Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρίες (3 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Γκέτεμποργκ κέρδισε το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2014.
Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η πιο προσβάσιμη πόλη για το 2013
Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η πιο προσβάσιμη πόλη για το 2013

Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει το εξαιρετικό έργο που έγινε στο Γκέτεμποργκ για τη βελτίωση της  προσβασιμότητας υπέρ των ατόμων με αναπηρίες και των ηλικιωμένων. Ο διαγωνισμός για το 2014 διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες. Το βραβείο θα απονεμηθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Προσβάσιμος Τουρισμός στην Ευρώπη» που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρίες και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού. Σκοπός του βραβείου είναι να ενθαρρύνει τις πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες προσβασιμότητας προς όφελος όλων.

«Μια πόλη για τον καθένα!» – αυτό είναι το σύνθημα του Γκέτεμποργκ. Για το Γκέτεμποργκ, όμως, που κέρδισε το φετινό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, οι λέξεις αυτές είναι κάτι περισσότερο από σύνθημα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. «Το Γκέτεμποργκ κέρδισε το φετινό βραβείο χάρη στην πολιτική του για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες. Τα άτομα αυτά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, αλλά πόλεις όπως το Γκέτεμποργκ δείχνουν τον δρόμο για το πώς μπορεί να γίνει ευκολότερη η ζωή όλων. Συγχαρητήρια λοιπόν στο Γκέτεμποργκ».

Η δέσμευση του Γκέτεμποργκ να βελτιώσει τις συνθήκες πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς, στον χώρο κατοικίας και εργασίας, καθώς και στην απασχόληση είναι ένα καλό παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Κάθε φορά που μια προσβάσιμη κατοικία καθίσταται διαθέσιμη, δίνεται προτεραιότητα σε άτομα με αναπηρίες. Όσον αφορά την απασχόληση, 300 περίπου χώροι εργασίας εξοπλίζονται κάθε χρόνο με ατομικά βοηθήματα. Καταβάλλονται επίσης συστηματικές προσπάθειες για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, με συγκεκριμένες δράσεις για βελτίωση της πρόσβασης σε πάρκα αναψυχής, παιδικές χαρές και το τοπικό πανεπιστήμιο.

Το δεύτερο βραβείο Προσβάσιμης Πόλης απονεμήθηκε στην Γκρενόμπλ (Γαλλία) και το τρίτο στο Πόζναν (Πολωνία), – καθώς και στις δύο πόλεις συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος όσον αφορά την πρόσβαση στις μεταφορές, την εκπαίδευση, τη στέγαση, τις αγορές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την απασχόληση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει επίσης ειδικές μνείες σε πόλεις που είναι πρωτοπόροι όσον αφορά την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές, την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών και τις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Φέτος, οι ειδικές μνείες απονέμονται στις εξής πόλεις:

  • Μπέλφαστ, Ηνωμένο Βασίλειο, για το «δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους»
  • Δρέσδη, Γερμανία, για τις «τεχνολογίες των πληροφοριών και επικοινωνιών»
  • Μπούργκος, Ισπανία, για τις υπηρεσίες και εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας
  • Μάλαγα, Ισπανία, για τις μεταφορές και τις σχετικές υποδομές

Στους προηγούμενους νικητές του διαγωνισμού για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης συγκαταλέγονται οι πόλεις: Άβιλα στην Ισπανία (IP/10/1641), Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία (IP/11/1492) και Βερολίνο στη Γερμανία (IP/12/1309).

Δεδομένου, ότι η βελτίωση της προσβασιμότητας στην Ευρώπη δεν εξαρτάται μόνο από το έργο των δημόσιων αρχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα άτομα με αναπηρίες, διοργανώνει επίσης Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Ανάπτυξη και την Προσβασιμότητα, στην οποία θα συμμετάσχουν διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και ενώσεις χρηστών. Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να εξεταστούν τα μέσα ενίσχυσης της προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Ιστορικό

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης

Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης ξεκίνησε το 2010 με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και να προωθηθούν πρωτοβουλίες για βελτίωση της προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Το βραβείο αποβλέπει στην εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες στη ζωή της πόλης. Στόχος του είναι η ενθάρρυνση των πόλεων να καινοτομούν και να ανταλλάσσουν ορθές πρακτικές, εμπνεόμενες η μία από την άλλη.

Το βραβείο απονέμεται στην πόλη που έχει αποδεδειγμένα και με βιώσιμο τρόπο, βελτιώσει την προσβασιμότητα όσον αφορά βασικές πτυχές της ζωής στην πόλη και έχει συγκεκριμένα σχέδια για περαιτέρω βελτιώσεις. Το βραβείο καλύπτει δράσεις στους εξής τομείς:

  • δομημένο περιβάλλον και δημόσιοι χώροι,
  • μεταφορές και σχετικές υποδομές,
  • πληροφόρηση και επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) και
  • εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Διαδικασία επιλογής του νικητή του διαγωνισμού για το Βραβείο Προσιτής Πόλης 2014

Στον πρώτο γύρο επιλογής σε εθνικό επίπεδο, 102 πόλεις από 23 κράτη μέλη υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας και έγιναν δεκτές για συμμετοχή στον διαγωνισμό, καθώς πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια. Συστάθηκαν εθνικές κριτικές επιτροπές στα κράτη μέλη από άτομα με αναπηρίες και εμπειρογνώμονες από τη δημόσια διοίκηση, που είχαν δικαίωμα να προκρίνουν έως και τρεις πόλεις για τον ευρωπαϊκό γύρο επιλογής. Συνολικά προκρίθηκαν 33 πόλεις οι οποίες υποβλήθηκαν στην ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή για την απονομή του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης 2014.

Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς σε θέματα προσβασιμότητας και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες και της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Τρίτη Ηλικία, αξιολόγησε τις 33 αυτές υποψηφιότητες και επέλεξε τη νικήτρια πόλη, καθώς και τις πόλεις που έλαβαν το δεύτερο και τρίτο βραβείο και τις τέσσερις ειδικές μνείες.
Πολιτική της ΕΕ για την προσβασιμότητα

Η βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας στην Ευρώπη για τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την αναπηρία 2010-2020 που παρέχει το γενικό πλαίσιο δράσης στον τομέα της αναπηρίας και προσβασιμότητας σε επίπεδο ΕΕ, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τις δράσεις των κρατών μελών.  Ειδικές διατάξεις για την προσβασιμότητα περιέχονται στη νομοθεσία της ΕΕ για τομείς, όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα πέραν της νομοθεσίας και της πολιτικής, όπως την έρευνα και την τυποποίηση, προκειμένου να βελτιστοποιήσει την προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος, των ΤΠΕ, των μεταφορών, καθώς και άλλων τομέων και να προωθήσει την πανευρωπαϊκή αγορά προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς τεχνολογιών υποβοήθησης προς όφελος των ατόμων με αναπηρίες και προωθεί την προσέγγιση «Σχεδιασμός για όλους» που ωφελεί ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.
Δημοφιλή σήμερα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

18/04/2018
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια...
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

21/04/2018
Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στο Βατώντα...
Το TEDx Chalkida διοργανώνει για 2η χρονιά το «No barrier tour»

Το TEDx Chalkida διοργανώνει για 2η χρονιά το «No barrier tour»

23/04/2018
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το TEDx Chalkida διοργανώνει, την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 10:00 στο Κολυμβητήριο της Χαλκίδας...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας