Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με βασικό θέμα τα έργα για την άρδευση του Ληλάντιου πεδίου.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Το Ληλάντιο πεδίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πεδιάδα της Εύβοιας, που σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του Λήλαντα, του μεγαλύτερου ποταμού της Εύβοιας, που πηγάζει από το όρος Δίρφυς. Τα νερά του, μαζί με τις λάσπες που κουβαλάνε, ευθύνονται για το εύφορο έδαφος του Ληλαντίου ήδη από την αρχαιότητα. Είναι έκτασης περίπου 40.000 στρεμμάτων, και ευδοκιμούν καλλιέργειες κατά κύριο λόγο αμπελιών αλλά και εσπεριδοειδών και ελαιοδέντρων.

Κατά τους χειμερινούς μήνες και τμήμα των εαρινών και φθινοπωρινών, οπότε και υπάρχει ροή υδάτων, αρδεύεται με χαρακτηριστικά αυλάκια (αμπολές) από τα νερά του Λήλαντα ποταμού. Το δίκτυο αυτό των αυλακιών υπάρχει στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων.

Δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου το δίκτυο αυτό καταστρέφεται με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ποτίζουν πλέον μέσω γεωτρήσεων. Μέθοδος που επιβαρύνει οικονομικά τους κατοίκους σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αλλά και με οδυνηρά επακόλουθα για την ποιότητα και ποσότητα των υπογείων υδάτων.

Κατά διαστήματα γίνονται έργα αξιοποίησης του δικτύου όπως αυτό του υδραύλακα Πούρνου – Δουκαΐτισσας που ολοκληρώθηκε το 2008 και στοίχισε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς την επόμενη ακριβώς χρονιά, καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν πολλά σημεία του νομού, μεταξύ των οποίων και διάφορες περιοχές στις κοίτες του Λήλαντα ποταμού. Σε αυτές τις πλημμύρες καταστράφηκε ολοσχερώς το φράγμα Δουκαΐτισσας, με αποτέλεσμα το έργο που είχε ολοκληρωθεί, να καταστεί μη λειτουργικό και να χρήζει επισκευών σε διάφορα σημεία του. Κατά την καταγραφή των ζημιών από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το φθινόπωρο 2009, εντοπίστηκαν τα σημεία στο δίκτυο που πρέπει να γίνουν έργα, κυρίως μικρά συμπληρωματικά, κάνοντας αναφορά και στον υδραύλακα Καλαποδίου. Κατά την κοστολόγηση τους, το οικονομικά υψηλότερο ήταν αυτό της επισκευής του φράγματος  Δουκαΐτισσας που θα στοίχιζε 1 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα ήταν μικρά έργα ύψους περίπου 50.000 έως 100.000 ευρώ το καθένα.

Ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διέθεσε στην Εύβοια, αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2009, 18,4 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονταν από την ΣΑΕΠ 066, από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από το ΕΣΠΑ. Εντούτοις μέχρι σήμερα τα έργα που αφορούν την άρδευση του Ληλάντιου πεδίου δεν έχουν ολοκληρωθεί, επιβαρύνοντας την οικονομική κατάσταση των αγροτικών οικογενειών της περιοχής αλλά και του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη άντληση υδάτων από γεωτρήσεις. Παράλληλα έργα για τα οποία δαπανήθηκαν χρήματα του ελληνικού κράτους παραμένουν αναξιοποίητα. Και φυσικά η εικόνα του κράτους και της κυβέρνησης πλήττεται στα μάτια του πολίτη ο οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί αν την ευθύνη την φέρει το κεντρικό κράτος ή η τοπική αυτοδιοίκηση. Για αυτόν το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο και οι ευθύνες είτε χάνονται λόγω της διάχυσης τους σε πολλούς είτε αποκρύβονται.

Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη παραμένει και η Κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει, να αποδίδει ευθύνες και κυρίως να επιλύει προβλήματα. Γι’ αυτό πρέπει να προωθήσει με κάθε τρόπο γρήγορα και την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων έργων.

Κατόπιν των ανωτέρω,
 
Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί
 
1) Για ποιούς λόγους δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα τα έργα αποκατάστασης του δικτύου άρδευσης του Ληλάντιου πεδίου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2009 και ειδικότερα στα σημεία που είχαν εντοπιστεί ζημιές από τις τεχνικές υπηρεσίες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, όπως το φράγμα Δουκαΐτισσας, ο υδραύλακας Πούρνου – Δουκαΐτισσας και ο υδραύλακας Καλαποδίου;

2) Που βρίσκονται οι πιστώσεις που διατέθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών, το φθινόπωρο του 2009; Ποιοί ανέλαβαν την χρήση αυτών και γιατί ως τώρα δεν αξιοποιήθηκαν στα έργα για τα οποία διατέθηκαν;

3) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης ζημιών και αξιοποίησης του δικτύου αυλάκων για την άρδευση του Ληλάντιου πεδίου;

Ο ερωτών βουλευτής
 
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Η παιδική ταινία «Το απίθανο κοάλα» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Το απίθανο κοάλα» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

16/10/2018
Η παιδική ταινία «Το απίθανο κοάλα» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Παρασκευή 19 έως και τη...
Με μεγάλη επιτυχία ο Αγώνας Δρόμου Chalkida Bridges Marathon στην Χαλκίδα

Με μεγάλη επιτυχία ο Αγώνας Δρόμου Chalkida Bridges Marathon στην Χαλκίδα

15/10/2018
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, για 5η συνεχόμενη χρονιά το Chalkida Bridges Marathon στ...
Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σκύρο

Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σκύρο

15/10/2018
Στο εμβληματικό Μουσείο Φαλτάιτς στη Χώρα Σκύρου έγινε η έναρξη του νέου επιμορφωτικού προγράμματος που υλοποιείται στο Νησί....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας