Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τη Χαλκίδα επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου. Η επίσκεψη του συνδυάστηκε με τις εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ.
Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιώργος Μαρίνος και Αντώνης Κούκουρας
Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιώργος Μαρίνος και Αντώνης Κούκουρας
Πριν την κύρια εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπρόσωπους των κλειστών εργοστασίων της Εύβοιας (Τσιμέντα, Νεοσέτ, Σέλμαν, πρώην Τσαούσογλου και Νεοσέτκαθώς και με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας. Βασικό σημείο αναφοράς ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και άνεργοι, αφού τα εργοστάσια έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν παραδώσει τις άδειες, με αποτέλεσμα να κρατούν «ομήρους» τους εργαζόμενους.


Αρχικά το λόγο έλαβε ο κ. Στέφανος Μπασινάς, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, ο οποίος τόνισε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι-άνεργοι των 5 εργοστασίων, ενώ παρέδωσε στο Γενικό Γραμματέα, έντυπο που εξιστορεί αναλυτικά την κατάσταση. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτό που συμβαίνει στην Εύβοια είναι πρωτόγνωρο. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, αφού κρατάνε τις άδειες λειτουργίας των εργοστασίων. Επικρατεί μια λαίλαπα στα εργοστάσια και σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ούτε εργαζόμενοι, ούτε απολυμένοι. Ενδεικτικά μόνο θα σας πω ότι στα Ελληνικά Σωληνουργεία (πρώην Τσαούσογλου) οι άνθρωποι είναι 26 μήνες απλήρωτοι! Μόνο με αλληλεγγύη και συνένωση μπορεί να υπάρξει λύση. Η εμείς ή αυτοί».


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Ηλίας Κούκουρας, Πρόεδρος του Σωματείου Τσιμέντων Χαλκίδας, δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Η Lafarge διαλέγει αυτό το εργοστάσιο γιατί θέλει να κάνει ένα κερδοσκοπικό πείραμα. Χρησιμοποιεί το εργοστάσιο προκειμένου να περάσει νέες εργασιακές σχέσεις. Καιρό πριν ζητούσαν περικοπές σε μισθούς, σε οικογενειακά επιδόματα, σε επιδόματα γάμων κ.α. Ακόμα έκαναν λόγο για εκ περιτροπής εργασία, την οποία δεν τη δεχτήκαμε. Επειδή όμως αντιδράσαμε άρχισε να χρησιμοποιεί το 5% που της δίνει ο νόμος και κάθε μήνα απολύει όσους έχουμε μείνει. Μέχρι τώρα έχει απολύσει 71 άτομα. Επιλέγει να παίξει το κερδοσκοπικό της παιχνίδι, επειδή της επιτρέπουν να το παίξει».


Έπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Αθανάσιος Γιαπλές, Πρόεδρος του Σωματείου της Ιντερκέμ, ο οποίος σε οξύ τόνο διαμήνυσε τα εξής: «Είμαστε 18 μήνες απλήρωτοι και βρισκόμαστε σε καθεστώς ομηρίας. Ξέρουμε ότι η εταιρεία μπορεί να λειτουργήσει, αφού υπάρχουν επενδυτές, αλλά δεν την αφήνουν. Μείναμε μέχρι και ανασφάλιστοι. Γνωρίζαμε μέσω δικηγόρων, ότι παρότι ήμασταν σε επίσχεση εργασίας, η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να μας παρέχει ασφάλιση. Μέχρι που σε μια συνάντηση μας με το ΙΚΑ μας ενημέρωσαν ότι για όλο το 2013 δεν θα ήμασταν πλέον ασφαλισμένοι. Ξαναλέω υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις, δυστυχώς όμως τα πράγματα σκοντάφτουν και για ένα εργοστάσιο που έχει να κάνει με χημικά, να ξέρετε δεν είναι καλό που μένει τόσο καιρό χωρίς να λειτουργεί, αφού δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ».

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ. Αθανάσιος Δεμερούτης, Πρόεδρος του Σωματείου της Σέλμαν, ο οποίος αφού έκανε αναφορά στα γνωστά προβλήματα της Σέλμαν τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Οι κυβερνήσεις κατάφεραν να οδηγήσουν την Εύβοια σε μαρασμό. Παίζουν παιχνίδια γιατί θέλουν να καθιερώσουν τους μισθούς που θέλουν και το τρόπο εργασίας του εργαζόμενου. Η εργοδοσία καλύπτεται από τη δικαιοσύνη. Υπάρχει απόφαση του δικαστηρίου να μας πληρώσει ο εργοδότης τις αποζημιώσεις μας, τα δώρα μας και τα δεδουλευμένα μας και παρόλα αυτά, τις αγνοεί επιδεικτικά. Χρησιμοποιεί τα 70 άτομα που έχουμε απομείνει για να εκβιάζει και να πετυχαίνει τους σκοπούς του. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να ανοίξει ξανά το εργοστάσιο ή έστω να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι».


Από την άλλη μεριά ο κ. Κόκκινος, Πρόεδρος του Σωματείου Ελληνικών Σωληνουργείων, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στο νομό των ανέργων, ενώ τόνισε ότι σε λίγες μέρες κλείνουν 26 μήνες απλήρωτοι. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στην τραγική κατάσταση που βιώνει και ο ίδιος και οι συνάδελφοι του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συνάδελφοι σιτίζονται στη Μητρόπολη, άλλοι έχουν κομμένο ρεύμα, άλλοι δεν μπορούν να πληρώσουν την εφορία, ενώ ένας συνάδελφος μου αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει από την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας. Σε εμάς τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την κρίση αλλά από τις λάθος τακτικές του ιδιοκτήτη, ο οποίος αφαιρούσε χρήματα από την εταιρεία για να ξεπληρώσει δάνεια των τραπεζών που είχε πάρει. Φυσικά και από τον ΟΑΕΔ δεν λαμβάνουμε χρήματα. Αυτό το διάστημα αρχίσαμε να χτυπάμε και το ΥΠΕΧΩΔΕ, γιατί χρωστάει 2.000.000 στη Μηχανική. Πλέον δεν πιέζουμε μόνο τον Πρόδρομο Εφιετζόγλου, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο. Δεν είναι δουλειά μας να πιέζουμε εμείς το Υπουργείο να δώσει τα χρήματα, τι στιγμή που αφορούν άλλο εργοστάσιο. Δουλειά μας ήταν να πιέζουμε μόνο τον Εφιετζόγλου».

Μετά τον κ. Κόκκινο το λόγο έλαβε ο κ. Βαγγέλης Ζώντος, Ταμίας του Σωματείου της Νεοσέτ, ο οποίος ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι είναι σε επίσχεση εργασίας από το Φλεβάρη, ενώ πλέον δεν ξέρουν τι είναι. Τόνισε ακόμα ότι η εταιρεία θέλει να τους απολύσει χωρίς καν να τους δώσει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.


Τέλος το λόγο έλαβε η κα. Μαρία Σμυρναίου, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, η οποία εκπροσώπησε τους εμποροϋπαλλήλους της Εύβοιας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Ένας μεγάλος εργασιακός χώρος είναι το εμπόριο. Είναι μεγάλο το άνοιγμα και δεν μπορούμε να πιάσουμε το κάθε κατάστημα την κάθε εταιρεία. Εγώ είχα την ατυχία μαζί με άλλους 330 εργαζόμενους να είμαστε σε μια μεγάλη αλυσίδα σουπερ μαρκετ, η οποία είναι στα πρόθυρα του 99, με έναν απίστευτο εργοδότη, που μόλις βγαίνουμε σε επίσχεση εργασίας μας απολύει. Ο εργοδότης δεν έχει κάνει τα χαρτιά του για να μπει στο άρθρο 99, αλλά κλείνει τα καταστήματα. Είμαστε ανασφάλιστοι και απλήρωτοι 18 μήνες».


Με το πέρας των ομιλιών το λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Μαρίνος, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ στην Εύβοια, ο οποίος αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους εργοστασίων δήλωσε τα εξής: «Είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε αυτά τα εργοστάσια, πριν αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις την καπιταλιστική κρίση. Το κόμμα μας από πριν την κρίση έκανε στοχευμένες παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις, προστάτευε τους ανέργους, πλήρωνε δεδουλευμένα, εξασφάλιζε κοινωνική ασφάλιση και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Δεν αρκούν μόνο οι παρεμβάσεις στη Βουλή. Άλλωστε η κάθε ασθένεια θέλει ακριβή διάγνωση, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη ρίζα. Τα συμπτώματα καμία φορά ξεγελούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αίτιο αυτής της ασθένειας είναι ο καπιταλιστικός δρόμος της ανάπτυξης που προσκυνά μόνο ένα Θεό και αυτός δεν είναι άλλος από το κέρδος. Και την επόμενη περίοδο εμείς θα είμαστε μαζί σας».


Κλείνοντας το λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των εργαζομένων και εν συνεχεία δήλωσε: «Συμφωνούμε όλοι με τα προβλήματα σας. Ακόμα και αν ήταν εδώ ο κ. Στουρνάρας και αυτός θα συμφωνούσε και θα έλεγε, έχετε δίκιο, ναι συμφωνώ σε ότι και αν πείτε. Σκοπός όμως δεν είναι μόνο η συμφωνία αλλά η πράξη. Το ΚΚΕ δεν αθροίζεται με τα άλλα κόμματα. Ήμασταν εξαρχής στο πλευρό των εργαζομένων και προειδοποιούσαμε για αυτά που θα ακολουθούσαν. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να πάρει την απόφαση. Αυτό που γίνεται είναι έγκλημα καπιταλιστικό. Έγκλημα απέναντι στο λαό για να μπορεί ο ένας καπιταλιστής να ανταγωνίζεται τον άλλο. Σίγουρα ευθύνη έχουν όλοι αυτοί που έχουν την εξουσία όπως είναι η Lafarge κ.α. αλλά ευθύνη έχει και το υπηρετικό προσωπικό τους, που δεν είναι άλλο από τη κυβέρνηση και τα κόμματα της αστικής τάξης. Οι επιχειρηματίες μαζί με τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες είναι αυτό που λέμε, το ένα χέρι νίβει το άλλο, με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Όλοι κοροϊδεύουν το λαό, αφού εστιάζουν σε μνημόνια. Λέει ο Σαμαράς δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο. Ναι δεν θα υπάρξει, γιατί από 1/1/2014 όλα τα μέτρα που αφορούν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παίρνονται αυτόματα. Θα είναι μνημόνια διαρκείας.

Σαν ΚΚΕ παλεύουμε πρώτον για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Δεύτερον δεν θεωρούμε ότι δεν έχουμε ευθύνες, αλλά δεν φέρουμε την κύρια ευθύνη, αφού προειδοποιούσαμε από πριν. Τρίτον μπορείτε να μας κρίνετε, αφού δεν θεωρούμε ότι είμαστε εκτός κριτικής. Είναι γόνιμη η κριτική. Τέταρτον, δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο ταξικό κίνημα σε όσα σωματεία παλεύουν στους χώρους δουλειάς, στο ΠΑΜΕ κτλ. ότι συμβιβάστηκαν, εξαγοράστηκαν πουλήθηκαν ή ότι άλλο. Πέμπτον, μέσα στο επόμενο διάστημα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν αλλά στους χώρους εργασίας και όχι στους καναπέδες. Τέλος, πρέπει να προβάλλουμε αυτά τα ζητήματα με ερωτήσεις, υποερωτήσεις, παρεμβάσεις και πιέσεις στη Βουλή και στα Υπουργεία, καθώς και με αιχμές για δεδουλευμένα, δώρα, επιδόματα ενίσχυσης, ένσημα κ.α. Πρέπει ακόμα να πιέσουμε ώστε να υπάρχουν δικαιώματα για ανέργους, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν το νερό, το ρεύμα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κ.α. ώστε να μην αναγκάζονται να φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονήσουν.  Αυτά μπορούμε να τα επιβάλλουμε μόνο με την αλληλεγγύη του εργατικού κινήματος και τη συσπείρωση όλων των κλάδων. Πρέπει να είμαστε μπροστά. Σας υπόσχομαι ότι σαν ΚΚΕ θα κάνουμε ότι μπορούμε, αρκεί και εσείς να μας δώσετε περισσότερη δύναμη».Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας