Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, που θεωρείται η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, η Ειρήνη Μερτζιάνη, Πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συλλόγου «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός», εκφράζει τις σκέψεις της για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Εύβοια.
Η Κατερίνα Κούκα, η Ειρήνη Μερτζιάνη και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου «Άνθρωπος Ελπίδα Πολιτισμός»
Η Κατερίνα Κούκα, η Ειρήνη Μερτζιάνη και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου «Άνθρωπος Ελπίδα Πολιτισμός»

21ος  Αιώνας  - ΑμεΑ στην Ελλάδα. Άραγε υπήρξε  αισθητή πρόοδος και αλλάγη στην βελτίωση των συνθηκών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής των ΑμεΑ και των οικογενειών τους; Η εντύπωση που επικρατεί είναι μάλλον αρνητική.

Στα τέλη του 20ου και στην  αρχή του 21ου αιώνα  υπήρξαν  σημαντικά βήματα  αναγνώρισης και βελτίωσης των όρων διαβίωσης: οικονομικές παροχές, κοινωνική καταξίωση, αξιοπρεπής αντιμετώπιση από την Πολιτεία.

Σήμερα με την τρομερή οικονομική κρίση που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, τα ΑμεΑ και ιδιαίτερα τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, αλλά και  οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down και λοιπά σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες  οδηγούνται σχεδόν σε οικονομική εξαθλίωση, ευρισκόμενοι  σε μειονεκτικότερη  θέση  σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Αρχίζει να γίνεται μακρινό όνειρο η πρόληψη, η αποκατάσταση, αλλά και η εξίσωση ίσων ευκαιριών, αφού  και  οι αρτιμελείς αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Επισημαίνουμε ότι  πάνω από το 10%  του πληθυσμού μας πανελλαδικά, είναι άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η Εύβοια αριθμεί πάνω από 5.000 άτομα.

Πόσα πράγματα άλλαξαν από τότε που δόθηκε ελπίδα για κοινωνικό πολιτισμό και στη χώρα μας; εννοούμε από τον Ιούλιο του 1996 που ψηφίστηκε ο Νόμος 2430 και καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως Εθνική Ημέρα ΑμεΑ.

Σήμερα όλοι αισθάνονται  ότι γυρίζουν  εκεί σχεδόν που βρίσκονταν. Οι αγώνες και οι θυσίες τόσων ετών δεν πρέπει να θεωρηθούν χαμένη υπόθεση και να αναβιώσουν τη διάκριση σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής τους.

Η φτώχεια οδηγεί σε κοινωνικό μαρασμό με αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους , ειδικότερα δε τα άτομα με βαρειές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης όπως ήδη αναφέραμε που θεωρούνται αόρατοι πολίτες.

Ειδικότερα στην Εύβοια  που οι δομές είναι ελάχιστες  και οι προσπάθειες  προσκρούουν σε πολλαπλά εμπόδια και έτσι υπάρχει:

  • Έλλειψη Στέγης Υποστηριζόμενης διαβίωσης-μετά θάνατο γονέων είναι αναγκαία  η ύπαρξη της.
  • Έλλειψη ξενώνα βραχείας διαβίωσης  για την εξυπηρέση τόσο  του ατόμου όσο και της οικογένειας του, όταν για λόγους ασθενείας  πρέπει να απουσιάσουν οι γονείς.
  • Έλλειψη Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής  Μονάδας ΑμεΑ  που μπορεί να προλάβει σοβαρές στοματολογικές νόσους.
  • Έλλειψη στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας ενός δωματίου αποκλειστικής υποδοχής ΑμεΑ.

Τέτοιες μονάδες όμως υπάρχουν σε άλλους Νομούς της χώρας μας!!

Στην Εύβοια παρ’ όλο που ο Νομός έχει ιδιαιτερότητες-ελλιπές οδικό δίκτυο και με την ενδοχώρα του μακριά από την Χαλκίδα-ακόμα δεν κατέστη δυνατή η ίδρυση  έστω και μιας μονάδας παρά τις προσπάθειες.

Η σημερινή Ημέρα θα πρέπει να είναι  ημέρα περίσκεψης και μεγάλου  προβληματισμού  για όλους μας. Ας ελπίσουμε ότι  η Πολιτεία  δεν θα αρκεστεί στα τετριμμένα ευχολόγια, αλλά θα προσπαθήσει μέσω των αρμοδίων φορέων της να δώσει  ανθρώπινες και βιώσιμες λύσεις.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους δεν ζητούν ελεημοσύνη, δεν δέχονται να αντιμετωπίζονται με οίκτο, έχουν αξιοπρέπεια  και ζητούν όπως όλοι  το αυταπόδεικτο για  να πορευτούν στη ζωή .

Η ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα όλων, αλλά και αυτοδίκαιο δικαίωμα των ΑμεΑ.

Δεν θα πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει ότι  ο καθρέπτης μιας  χώρας  και το επίπεδο πολιτισμού της είναι ο τρόπος συμπεριφοράς και αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία .

Ειρήνη Μερτζιάνη
Δημοφιλή σήμερα

Παρέλαση 25ης Μαρτίου 2017 στη Χαλκίδα

Παρέλαση 25ης Μαρτίου 2017 στη Χαλκίδα

25/03/2017
Με σύμμαχο τον καλό καιρό και αρκετό κόσμο που κατέκλυσε την παραλία Χαλκίδας εορτάσθηκε και στη Χαλκίδα η επέτειος της 25ης Μαρτίου....
Διασκέδασαν παρέα με τον Τζουγανάκη μέλη του Συλλόγου Κρητών Ευβοίας «Ο Ψηλορείτης»

Διασκέδασαν παρέα με τον Τζουγανάκη μέλη του Συλλόγου Κρητών Ευβοίας «Ο Ψηλορείτης»

27/03/2017
Μία πολύ όμορφη βραδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαζί και με άλλους Χαλκιδέους, μ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας