Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με άρθρο του ο Μπάμπης Γκαρούτσος εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, για το σταμάτημα εορτασμού του εθίμου των Θεοφανείων στο Μονόδρυ, τη στιγμή μάλιστα που ο εορτασμός του εθίμου ήταν οικονομική ανάσα για την περιοχή και είχε υπάρξει και αφιέρωμα σε εκπομπή της ΕΡΤ3.
Μπάμπης Γκαρούτσος
Μπάμπης Γκαρούτσος

Μας τελείωσαν το σημαντικότερο έθιμο στο Μονόδρυ, το ποιο  σημαντικότερο έθιμο στο Μονόδρυ έφτασε στο τέλος του, από όλη την περιοχή κάθε χρόνο των Θεοφανείων επισκεπτόταν κόσμος το Μονόδρυ , ακόμα και πολλοί  έκαναν μονοήμερη επίσκεψη  από Αθήνα-Χαλκίδα και αλλού που είχαν καταγωγή από την περιοχή για να δουν φίλους και γνωστούς, ήταν μια πραγματική γιορτή με πλούσιο θέαμα, από τα παιδιά που έπεφταν στον ποταμό Μανικιάτη  για να πιάσουν τον σταυρό όλοι κυκλικά του ποταμού και πάνω από την γέφυρα έβλεπαν το γεγονός πολύ καθαρά και με ενδιαφέρον.

Στην εκπομπή "Ιερά Μονοπάτια" της  ΕΡΤ3 φιλοξενήθηκε το έθιμο μας με ανάλυση και περιγραφή, σε μια 45΄εκπομπή. Το έθιμο των Θεοφανείων ήταν από τα πιο παραδοσιακά έθιμα, ήταν μια γιορτή, αφού μετά όλοι επισκέπτονταν τις καφετέριες  και τις ταβέρνες του χωριού που ήταν οργανωμένες για να υποδεχτούν τους επισκέπτες με άριστη εξυπηρέτηση. Ήταν μια γιορτή μια λαμπρότητά για το Μονόδρυ.

Τώρα θα θυμόμαστε το έθιμο αυτό από πέρσι, το βάθος του ποταμού, το νερό και ότι δεν έγιναν διορθωτικά έργα για να μην χαθεί το έθιμο, μας  έκαναν την 1 χρονιά που ο σταυρός έπεσε με κορδέλα, έναν Μανικιάτη που ασελγούν πάνω του παίρνουν αμμοληψία αυθαίρετα, τον λεηλατούν, ένα έργο δεν άξιζε να γίνει για να διατηρηθεί το έθιμο  που  μεγάλωσαν γενιές  με αυτό που κάθε χρόνο είχε χιλιάδες επισκέπτες. Ανέβαζε ακόμα και την οικονομία  του χωριού, ολόκληρη ΕΡΤ3 έκανε αφιέρωμα, ασχολήθηκε και πρόβαλλε το θέμα, οι δικοί μας εκπρόσωποι του λαού οι δικοί μας αρμόδιοι φορείς σίγασαν και άφησαν το έθιμο να χαθεί με τα χρόνια.

Οι πρώτες βροχές άρχισαν ο χειμώνας αυτός μπήκε για να κλείσει το έθιμο χρόνων, έπεσαν οι τίτλοι τέλους, διότι κανένα βελτιωτικό έργο μέσα στο καλοκαίρι δεν έγινε όλοι σίγασαν, όλοι  έμειναν άπρακτοι όλοι τους έγιναν οι δήμιοι  της περιοχής που δεν έκαναν ποτέ πράξη την έννοια της ανταποδοτικότητας τα ανταποδοτικά τέλη,   με μεγάλοι μας λύπη είδαμε  την πορεία χρόνο με τον χρόνο λιθαράκι αμέλειας  απραξίας ώστε να χαθεί το έθιμο.

Όλο το χρόνο σκέπτονταν μεγάλοι και μικροί το έθιμο αυτό, αναμνήσεις ιστορίες είχε συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του χωριού αλλά σύλλογος-τοπικοί σύμβουλοι-δημοτικοί σύμβουλοι-δημοτική αρχή  βοήθησαν στο να χαθεί η ιστορία η ζωτικότητα της περιοχής, έγιναν  οι άνθρωποι που μας  τελείωσαν την παράδοση, γιατί όλοι σώπασαν; Γιατί όλοι έμειναν άπρακτοι; Γιατί κανείς δεν ξεσηκώθηκε ;  πολλά αναπάντητα  γιατί, αλλά η ουσία είναι ότι δύσκολα πλέον θα ζήσουμε στιγμές του παρελθόντος μας  έκοψαν κάτι, μας στερησαν κάτι που ήταν η παράδοση και η ιστορία μας , το γιατί ίσως μείνει αναπάντητο…. Το πολιτιστικό – πολιτισμικό κακό μεγάλο, ακόμα και ο οικονομικός μαρασμός, που υπάρχει δείχνει ότι το να παίρνω ξέρω, το να  δίνω όχι..

Με λύπη και προβληματισμό
ΜΠ. ΓΚΑΡΟΥΤΣΟΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας