώτου και Αβάντων, θα γίνει η «τελετή Ανάμματος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου» στο κέντρο της ...
Η Χαλκίδα «άναψε» το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της

Η Χαλκίδα «άναψε» το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της

17/12/2018
Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, κατέκλυσαν το απόγευμα της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου 2018 την πλατεία και τους πεζόδρομους πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο ...
Οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ στην Εύβοια για τις εθνικές εκλογές

Οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ στην Εύβοια για τις εθνικές εκλογές

17/12/2018
Το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψηφίων στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας για τις εθνικές εκλογές. Πλούσιο το ψ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας