Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Εν μέσω εντάσεων και λεκτικών διαπληκτισμών ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2014, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα χθες Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων

Όπως ήταν αναμενόμενο ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία, αφού τον καταψήφισαν μόνο οι κ.κ. Χρήστος Παγώνης, Γιώργος Φραντζής, Γιώργος Βλαχογιώργος και Βαγγέλης Σταματούκος.

Αρχικά το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο οποίος είπε μεταξύ των άλλων: «Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που δεν προχωρήσαμε σε αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού. Έχουμε κατορθώσει να μην αυξήσουμε τα τέλη και τις υπηρεσίες να τις κρατήσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για την ύδρευση, αφού δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία αύξηση τα τελευταία 7 χρόνια. Φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα προκαταβάλλεται η μισθοδοσία στο προσωπικό του δήμου, μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, χωρίς καμία καθυστέρηση σε αντίθεση με τους περισσότερους δήμους πανελλαδικά. Αν δεν είχαμε ασκήσει συνετή διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια θα ήμασταν και εμείς υπερχρεωμένοι, όπως είναι και οι περισσότεροι δήμοι πανελλαδικά. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για την επίλυση κάθε προβλήματος μικρού ή μεγάλου που απασχολεί τους πολίτες μας και γνωρίζουν ότι ο Δήμος είναι αρωγός και δίπλα τους σε κάθε πρόβλημα τους. Έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε με συνείδηση το κοινωνικό συμφέρον και αυτό είναι το μοναδικό μας μέλημα. Είμαστε όλες τις μέρες όλες τις ώρες στις επάλξεις για να εξυπηρετήσουμε το σκοπό για τον οποίο έχουμε ταχθεί και που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση του δημότη.

Ο προϋπολογισμός του έτους 2014 είναι αληθινός, ρεαλιστικός, πραγματικός και πραγματοποιήσιμος. Σας καλώ να τον στηρίξετε με τη ψήφο σας για να το παραδώσουμε ως εργαλείο αξιοποίησης του δήμου. Σας προσκαλώ όλους ανεξάρτητα από την παράταξη που ανήκετε να εργαστούμε όλοι μαζί σκληρά  και ενωμένα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές, για το καλό και την πρόοδο αυτού του τόπου».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Χρήστος Παγώνης, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος επέκρινε αυτά που ανέφερε ο Δήμαρχος Χαλκίδας καθώς και τον τρόπο που συζητήθηκε ο προϋπολογισμός λέγοντας μεταξύ άλλων:  «Σαν δημοτική ομάδα έχουμε διαφορετική προσέγγιση για το πως πρέπει να συζητιέται ο προϋπολογισμός. Άκουσα με προσοχή την εισήγηση σας, αλλά κατά τη γνώμη μας, η εισήγηση θα έπρεπε να γίνει από το διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών σαν υπάλληλος του δήμου. Η εισήγηση θα έπρεπε να μας λέει τι πρόκειται να γίνει με τις υποδομές, με τον πολιτισμό, με τον αθλητισμό, με την ανάπτυξη, με τα νέα έργα; Έχουμε έργα 8 και 10 χρόνων που δεν ολοκληρώνονται και καρκινοβατούν. Εάν κανείς προσγειωθεί στην πραγματικότητα πολύ εύκολα θα κατανοήσει ότι την απόλυτη αισιοδοξία που ακούσαμε από τα χείλη πριν λίγο του δημάρχου θα τη διαδεχτεί η απόλυτη απαισιοδοξία από την ανυπαρξία. Ότι και να πεις κανείς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Κάθε χρόνο ακούμε τα ίδια. Δεν θα ήθελα να γίνω η απόλυτη άρνηση αλλά οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Όλοι γνωρίζετε για ένα περίφημο πενταετές πρόγραμμα 2011-2014. Στοίχισε κάποιες χιλιάδες ευρώ στο Δήμο αλλά δεν είδα να γίνεται τίποτα από όλες αυτές τις υποδομές που περιγράφονται. Ποια έργα ξεκίνησαν σε αυτή τη θητεία; Κανένα έργο δεν ξεκίνησε αυτήν τη θητεία. Όλα είναι της προηγούμενης θητείας. Αλήθεια τι άλλο έγινε; Χάσαμε αυτά τα χρόνια μερικές εκαντοτάδες χιλιάδες ευρώ από το κλείσιμο των πάρκινγκ. Θυμάμαι πολλά μέλη της πλειοψηφίας να λένε ένα μήνα πριν κλείσουν ότι τα πάρκινγκ δεν θα κλείσουν.  Είπαμε για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας. Ποια είναι η μελέτη που έχουμε; που είναι η απογραφή; τι έχουμε; τι δεν έχουμε; Τα έργα μπορούν να εξελίσσονται αλλά χάνουν από τη μη χρησιμοποίηση των έργων. Με τη Δημοτική Αγορά και το Παλιό Κοιμητήριο τι θα γίνει; Θα μας ντροπιάζουν, ενώ είναι μέσα στην πόλη της Χαλκίδας. Έχουν καταστραφεί τα πάντα, έχουν πέσει περιφράξεις, ο καθένας μπαίνει και κάνει ότι θέλει.

Είναι ευκαιρία με τον προϋπολογισμό να συζητάμε και πολιτικά. Είχαμε ψηφίσει και έναν κανονισμό που επέβαλλε και ποινές σε όσους δεν είχαν συνδεθεί με την αποχέτευση. Υπάρχουν κτίρια στη Χαλκίδα που ακόμα δεν είναι συνδεδεμένα με την αποχέτευση. Παράδειγμα το 5ο Δημοτικό δεν έχει συνδεθεί με την αποχέτευση και βρωμάει ο τόπος. Να έχουμε μια πολη καθαρή και να μην έχει αυτές τις μυρωδιές που παρουσιάζει και η πλατεία του Αγίου Νικολάου, ένα χρόνιο πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει μια πόλη καθαρή, που να μπορεί να υποδεχθεί τουρισμό. 3 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο στη Νέα Αρτάκη. Από τι βλέπω τον Αύγουστο του 2013 κατατέθηκε μια ερώτηση στο Δήμο θέλουμε να μάθουμε πόσα χρήματα έχουν εκταμιευθεί και δαπανηθεί για τα έργα στο Δήμο της Αρτάκης και ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Με το νερό στην Αρτάκη τι γίνεται; Είναι όλοι ικανοποιημένοι;

Λυπάμαι παρα πολύ αλλά για άλλη μια φορά πιστεύω ότι παρά την αισιοδοξία που δίνει η εισήγηση του Δημάρχου για την πόλη θα είναι μια ακόμα χαμένη χρονιά. Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν δίνει προοπτική και πνοή στην πόλη για αυτό και θα τον καταψηφίσουμε».

Σε απάντηση σε όσα του καταλόγισε ο κ. Χρήστος Παγώνης, ο κ Αθανάσιος Ζεμπίλης δήλωσε: «Σε ποια σημεία επέλεξε να σταθεί η αντιπολίτευση; σε αυτά που είπα ότι είναι εικονικές οι αναφορές; ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράψουμε, γνωρίζοντας ότι είναι εικονικά. Αυτά επέλεξε να εμφανίσει ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης. Κάθε εβδομάδα υπογράφουμε 2 και 3 έργα. Όλα τα έργα του τεχνικού πρόγραμματος θα έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Πρωταθλητής σε όλη την Ελλάδα είναι ο δήμος Χαλκιδέων στις εντάξεις σε έργα ΕΣΠΑ. Όσον αφορά το θέμα του πάρκινγκ θεωρώ ότι υπερασπίστηκα το δημόσιο συμφέρον, ενώ για την Αρτάκη το έργο που υπερβαίνει τα 1.200.00 ευρώ, που είναι έργο πνοής  είναι σε φάση συμβασιοποίησης. Η φιλοσοφία μου είναι να κοιτάζω το μέλλον της πόλης και να μη κοιτάζω το παρελθόν».

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ. Βαγγέλης Σταματούκος, αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Ερχόμαστε με μια εισήγηση του δημάρχου που είναι μια λογιστική αποτύπωση, ενός προϋπολογισμού που επιβάλλει το παρατηρητήριο αυτοτέλειας. Θα έπρεπε να αναπτυχθεί και το πολιτικό σκέλος, ώστε να φαίνεται από που προκύπτουν τα έσοδα. Με αίσθημα ευθύνης καταθέτουμε έναν καταναγκαστικό προϋπολογισμό. Ο Δήμαρχος δεν είναι από τους ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται και δεν συναισθάνονται την κατάσταση που βρίσκετσι ο Χαλκιδέικος λαός. Καλούμε και Δήμαρχο και όλη την παράταξη να αναλάβουν πρωτοβουλίες να περάσουν άλλη νοοτροπία και πολιτική αντιμετώπιση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί η τοπική και γενικά ελληνική κοινωνία να ζήσει με αυτές τις καταστάσεις. Είναι ντροπή όταν η τεχνολογία και η επιστήμη τρέχουν με χίλια στον 21ο αιώνα να μη μπορούμε να διασφαλίσουμε συνθήκες αντίστοιχες των καιρών μας. Τα 2/3 των υποχρεώσεων που έχουμε σαν Δήμος για τα φρεάτια έχουν δοθεί σε εργολάβους στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική γραμμή και κατεύθυνση και αυτό να γίνει από όλους».

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Βλαχογιώργος, ο οποίος στην εισήγηση του ανέφερε: «Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Περιμέναμε έναν πολιτικό απολογισμό και όχι έναν λογιστικό. Ακούσαμε ένα λογιστικό απολογισμό που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Είναι ένας κατευθυνόμενος προϋπολογισμός. Θα μπορούσα να πω διάφορα. Λέτε σας υποχρεώνουν για εικονικές καταγραφές. Τι να συζητάμε τώρα; να παίξουμε και εμείς το θέατρο του παραλόγου. Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τα μεγάλα θύματα υγεία, πρόνοια εκπαίδευση, θύμα είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί θα μπορούσε να συνδράμει αλλά δεν της το επιτρέπουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται θύμα των μνημονιακών πολιτικών και οδηγείται στην καταστροφή, ώστε να μη μπορεί να στηρίξει τον πολίτη και δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, για αυτό και μόνο το λόγο  που είναι επαρκέστερος, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό».

Τέλος το λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Φραντζής, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να σας ανατρέψουμε. Η παράταξη μας δεν αποδέχεται τα παρατηρητήρια, δεν αποδέχεται μια κολοβή δημοκρατία. Τα θέλουμε όλα και θα τα διεκδικήσουμε. Τα θέλουμε όλα όχι ως ουτοπιστές που έχουμε αχαλίνωτη φαντασία, τα θέλουμε όλα γιατί πιστεύουμε σε μια δημοκρατία που σε αυτή τη χώρα δεν έχει προχωρήσει. Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε το διαφορετικό. Το διαφορετικό εξοοντώνεται. Το εξοντώνουν οι εργολάβοι με τα μέσα τους. Αισθανόμαστε σαν εξόριστοι σε τοπικό επίπεδο. Δεν ανησυχούμε γιατί το σκηνικό αυτό θα ανατραπεί πολύ γρήγορα. Υπάρχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν έχουν βάλει δελτίο τύπου μας, μια ολόκληρη τριετία. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό είναι κολοβή δημοκρατία, είναι η δημοκρατία που εσείς θέλετε.

Έχουμε καταθέσει την πρόταση μας. Είμαστε υπερ της προστασίας των αρχαιολογικών μνημείων και της ανάπλασης περιοχών. Δεν έχετε βάλει δράσεις στον προϋπολογισμό για πρωτογενή  παραγωγή και για σχεδιασμό του χώρου που είναι να εγκατασταθούν τα ΒΙΟΠΑ. Για την πρωτογενή παραγωγή δεν πήρατε καμία πρωτοβουλία. Σαν παράταξη καταθέτουμε μια διαφορετική πορεία που δεν έχει σχέση με την παρούσα δημοτική αρχή. Συνεπώς καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό».

Από την άλλη ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων κ. Φάνης Σπανός εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον προϋπολογισμό λέγοντας: «Συγχαίρω τις οικονομικές υπηρεσίες και τον κ. Νικολόπουλο για το επίπονο έργο της ανασύνταξης του προϋπολογισμού και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ανέλαβαν το πολιτικό βάρος της διαδικασίας. Ο δήμαρχος εξήγησε αναλυτικά τον προϋπολογισμό, ο οποίος πέρασε από όλα τα νόμιμα στάδια. Από τη ψήφιση του θα έχουμε εικόνα πως θα κινείται ο δήμος το 2014 και τα μηνύματα είναι ευχάριστα. Η επόμενη χρονιά θα είναι όχι απλά επαχθής αλλά επαχθέστερη. Σαν δημοτική αρχή οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και όχι να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Το πρώτο βήμα είναι όλοι μαζί ομόθυμα και ομόψυχα να ψηφίσουμε ή σε κάθε περίπτωση να στηρίξουμε έμπρακτα τον προϋπολογισμό του 2014».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας