Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τη δική του τοποθέτηση έκανε ο Αθανάσιος Χειμάρας, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που διεξήχθη στη Λαμία.
Αθανάσιος Χειμάρας
Αθανάσιος Χειμάρας

«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σε λίγες ημέρες κλείνουμε 3ετία ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και μπαίνουμε στο τελευταίο 5μηνο της θητείας μας. Εάν τολμούσαμε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό του έργου μας, ασφαλώς δεν θα ήμασταν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.

Βεβαίως για αυτό ευθύνεται και η οικονομική κρίση, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία πέραν όλων των άλλων, αδίκησε τη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα την έδρα της τη Λαμία.

Όμως εδώ θα πρέπει να τονίσω και τη δική μας ελαστικότητα, για να μην πω αδράνεια και αδυναμία στη διεκδίκηση διατήρησης, τουλάχιστον κάποιων εκ των κεκτημένων μας. Θυμίζω μερικά από αυτά που μας αφήρεσαν χωρίς σοβαρό λόγο και φυσικά χωρίς τη δική μας απαιτούμενη αντίσταση και σοβαρή αντίδραση.

Και γίνομαι συγκεκριμένος:

1. Ξεκίνησαν με το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας, αφού πρώτα η Περιφέρεια, απέσυρε τις πιστώσεις 15 εκ. ευρώ, που είχε καταθέσει η πρώην Νομαρχία Φθιώτιδας.

2. Η έδρα του Πανεπιστημίου Ρούμελης, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλία (Λάρισα)

3. Καταργήθηκε η ΜΕΡΥΠ, η οποία λειτουργούσε άψογα πολλές 10ετίες, βοηθώντας και οικονομικά την Περιοχή μας.

4. Πρόσφατα μετέφεραν και την Περιφερειακή Δ/νση του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) στη Θεσσαλία (Λάρισα), χωρίς σοβαρό λόγο και τιμώρησαν τις 100δες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξυπηρετούνταν από αυτή.

5. Μας παίρνουν τώρα και την Περιφερειακή Δ/νση του ΣΔΟΕ, η οποία, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, λειτουργούσε άψογα και ήταν από τις πλέον αποτελεσματικές Υπηρεσίες της χώρας. Υπενθυμίζω, ότι στη Λαμία δεν πλήρωνε και ενοίκιο, γιατί στεγαζόταν σε Δημόσιο κτίριο.

6. Αυξάνουν εντελώς παράλογα – και μάλιστα με τη σημερινή οικονομική κρίση – την τιμή των διοδίων που λειτουργούν στην περιοχή μας. Θυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, (Κ. Καραμανλή) είχε δεσμευτεί και μάλλον είχε ψηφίσει «Να υπάρχει ενιαία τιμή σε όλα τα διόδια της χώρας και οι πολίτες, να πληρώνουν κατά την έξοδο από τον Εθνικό δρόμο, ανάλογα με τα χιλιόμετρα, που θα είχαν διανύσει στο Εθνικό Δίκτυο», όπως γίνεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Επίσης υπενθυμίζω ότι είχαμε πάρει γραπτή δέσμευση ως Νομαρχία, από τον τότε Υπουργό, για μη πληρωμή διοδίων, από τους κατοίκους του Δήμου, όπου λειτουργούσαν τα διόδια (Πελασγία). Και φυσικά τώρα πρέπει, να διεκδικήσουμε να ισχύσει η δέσμευση για όλα τα Διόδια που λειτουργούν στο Νομό και για το σύνολο των κατοίκων του.

7. Μετέφεραν τα δύο Αεροσκάφη ΠΕΤΣΕΤΕΛ, τα οποία μετά από αγώνα καταφέραμε να εγκαταστήσουμε στη Λαμία και τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

8. Σταμάτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα η κατασκευή των μεγάλων έργων, όπως είναι ο Ε65 και τα τμήματα του Πέταλου Μαλιακού, τα οποία τώρα ξεκινούν, χωρίς ξεκάθαρο προγραμματισμό και ανάλογα με τις πιέσεις που δέχονται.

Με λίγα λόγια, η Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα η έδρα της, η Λαμία, έχουν αδικηθεί από την Κεντρική εξουσία τα τελευταία χρόνια, και παρότι βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, προσπαθούν να την μετατρέψουν, σε παράρτημα της Θεσσαλίας και της Λάρισας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όταν η Πολιτεία δεν είναι δίκαιη απέναντι στην Περιφέρεια μας, εμείς πρέπει να αγρυπνούμε, να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε, οργανωμένα και δυναμικά.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνω μεγάλη χαλαρότητα, για να μην πω τίποτα χειρότερο, τόσο από την αυτοδιοίκηση όσο και από τους πολιτικούς μας, πράγμα που εκμεταλλεύονται όμορες κυρίως Περιφέρειες εις βάρος μας, όπως η Θεσσαλία. Εδώ θέλω να τονίσω ότι ποτέ δεν διαπίστωσα μια σοβαρή ενωτική και οργανωμένη προσπάθεια, για την διεκδίκηση και λύση, ενός σοβαρού προβλήματος από Περιφέρεια και Βουλευτές - Αυτοδιοίκηση και πολιτικούς όλων των κομμάτων, όπως κάναμε στο παρελθόν.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Οι παρατηρήσεις μου είναι καλόπιστες, ειλικρινείς και ταυτόχρονα αποτελούν και προτάσεις, για το υπόλοιπο της θητείας μας.

Πάρτε πρωτοβουλίες και ζητάτε τη στήριξη, για ενωτικό αγώνα, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και φορέων της Περιφέρειας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα μας και να λύσουμε σοβαρά προβλήματα, για το καλό των πολιτών της Περιφέρειάς μας.

Κλείνω με μια ακόμα πρόταση. Σήμερα, στην εποχή της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας, πολλές υπηρεσίες (της Περιφέρειας και κρατικές), στεγάζονται σε ιδιωτικά μισθωμένα κτίρια.

Προτείνω να μεσολαβήσετε για τη μεταφορά τους στα κρατικά κτίρια, που στέγαζαν τη ΜΕΡΥΠ και τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση, μιας και μέχρι πρότινος λειτουργούσαν κανονικά.

Δεν δικαιούμαστε να είμαστε απλοί παρατηρητές της κατάστασης.

Επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά, εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο, μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούνται χωρίς λογική και μέτρο.

Σήμερα το κράτος μας πρέπει να βρει και άλλους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχόντων, πρέπει να επιτελείται με υπευθυνότητα».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας