Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, αναφορικά με το επικείμενο κλείσιμο του καταστήματος ΙΚΑ Μαντουδίου και τη μεταφορά των υπηρεσιών του σε αυτό της Ιστιαίας.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Μαντουδίου.

Το Υπουργείο καλείται να απαντήσει, πως θα εξυπηρετηθούν οι 7.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της περιοχής καθώς η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του υποκατάστήματος σε αυτό της Ιστιαίας στερείται κάθε λογικής.

Στο πλαίσιο της ερώτησης ο βουλευτής της Εύβοιας, τονίζει την πραγματικότητα, που θέλει ολόκληρο τον Καλλικρατικό δήμο, να στερείται της παροχής υπηρεσιών ασφάλισης.

Η μεταφορά των υπηρεσιών στην Ιστιαία είναι αδιανόητη και η τοπική κοινωνία θα πρέπει σύσσωμη να αντιδράσει για να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Αναστολή λειτουργίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μαντουδίου»

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς πληροφορηθήκαμε μέσω των τοπικών αρχών και του διαδικτύου, ότι βγήκε απόφαση από το Ι.Κ.Α., για αναστολή λειτουργίας του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Μαντουδίου από 27/01/2014 και ακολούθως για μεταφορά των αρμοδιοτήτων του, στο υποκατάστημα της Ιστιαίας.

Προφανώς, η διοίκηση του τμήματος διοικητικής οργάνωσης του ΙΚΑ, που έχει και την ευθύνη σύνταξης της απόφασης, λαμβάνει υπ όψη της, μόνο λογικές που συντελούν στη μείωση του κόστους.

Με τα υποκαταστήματα ΙΚΑ, Λίμνης και Αγ. Άννας, να έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους από το 2012, δεν υπάρχει γειτονικό υποκατάστημα και κατά συνέπεια οι αρμοδιότητες του υποκαταστήματος Μαντουδίου, μεταβιβάζονται σε αυτό της Ιστιαίας. Δηλαδή ολόκληρος ο Καλλικρατικός Δήμος Λίμνης- Αγ. Άννας – Μαντουδίου, δεν έχει υποκατάστημα ΙΚΑ.

Θεωρούμε απίθανο, να έχουν αναλογιστεί οι ιθύνοντες το δύσμορφο της περιοχής που αποτελείται από ορεινούς όγκους με κάκιστο οδικό δίκτυο, το οποίο κατά τη χειμερινή περίοδο παραμένει κλειστό για αρκετές μέρες. Η απόσταση δε που χωρίζει την Ιστιαία από το Μαντούδι είναι 65χλμ, καθιστώντας το κόστος μετακίνησης απαγορευτικό, για τους περισσότερους πολίτες.

Σήμερα το υποκατάστημα εξυπηρετεί 7.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους για μια γεωγραφική περιοχή έκτασης 587.000τ.χλμ. Επίσης εξυπηρετεί ασφαλισμένους στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς, παραγγέλνοντας τα φάρμακά τους προσπαθώντας να τους δώσει ελπίδα ζωής.

Η Εύβοια, κατέχει τα θλιβερά πρωτεία της ανεργίας και της συνεχούς αποβιομηχάνισης, γεγονός που καθιστά τις μετακινήσεις των ασφαλισμένων έτη δυσκολότερη και οικονομικά ασύμφορη.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Ποια λογική μείωσης κόστους, μπορεί να αξιολογηθεί ως συμφέρουσα όταν παύουν να παρέχονται οι στοιχειώδεις ασφαλιστικές υπηρεσίες προς τους πολίτες;
  • Πως θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις του Καλλικρατικού Δήμου, αφού δεν θα υπάρχει υποκατάστημα στην περιοχή και τα υπόλοιπα υποκαταστήματα του νομού είναι υποστελεχωμένα;
  • Πως συντελείται αποτελεσματικότερη η λειτουργία των υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όταν απουσιάζουν πλήρως από ολόκληρο Δήμο;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας