Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ξεκίνησαν τα έργα για τη μετατροπή της Αρέθουσας σε Διαχρονικό Μουσείο και ο Δήμος Χαλκιδέων παρουσιάζει τα πρώτα κτηριολογικά στοιχεία του έργου, δηλαδή τους χώρους του Μουσείου και τι θα περιλαμβάνεται σε αυτούς.
Αρέθουσα η πίσω πλευρά προς το πάρκο
Αρέθουσα η πίσω πλευρά προς το πάρκο

Το έργο προβλέπει την επισκευή και ενίσχυση του κτιρίου της «Αρέθουσας», έτσι ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να λειτουργήσει ως εκθεσιακός τόπος καθώς και την κατασκευή ενός μακρόστενου κτηρίου στη πίσω πλευρά του οικοπέδου, το οποίο τοποθετείται παράλληλα και σε επαφή  με το διατηρητέο μέσω δύο ελαφρά στεγασμένων χώρων και δύο αίθριων και στο οποίο θα φιλοξενούνται οι λοιπές πολιτιστικές λειτουργίες του συγκροτήματος .

Το διατηρητέο κτήριο θα έχει ωφέλιμο χώρο 1375 τ.μ. και θα περιλαμβάνει

  • Είσοδο και χώρους εξυπηρέτησης επισκεπτών καθώς και ασφαλείας, συνολικά 425 τ.μ. με κύρια είσοδο, χώρους εισιτηρίων και πληροφοριών, κατάστημα-πωλητήριο 70 τ.μ., βεστιάριο, αναψυκτήριο-εστιατόριο 65 τ.μ., χώρους υγιεινής κοινού, θάλαμο ελέγχου και δωμάτιο νυχτοφυλάκων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων 30 τ.μ. και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 100 τ.μ.
  • Εκθεσιακούς χώρους, συνολικά 950 τ.μ. με μόνιμες εκθέσεις πέντε ενοτήτων, των Βόρειας Εύβοιας, Παναγίτσας-Μάνικα, Λατρειών, Κοσμηματικής-Μεταλλοτεχνίας-Μικροτεχνίας και Αθλητικών Δρώμενων καθώς και χώρο περιοδικών εκθέσεων.

Το νέο κτήριο θα έχει ωφέλιμο χώρο 800 τ.μ. και θα περιλαμβάνει

  • Εργαστήρια συντήρησης- μελέτης ευρημάτων και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, συνολικά 200 τ.μ. με χώρο παραλαβής ευρημάτων, εργαστήρια συντήρησης και μελέτης κεραμικών, γυάλινων και μεταλλικών αντικειμένων, γλυπτών και  ψηφιδωτών, πλυντήριο ευρημάτων και οστράκων, γραφείο συντηρητών και αρχείο συντηρήσεων, φωτογραφικό στούντιο και αρχείο, εργαστήρια ξύλου, πλεξιγκλάς και ηλεκτρολογίας
  • Αποθήκες ευρημάτων και χώρων εγκατάστασης, συνολικά 220 τ.μ.
    με αποθήκες οργανικών, γυάλινων, μεταλλικών, κεραμικών, λίθινων και γλυπτών αντικειμένων με χώρο μελέτης-αρχείου τους και θησαυροφυλάκιο καθώς και αποθήκες εκθεσιακών χώρων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και εργαλείων συντήρησης κτηρίου και κήπου
  • Χώρους εξυπηρέτησης (παραμονής και υγιεινής) προσωπικού, 30 τ.μ.
  • Γραφεία διοίκησης, συνολικά 120 τ.μ. με χώρους υποδοχής, γραμματείας, λογιστηρίου, παρασκευαστηρίου και υγιεινής, γραφεία διευθυντή και επιστημονικού προσωπικού και μικρή αίθουσα συσκέψεων με βιβλιοθήκη
  • Χώρους τεχνικών εγκαταστάσεων, συνολικά 230 τ.μ. με χώρους ηλεκτροστασίου, μηχανοστασίου, λεβητοστασίου, κλιματισμού, δεξαμενής καυσίμων και πυροσβεστικού αντλητικού συγκροτήματος.

Στους ημιυπαίθριους χώρους

Θα λειτουργούν εκθέσεις ογκωδών γλυπτών και αναγλύφων, αρχιτεκτονικών μελών (κατά αναπαραστατικό τρόπο) και επιτύμβιων στηλών (κατ’ εικόνα των τοποθετήσεών τους στα αρχαία κοιμητήρια), ενώ η επισκευασμένη καμινάδα αναδεικνύεται σε αυτόνομο υπαίθριο έκθεμα.

Στον περιβάλλοντα χώρο

Προβλέπονται φυλάκια κύριας και υπηρεσιακής εισόδου, χώροι στάθμευσης προσωπικού και υπηρεσιακή αυλή καθώς και περιπατητικοί διάδρομοι και φύτευση πρασίνου σε επιφάνεια 1901 τ.μ. 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας